A10 (Litouwen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Keliai A10
Begin Panevėžys
Einde Bauskė (LT/LV)
Lengte 66 km
Route

Panevėžys

→ Vilnius / Šiauliai

Pumpėnai

Pasvalys

Biržai

→ Riga

De Magistraliniai keliai A10 is een hoofdweg in Litouwen. De weg loopt vanaf het centrum van de stad Panevėžys tot aan de grens met Letland en is 66 kilometer lang. De weg is onderdeel van de Via Baltica, de hoofdroute door de Baltische staten richting Riga.

Routebeschrijving

De weg begint in het centrum van Panevėžys, waar de A8 uit Kaunas eindigt, en de A9 richting Šiauliai in het westen begint. Doorgaand verkeer maakt gebruik van de A17, de rondweg van Panevėžys. Deze A17 kruist men ten noorden van Panevėžys. De A10 is een rechte weg met 1x2 rijstroken en loopt amper door bebouwd gebied, maar passeert de meeste dorpen op korte afstand. De belangrijkste plaats op de route is Pasvalys, niet veel meer dan een groot dorp. De A10 eindigt op de grens met Letland. Hierna gaat de Letse A7 verder richting Riga.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg onderdeel van de M-12, die van Minsk via Vilnius en Rīga naar Tallinn verliep. De weg is daarbij op een betrekkelijk modern tracé aangelegd, met lange rechte stukken en geen historische routes door de dorpen volgend. In lijn met de Sovjet-traditie kregen grotere steden echter nog geen bypass, waaronder Panevėžys. Dit was echter wel de enige echte bebouwde kom op de route.

In 2017 verscheen op de kruising met de A17 ten noorden van Panevėžys een turborotonde, één van de eerste turborotondes in Litouwen.

Toekomst

Daar de A10 onderdeel is van de Via Baltica, de hoofdweg van Warszawa naar Tallinn in Estland, is het niet ondenkbaar dat deze route op termijn hoogwaardig wordt uitgebouwd. Het is duidelijk één van de drukkere niet-snelwegen van Litouwen, met vrij veel vrachtverkeer. Concrete plannen om de A10 op te waarderen zijn er echter nog niet.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 8.000 tot 8.300 voertuigen tussen Panevėžys en Pasvalys en 5.000 voertuigen op de grens met Letland.[1]

Tol

De A10 is een tolweg voor bussen en vrachtverkeer middels het Litouwse vignet. Personenauto's met of zonder caravan en motoren hoeven geen tol te betalen.

Referenties

Autowegen en autosnelwegen in Litouwen

Magistraliniai keliai: