A10 (Mongolië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A10
Begin Darkhan
Einde Bulgan
Lengte 224 km
Route

Darkhan

Jargalant

Erdenet

Bulgan

De A10 is een nationale hoofdweg in Mongolië. De weg vormt een oost-westroute tussen Darkhan en Bulgan in het noorden van het land en is 224 kilometer lang.

Routebeschrijving

Net ten zuiden van Darkhan begint de A10 op de A04 en steekt bijna direct de rivier de Kharaa over. De weg voert initieel zuidwestwaarts, later westwaarts, door kale valleien met lage bergen rondom. De A10 voert door Erdenet, de grootste stad op de route en een centrum van de Mongolische mijnbouw. Door Erdenet telt de weg 2x2 rijstroken. Na Erdenet voert de A10 nog verder westwaarts eindigt in het stadje Bulgan op de A09.

Geschiedenis

Erdenet werd in 1974 gesticht als een mijnbouwstad, en een zijtak van de Trans-Mongolische-spoorlijn werd aangelegd. Hiermee was de stad bereikbaar met landtransport. Onduidelijk is wanneer de weg van Darkhan naar Erdenet is aangelegd, vermoedelijk al rond 2000 of eerder, maar het laatste deel ten zuidwesten van Darkhan is pas na 2007 doorgaand verhard. In de jaren 2000 is ook de weg tussen Erdenet en Bulgan verhard. Hiermee was de A10 één van de eerste A-wegen in Mongolië die over de volledige lengte verhard was.

In 2021 is de passage door Erdenet gedeeltelijk naar 4 rijstroken verbreed.

Administratieve nummering

  • A10: Darkhan - Bulgan
    • A1001: Darkhan - Erdenet
    • A1002: Erdenet - Bulgan

Referenties


Nationale wegen in Mongolië