A09 (Mongolië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A09
Begin Lun
Einde Mörön
Lengte 575 km
Route

Lun

Bulgan

Khutag-Undur

Mörön

De A09 is een nationale hoofdweg in Mongolië. De weg vormt een oost-westroute in het centrale noorden van het land, vanaf Lun via Bulgan naar Mörön (Murun). De weg is 575 kilometer lang.

Routebeschrijving

Ongeveer 100 kilometer ten westen van de hoofdstad Ulaanbaatar, even voor Lun, spitst de A09 van de A03 af en verloopt dan noordwestwaarts, door een afwisseling van lage bergen en weidse kale valleien. De weg steekt een aantal rivieren over, naar het noorden toe wordt het landschap wat groener met meer bebossing. Men bereikt dan Bulgan, een kleine stad. Hier sluit de A10 aan.

De A09 volgt dan valleien in noordwestelijke richting, waarbij het landschap hier groener is dan op veel andere plekken in Mongolië, met vrij veel begroeiing. De weg voert via Khutag-Öndör en Ikh-Uul naar Mörön, dat ook als Murun bekend staat. Mörön is ook de grootste plaats op de route, de A09 eindigt hier op de A11.

Geschiedenis

De weg is in fases ontwikkeld tot een doorgaand geasfalteerde wegverbinding. In de periode tussen 2005 en 2010 werd het eerste deel ten westen van Bulgan geasfalteerd. Tussen 2010 en 2014 is 253 kilometer verder vanaf de regio Bulgan tot Mörön ontwikkeld tot een verharde weg. De verharde weg werd op 7 december 2014 officieel geopend.[1]

Daarna is het oostelijk deel van de weg ontwikkeld als verharde weg. Initieel was alleen een korte zijtak van de A03 tot het dorp Bayankhangai verhard. In 2020 kwam het deel tussen Orkhon en Bulgan gereed, dit was onderdeel van een verharde weg verder zuidwaarts naar Dashinchilen. Omstreeks 2023 is het tussenliggende traject van Bayankhangai tot Orkhon aangelegd als een verharde weg. Hiermee was de volledige A09 een geasfalteerde weg.

Administratieve nummering

  • A09: Lun - Murun
    • A0901: Lun - Bulgan
    • A0902: Bulgan - Murun

Referenties

Nationale wegen in Mongolië