A02 (Mongolië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A02
Begin Ulaanbaatar
Einde Dalanzadgad
Lengte 575 km
Route

Ulaanbaatar

Mandalgovi

Dalanzadgad

De A02 is een nationale hoofdweg in Mongolië. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Ulaanbaatar tot Dalanzadgad in het zuiden van het land. De A02 is 575 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A02 begint in de hoofdstad Ulaanbaatar. In het zuiden van de stad ligt een grote stadsweg met 2x3 rijstroken. De weg moet rond het gebergte Bogd Khan Uul, de Airport Expressway (A40) verloopt op dit traject parallel aan de A02 tot de luchthaven. De A02 bypasst de stad Zuunmod en voert dan zuidwaarts de eenzame steppe op. Initieel is er nog sprake van wat heuvelland en lage bergen, zuidelijker gaat de steppe over in de vlakke Gobi Desert. Er liggen slechts een paar kleine plaatsen op de route, de belangrijkste zijn Mandalgovi en Dalanzagad. De A02 is doorgaand geasfalteerd tot aan Dalanzagad.

Volgens sommige bronnen voert de A02 verder van Dalanzagad tot de grensovergang Gashuun Sukhait met China. Dit ligt echter in een andere richting dan de A02 volgt, meer naar het zuidoosten. Er is wel een verharde weg naar de grensovergang Gashuun Sukhait, maar details zijn schaars. Dit is een mijnbouwgebied. Bij Gashuun Sukhait sluit aan Chinese zijde de G242 naar Bayannur aan.

Geschiedenis

Lange tijd was er alleen een verharde weg tussen Ulaanbaatar en Zuunmod, rond het gebergte Bogd Khan Uul. Zuidelijk van Zuunmod waren alleen pistes. De verbinding is vanaf 2010 opgewaardeerd naar een verharde weg. Het 104 kilometer lange deel tussen Zuunmod en Mandalgovi is in 2012-2013 als een geasfalteerde weg aangelegd.[1] In 2014 kwam ook een verharde weg verder tot Dalanzadgad gereed, waarmee het gehele traject van Ulaanbaatar tot Dalanzadgad een moderne verharde weg was.[2]

In 2014 is de zuidwestelijke invalsweg van Ulaanbaatar naar 2x3 rijstroken verbreed. Tussen 2016 en 2019 is de Airport Expressway (A40) aangelegd tussen Ulaanbaatar en de nieuwe luchthaven, die ten zuiden van de hoofdstad ligt. Tussen 2017 en 2019 is een deel van de zuidwestelijke invalsweg ongelijkvloers gemaakt met nieuwe bruggen over de rivier de Tuul.

Administratieve nummering

De weg is als volgt genummerd en bewegwijzerd:

  • A02: Ulaanbaatar - Gashuun Sukhait (CN)
    • A0201: Ulaanbaatar - Mandalgovi
    • A0202: Mandalgovi - Dalanzadgad
    • A0203: Dalanzadgad - Gashuun Sukhait (CN)

Referenties

Nationale wegen in Mongolië