A11 (Letland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A11-LV.png
A11 LV map.png
A11
Begin Liepāja
Einde Rucava (LV/LT)
Lengte 53 km
Route

Junction.svg A10-LV.svg → Rīga

Junction.svg Liepāja

Junction.svg Níca

Junction.svg Rucava

Flag of Lithuania.svg A13-LT.svg → Klaipėda

De autoceļš A11 is een galvenā ceļš in Letland. De weg vormt een noord-zuidroute in het zuidwesten van het land, vanaf de havenstad Liepāja langs de kust naar het zuiden, tot aan de grens met Litouwen bij Rucava. De weg is 53 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A11 bij Rucava.

In het noorden van de stad Liepāja gaat de A9 uit Rīga over in de A11, die vervolgens zuidwaarts door de 85.000 inwoners tellende stad Liepāja loopt. Ten zuiden van Liepāja loopt de A11 door een glooiend platteland vlak langs de kust, door een gebied met redelijk veel bos. De witte stranden liggen veelal op één of twee kilometer afstand. De A11 is niet hoogwaardig uitgevoerd, maar wel in goede staat en kent weinig plaatsen op de route, slechts enkele dorpjes. Voorbij Rucava volgt dan de grens met Litouwen, waarna de Litouwse A13 verder langs de kust naar Klaipėda loopt.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg als de A-223 genummerd, die van Liepāja naar Klaipėda verliep. Aan de weg zijn weinig upgrades uitgevoerd, bij Liepāja is vanwege de lagune landinwaarts aan de oostkant van de stad geen effectieve rondweg mogelijk. Bovendien is er betrekkelijk weinig doorgaand verkeer dat geen bestemming of herkomst in Liepāja heeft.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 5.000 voertuigen ten zuiden van Liepāja, wat snel daalt naar 1.600 voertuigen voor Rucava. Slechts 1.100 voertuigen steken dagelijks de grens met Litouwen over.

Referenties


Autowegen in Letland

autoceļi: A1-LV.svg A2-LV.svg A3-LV.svg A4-LV.svg A5-LV.svg A6-LV.svg A7-LV.svg A8-LV.svg A9-LV.svg A10-LV.svg A11-LV.svg A12-LV.svg A13-LV.svg A14-LV.svg A15-LV.svg