A03 (Mongolië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A03
Begin Ulaanbaatar
Einde Ulaanbaishint (RUS)
Lengte 1.780 km
Route

Ulaanbaatar

Lun

Erdenesant

Arvaikheer

Bayankhongor

Altai

Khovd

Ölgii

Tsagaannuur

Ulaanbaishint

De A03 is een nationale hoofdweg in Mongolië. De weg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Ulaanbaatar tot de grens met Rusland bij Ulaanbaishint in het westen van Mongolië. De route is de langste genummerde weg van Mongolië en doorkruist het midden en westen van het land. De A03 is 1.780 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A0306 nabij Ölgii in het uiterste westen van Mongolië.

De A03 begint in de hoofdstad Ulaanbaatar, waar het één van de belangrijkste stadswegen vormt, een oost-westverbinding met 2x3 rijstroken. Aan de westkant van Ulaanbaatar is een rotonde met de A04, die naar het noorden afbuigt. De A03 telt dan nog een eindje 4 rijstroken tot net buiten de stad. Daarna is de A03 een enkelbaans weg.

De weg verloopt dan westwaarts of zuidwestwaarts door ruig landschap met kale steppe, lage bergen en woestijngebied. Grote seizoensrivieren worden met bruggen gekruist. Er liggen in deze regio enkele kleine plaatsen met een regionaal belang, zoals Lun, Erdenesant en Arvaikheer.

De A03 doorkruist dan het noorden van de Gobi Desert en blijft langs de voet van een hoger gebergte in het centrale deel van Mongolië verlopen. De weg loopt grotendeels op 1.500 tot 1.900 meter boven zeeniveau. Na Bayankhongor wordt de omgeving vlakker en voert via Buutsagaan naar Altai. Dit zijn lange trajecten door eenzaam gebied. Altai is de belangrijkste stad in het centrale deel van Mongolië. Ten westen van Altai voert de weg over een 2.200 meter hoge bergpas. Daarna volgen uitgestrekte kale rotsvlaktes op 1.500 meter hoogte.

In het westen van Mongolië wordt de omgeving nog wat ruiger, met hogere bergketens, valleien en zoutmeren. In deze regio liggen bergen tot 4.000 meter hoogte. De A03 buigt daarna naar het noordwesten af naar de stad Khovd. Daarna volgt een traject door berggebieden, dat besneeuwde toppen tot 4.200 meter kent. De weg stijgt hier naar 2.600 meter hoogte. De A03 voert dan via de westelijke stad Ölgii, en daarna een langer stuk noordwaarts door ruige valleien via Tsagaannuur tot de grens met Rusland. De grensovergang ligt op 2.500 meter hoogte, waarna de Russische R256 verder gaat richting Novosibirsk.

Geschiedenis

De corridor van de A03 was van oudsher de primaire verbinding naar het westen van Mongolië, maar het transport was nauwelijks mogelijk met moderne middelen, vanwege de zeer grote afstanden over onverharde pistes.

In 2001 werd door de regering van Mongolië het project 'Millennium Road' gelanceerd, om alle 21 provinciehoofdsteden via verharde wegen te verbinden met Ulaanbaatar. Vanwege de grote oost-westafstand in Mongolië werd dit gekarakteriseerd als een 'East-West Highway', wat grotendeels de A03 omvatte. De A03 was vanaf 2020 over de volledige lengte een verharde weg, behalve het westelijkste deel bij de Russische grens.

In de periode tot 2007 is als eerste het deel vanaf Ulaanbaatar naar Arvaikheer geasfalteerd.[1] Westelijk daarvan waren alleen pistes. In 2013 kwam een verharde weg tussen Arvaikheer en Bayankhongor gereed.[2]

In het westen van Mongolië was voor 2013 vrijwel geen enkele weg verhard, behalve korte stukken bij Altai, Khovd en Ölgii. In de periode 2013-2020 zijn lange trajecten in het westen van Mongolië als een verharde weg aangelegd. In 2019 kwam de verharde weg tussen Khovd en Ölgii gereed.

Tussen 2017 en 2019 is een 129 kilometer lange verharde weg aangelegd vanaf Bayankhongor en de Baidrag Bridge. Dit deel is in augustus 2019 geopend.[3] Westelijk daarvan kwam op 8 oktober 2020 het 126 kilometer lange deel verder naar het westen gereed, richting Altai.[4] Hiermee was de gehele A03 doorgaand verhard van Ulaanbaatar tot Ölgii. In 2022 is de weg tussen Tsagaannuur en Ulaanbaishint geasfalteerd.[5]

In 2022 opende bij Ölgii een nieuw tracé ten zuiden en westen van de stad. Dit is aangelegd als onderdeel van het 'Western Regional Road Corridor Investment Program' om een verbeterde wegverbinding van Ürümqi naar Novosibirsk te realiseren. Dit omvatte ook het westelijkste deel van de A03 en is onderdeel van de corridor Ürümqi - Novosibirsk, die in september 2023 voor het eerst integraal bereden werd.[6]

Administratieve nummering

De A03 is administratief en op de bewegwijzering genummerd in subsecties:

 • A03: Ulaanbaatar - Ulaan baishint (RUS)
  • A0301: Ulaanbaatar - Arvaikheer
  • A0302: Arvaikheer - Bayankongor
  • A0303: Bayankonger - Altai
  • A0304: Altai - Khovd
  • A0305: Khovd - Ulgii
  • A0306: Ulgii - Ulaan baishint (RUS)

Referenties

Nationale wegen in Mongolië