KAD

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf A118 (Rusland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A118 RUS.svg
KAD map.png
КАД
Begin Sankt-Peterburg
Einde Sankt-Peterburg
Lengte 141 km
Route

Afslagsymbool.svg Kronstadt

Knooppuntsymbool.svg M10 RUS.svg → Helsinki

Afslagsymbool.svg Vyborgskoye Shosse

Afslagsymbool.svg Prospekt Engel'sa

Afslagsymbool.svg Prospekt Kul'tury

Afslagsymbool.svg Toksovskoye Shosse

Afslagsymbool.svg Piskaryovskiy Prospekt

Afslagsymbool.svg Shafirovskiy Prospekt

Afslagsymbool.svg Prospekt Kosygina

Knooppuntsymbool.svg R21 RUS.svg → Murmansk

Afslagsymbool.svg Oktyabrskaya Naberezhnaya

Afslagsymbool.svg Prospekt Obukhovskoy Oborony

Afslagsymbool.svg Sofiyskaya Ulitsa

Knooppuntsymbool.svg M10 RUS.svg → Moskva

Knooppuntsymbool.svg M11 RUS.svg → Kolpino

Knooppuntsymbool.svg R23 RUS.svg → Kiev

Afslagsymbool.svg Predportovaya Ulitsa

Afslagsymbool.svg Kubinskaya Ulitsa

Afslagsymbool.svg Dachnyy Prospekt

Knooppuntsymbool.svg A180 RUS.svg → Tallinn

Zie ook KAD (ring) voor andere ringwegen in Rusland.

De KAD, genummerd als de A118 is een federale autoweg en ringweg van Sankt-Peterburg (Sint Petersburg) in Rusland. De weg heet volledig de Koltsevaya Avtomobilnaya Doroga (Кольцевая Автомобильная Дорога), simpelweg, "automobiel ringweg". Een andere naam is de Sankt-Peterburg autoringweg (Санкт-Петербу́ргская кольцева́я автодоро́га). De weg vormt een volledige ring om de stad, en voert over de westelijke dammen van Kronstadt. De KAD is 141 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het knooppunt tussen de ZSD en de KAD aan de zuidkant van Sankt-Petersburg.

De KAD begint bij de stad Kronstadt, die op een serie dammen is gebouwd die moeten voorkomen dat Sankt-Peterburg overstroomt. Deze waterkering is identiek aan de Maeslantkering in Rotterdam. De KAD loopt voor ongeveer 24 kilometer over de golf van Sankt-Peterburg, waarna deze langs de noordkant van Sankt-Peterburg loopt. Men kruist hier de M10, de hoofdweg naar Vyborg en Helsinki in Finland. Dit deel van de KAD is uitgebouwd als een 2x2 autosnelweg. De KAD passeert voornamelijk langs de rand van Sankt-Peterburg en loopt regelmatig door bosgebied. Aan de noordkant van de stad buigt de weg naar het zuidoosten af, en telt vanaf dit punt 2x3 rijstroken. De weg is modern en volledig als autosnelweg uitgevoerd. Bij de voorstad Murino (Toksovskaya Shosse) verbreedt de KAD naar 2x4 rijstroken en loopt langs de oostkant van de stad naar het zuiden.

Aan de oostkant van Sankt-Peterburg kruist men de M18, de hoofdweg naar Murmansk. Via een indrukwekkende dubbele tuibrug steekt men de rivier de Neva over, waarbij de KAD ingewikkelde knooppunten met radiale wegen van de stad kent. De snelweg loopt dan naar het westen, ten zuiden van de stad langs. Men kruist dan een nieuwe radiale snelweg vanaf Sankt-Peterburg die naar Kolpino loopt, en een stuk van de M10 richting Moskva afsnijdt. Via een ingewikkeld knooppuntcomplex kruist men dan de M10 zelf, de autoweg naar Novgorod, Tver en Moskva. De KAD versmalt hierna naar 2x3 rijstroken en kruist ter hoogte van de luchthaven de M20, de lange-afstandsroute naar Kiev in Oekraïne. Daarna kruist men de M11, de weg naar Tallinn in Estland. De snelweg voert dan over de zuidoever van de Finse Golf, en komt dan weer op het beginpunt aan.

Bij de hernummering die in 2011 begon en in 2018 klaar moet zijn, heeft de KAD het nummer A118 gekregen.

Geschiedenis

Reeds in 1965 werd een ringweg opgenomen in het masterplan van Leningrad, zoals Sankt-Peterburg destijds heette. In 1984 werd uiteindelijk besloten om de ringweg aan te leggen, waarna het plan in 1995 werd opgenomen in het nationaal wegenplan van Rusland. De daadwerkelijke aanleg begon in 2001, waarna op 26 december 2002 het eerste gedeelte van de KAD opende aan de noordkant van Sankt-Peterburg. Op 15 december 2004 volgde de opening van de indrukwekkende dubbele tuibrug over de rivier de Neva aan de oostkant van de stad. Op 30 augustus 2005 opende het deel tussen de M10 en de brug over de Neva, en dat jaar begon ook de aanleg van het westelijke deel van de KAD, wat over de dammen gaat lopen. Op 19 oktober 2007 opende de tweede dubbele tuibrug over de Neva, waarna 2x4 rijstroken beschikbaar waren. Later dat jaar, op 25 november, opende de KAD tussen de M10 en M11 aan de zuidkant van Sankt-Peterburg, waarmee de KAD langzaam vorm begon te krijgen. In 2008 openden de resterende delen aan de noord- en oostkant van Sankt-Peterburg. Op 24 november 2010 opende het zuidwestelijke deel tussen de M11 en de stormvloedkering. Op 12 augustus 2011 opende het westelijke deel over de waterkering, waarmee de KAD voltooid was. De KAD is daarmee één van de langste ringwegen van Europa, en langer dan de MKAD in Moskva.

Ontwerp

De dubbele tuibrug over de rivier de Neva aan de oostzijde van Sankt-Petersburg.

De KAD telt 2x2 tot 2x4 rijstroken, waarbij de bredere delen aan de oost- en zuidkant van de stad liggen. De ontwerpsnelheid is 120 km/uur, maar de KAD heeft een autosnelwegstatus, wat in Rusland 110 km/uur inhoudt. De capaciteit aan de oostkant van de stad is 110.000 voertuigen per etmaal. Er komen 18 aansluitingen en 58 viaducten. Er komen tevens twee tunnels, de KAD zal middels een tunnel onder de stormvloedkering gaan.[1]

De bewegwijzering op de KAD is enkel in het Russisch.

Stormvloedkering

De stormvloedkering van de KAD is één van de grootste ter wereld, en beschermt de stad Sankt-Petersburg tegen overstromingen. Dit gebeurde in de geschiedenis veelvuldig wanneer het water van de Finse Golf opstuwt bij westerstormen. Het grootste gedeelte van de kering is feitelijk een dam. Daarnaast zijn er 5 stormvloedkeringen vergelijkbaar met de Oosterscheldekering, die gesloten kunnen worden bij dreigend hoogwater. Tevens is er een grote damwand onder een brug die gesloten kan worden. Bij normale omstandigheden kan scheepvaart onder de brug doorvaren. Daarnaast is er nog een kering die vergelijkbaar is met de Maeslantkering in Rotterdam, met twee gebogen sluisdeuren die de 200 meter brede doorvaart kunnen afsluiten. Deze zijn wat kleiner dan de Maeslantkering, die 350 meter breed is. Onder deze kering loopt de KAD via een tunnel. In totaal zijn er dus zeven afsluitbare delen.

Referenties

Snelwegen en hoofdwegen in de metropool Sankt-Petersburg

M10M11KADZSD

R21R23A121A122A128A129A180A181