A10 (Letland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A10-LV.png
A10 LV map.png
A10
Begin Rīga
Einde Ventspils
Lengte 189 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A6-LV.svg → Daugavpils

Afslagsymbool.svg A7-LV.svg → Vilnius

Afslagsymbool.svg Rīga-Bauskas iela

Junction.svg A8-LV.svg → Jelgava / Šiauliai

Afslagsymbool.svg Rīga-Arlavas iela

Junction.svg Rīga-Liepajas iela

Junction.svg Rīga-Lielirbes iela

Knooppuntsymbool.svg P133-LV.svg Rīga-Lidosta

Afslagsymbool.svg Rīga-Priedaines iela

Knooppuntsymbool.svg A5-LV.svg → Daugavpils / Liepāja

Afslagsymbool.svg Jūrmala


einde 2x3 weg


Junction.svg Jūrmala-West

Junction.svg Tukums

Junction.svg Kandava

Afslagsymbool.svg Talsi

Junction.svg Ugāle

Junction.svg Ventspils

De autoceļš A10 is een galvenā ceļš in Letland. De weg begint vanuit de hoofdstad Rīga en loopt naar de westelijke havenstad Ventspils. De A10 is één van de best uitgebouwde wegen in Letland door Rīga, met deels 2x3 rijstroken en verschillende ongelijkvloerse kruisingen. De weg is tevens de drukste niet-stedelijke weg van Letland. De A10 is 189 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A10 tussen Rīga en Jūrmala.

De A10 begint ten zuiden van het centrum van Rīga aan de A6, de hoofdweg naar Daugavpils in het zuidoosten van het land. De A10 is dan een expressweg met 2x3 rijstroken en steekt de rivier de Daugava over. In het zuidwesten van de stad volgen enkele kruispunten, waarna de A10 vanaf de luchthaven weer een 2x3 expressweg is. Aan de westkant van Rīga kruist men de A5, de ringweg van de stad. De A10 is dan een autoweg met 2x3 rijstroken tot aan de badplaats Jūrmala. De A10 loopt niet tot in Jūrmala, maar slaat ten zuiden van de stad naar het westen af, en passeert westwaarts ten zuiden van deze badplaats langs.

Buiten Jūrmala volgt een lang stuk door het dunbevolkte westen van Letland, en zijn er geen grotere plaatsen tot aan Ventspils. Eén aansluiting is ongelijkvloers uitgevoerd, bij Talsi. De rest van de weg is een 1x2 hoofdweg die door grote stukken bos voert. Bij Ventspils eindigt de weg. Deze stad telt 44.000 inwoners en is één van de meest welvarende van Letland. Men kan met veerdiensten naar het eiland Saaremaa van Estland en naar Stockholm in Zweden.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg als de A-220 genummerd, die ook van Rīga naar Ventspils verliep. Alle tracéverleggingen aan de weg zijn al ten tijde van de Sovjetunie gerealiseerd. Dat geldt ook voor het klaverblad nabij Talsi.

Jūrmala was al decennia één van de meest geliefde badplaatsen van de westelijke Sovjetunie, wat ertoe leidde dat de A10 hoogwaardig is uitgebouwd met 2x3 rijstroken, destijds één van de breedste snelwegen van de Sovjetunie, met name om partijbonzen de goede infrastructuur te laten zien.

Later is ook een zuidelijke rondweg van Jūrmala gerealiseerd. Oorspronkelijk verliep de weg dwars door Jūrmala, rond 1989-1991 is een brug over de Lielupe ten zuiden van Jūrmala aangelegd, zodat verkeer de gehele strandregio van Jūrmala kon bypassen. Om via de oude route Jūrmala in te rijden moet toegangsgeld betaald worden, hiervoor is een betaalplein aangelegd op het punt waar de A10 afslaat.

De weg is van vitaal belang voor de havenstad Ventspils, aangezien de A10 de enige hoofdweg naar die stad is. In de periode 2011-2014 zijn grote delen van de A10 tussen Rīga en Ventspils gemoderniseerd.[1][2]

Aan de westkant van Tukums lag ten tijde van de Sovjetunie al een grote rotonde. Circa 2016 is ook aan de oostkant van Tukums een grote rotonde aangelegd.

In Rīga is de A10 gemoderniseerd tussen de Lielirbes Iela en het klaverblad met de A5. Oorspronkelijk had deze weg al 2x3 rijstroken maar waren er nog oversteken en linksafstroken met kruisend verkeer. In de periode 2008-2014 is in fases de weg gemoderniseerd en zijn parallelwegen aangelegd en linksafstroken opgeheven. Er zijn nog wel rechts in, rechts uit-aansluitingen. In 2019-2020 is de weg tussen de A5 en de afsplitsing naar Jūrmala gemoderniseerd. De A10 kreeg na renovatie van het 2x3 gedeelte de status van expressweg. Daarmee werd de A10 de eerste weg in Letland met expressweg status. Sinds 2021 mag hier in de zomer 110 km/h gereden worden.

Toekomst

Het is de bedoeling de kruispunten in Rīga ongelijkvloers te maken, en zodoende een hoogwaardige oost-westas door de stad te creëren. In het westen en oosten van de stad is de A10 reeds ongelijkvloers met 2x3 rijstroken uitgebouwd. Alleen in het zuidwesten van de stad bevinden zich enkele gelijkvloerse kruispunten tussen de A8 en de luchthaven. Er zijn geen concrete plannen om de snelweg vanaf Jūrmala naar Ventspils te verlengen vanwege de lage verkeersintensiteiten.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 53.300 voertuigen tussen Rīga en Jūrmala, wat de A10 tot de drukste interstedelijke weg van Letland maakt. Ten westen van Jūrmala dalen de intensiteiten van 14.000 naar 9.000 voertuigen bij Tukums en 4.000 voertuigen voor Talsi. Westelijker naar Ventspils stijgt dit naar 4.000 voertuigen per etmaal.

Referenties

Autowegen in Letland

autoceļi: A1-LV.svg A2-LV.svg A3-LV.svg A4-LV.svg A5-LV.svg A6-LV.svg A7-LV.svg A8-LV.svg A9-LV.svg A10-LV.svg A11-LV.svg A12-LV.svg A13-LV.svg A14-LV.svg A15-LV.svg