A10 (Ethiopië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A10 Ethiopia.svg
Ethiopia A10 map.png
A10
Begin Awash
Einde Degeh Bur
Lengte 560 km
Route

Centrum.svg Awash A1 Ethiopia.svg

Centrum.svg Mieso

Centrum.svg Boreda

Centrum.svg Dire Dawa (A10a)

Centrum.svg Harar

Centrum.svg Jijiga

Centrum.svg Degeh Bur

De A10 is een trunk road in Ethiopië. De weg vormt een oost-westroute vanaf Awash naar Degeh Bur en is 560 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A10 vormt de primaire verbinding tussen de Ethiopische Hooglanden en de Ogaden in het oosten. Het is ook de primaire doorgaande wegverbinding naar Somalië. De weg verloopt vanaf de A1 in Awash tot Degeh Bur, waar het over gaat in een ongenummerde weg naar Mogadishu. De A10 verloopt vanaf Awash tot Mieso eerst door een vallei op 1.200 meter hoogte, maar volgt daarna bergruggen naar Harar, dit deel ligt op circa 2.000 meter hoogte. Van Harar tot Jijiga is een overgangsgebied, zuidoostelijker voert de route door de vlakkere Ogaden. De A10 kent ook een aftakking naar de stad Dire Dawa die als de A10a is genummerd.

Geschiedenis

De A10 was van oudsher één van de twee wegverbindingen tussen Addis Ababa en Mogadishu, deze weg is al onder Italiaans bestuur in de periode 1936-1940 aangelegd. Later werd de weg als de Route 4 genummerd van Addis Ababa tot Jijiga. Het deel van Jijiga verder tot de grens met Somalië was als de Route 30 genummerd. De weg en zijn omgeving waren in 1977-1978 het toneel van de Ogaden-oorlog waarbij Somalië de Ogaden veroverde, de voornaamste veldslagen waren in Harar, Jijiga en Dire Dawa, allemaal plaatsen aan de A10 of A10a.

De weg is pas recenter volledig verhard, het laatste deel is omstreeks 2010-2011 geasfalteerd tot Degeh Bur.

Referenties


Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

A1 Ethiopia.svgA2 Ethiopia.svgA3 Ethiopia.svgA4 Ethiopia.svgA5 Ethiopia.svgA6 Ethiopia.svgA7 Ethiopia.svgA8 Ethiopia.svgA9 Ethiopia.svgA10 Ethiopia.svg

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa