A06 (Mongolië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A06
Begin Elsen Tasarkhai
Einde Bayantes
Lengte 795 km
Route

Kharkhorin

Tsetserleg

Tosontsengel

Numrug

Bayantes

De A06 is een nationale hoofdweg in Mongolië. De weg vormt een oost-westroute in het centrale noorden van het land, vanaf de A03 tot Bayantes nabij de grens met Rusland. De weg vormt een wat onlogische route met zowel oost-west als noord-zuid gelegen trajecten. De A06 is in totaal 795 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A06 begint meer dan 250 kilometer ten westen van Ulaanbaatar op de A03, in een zandgebied in een riviervallei dat Elsen Tasarkhai heet. De weg voert dan westwaarts door heuvelachtige tot licht bergachtige steppe. De weg voert westwaarts tot Kharkhorin, daarna noordwestwaarts door een wat hoger gebergte, dat ook wat bebossing kent. Na het stadje Tsetserleg volgt een bijna 2.000 meter hoge bergpas. Daarna volgt een traject door eenzame hooglanden op 1.800 tot 2.000 meter boven zeeniveau.

De weg verloopt in het algemeen in noordwestelijke richting, maar deels ook westwaarts en noordwaarts. Het terrein wordt in deze richting steeds ruiger, met hogere bergen, bergmeren en kale valleien. Men bereikt na een lange reis het plaatsje Numrug, hierna slaat de A06 naar het noorden af, door desolaat gebied naar Bayantes, een dorp niet ver van de grens met Rusland. Onduidelijk is of de weg daadwerkelijk naar de Russische grens verloopt, maar 60 kilometer naar het noordwesten is wel een grensovergang naar de Russische R257 die naar Kyzyl en uiteindelijk Krasnoyarsk voert.

Geschiedenis

Het oostelijk deel tot aan Kharkhorin is het oudste verharde deel van de A06, dit is vermoedelijk al in de jaren 2000 verhard als aftakking van de A03 uit Ulaanbaatar. Het traject van Kharkhorin naar Tosontsengel is in de periode 2001-2007 verbeterd tot een gravelweg.[1] Omstreeks 2007-2010 is de weg tussen Kharkhorin en Tsetserleg als verharde weg aangelegd.

Onder het programma 'Millennium Road' en als onderdeel van de Asian Highway 32 is de A06 verder opgewaardeerd tot een verharde weg. Tegen 2013 was de weg ook vanaf Tstserleg tot Tariat doorgaand verhard, hiermee was ongeveer de helft van de A06 geasfalteerd.[2] Omstreeks 2014-2015 is ook een lang traject door de bergen verder tot aan Nömrög / Numrug verhard. Hiermee was het grootste deel van de A06 verhard.

De route verloopt vanaf Numrug verder naar de grensovergang die 'Arts Suuriin Boomt' heet met de grens met Rusland.[3] Hoe deze route exact verloopt is onduidelijk, in 2023 waren er geen verharde wegen in dit gebied, maar de grensovergang is wel een officieel complex, zowel aan Russische als Mongolische zijde.

Administratieve nummering

  • A6: Khogno Tarna - Bayantes (RUS)
    • A0601: Khogno Tarna - Kharkhorin
    • A0602: Kharkhorin - Tsetserleg
    • A0603: Tsetserleg - Numrug
    • A0604: Numrug - Bayantes (RUS)

Referenties

Nationale wegen in Mongolië