A12 (Botswana)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A12 Botswana.svg
A12 Botswana map.png
A12
Begin Morwamosi
Einde Tlokweng
Lengte 352 km
Route

Centrum.svg Morwamosi A2 Botswana.svg

Centrum.svg Takatokwane

Centrum.svg Letlhakeng

Centrum.svg Molepolole

Centrum.svg Metsimotlhaba

Centrum.svg Gaborone A1 Botswana.svg

Centrum.svg Tlokweng

Flag of South Africa.svg R49

De A12 is een hoofdweg in Botswana. De weg vormt een oost-westroute in het zuiden van het land, vanaf de A2 bij Morwamosi via de hoofdstad Gaborone naar de grens met Zuid-Afrika bij Tlokweng. De A12 is 352 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A2 begint bij het dorp Morwamosi op de A2, in de Kalahari Desert. De A12 is hier een modern ontworpen verharde weg die geschikt is voor hogere rijsnelheden. Op het westelijk deel bypasst de A12 alle dorpen in de omgeving. Het gebied is vlak en bestaat uit bushland dat weinig gecultiveerd is. Uiteindelijk bereikt men Molepolole, een grotere verstedelijkte streek dat geen echt stadscentrum heeft. De A12 voert hier een langer stuk door bebouwd gebied, het is de overgang van de Kalahari naar het dichter bevolkte zuidoosten van Botswana.

Tussen Molepolole en Gaborone liggen veel dorpen. Vanaf Metsimotlhaba telt de weg 2x2 rijstroken en voert dan Gaborone in. Aan de westkant van de stad kruist men de A1, die hier de westelijke bypass vormt. De A12 is de enige genummerde weg die door het centrum van Gaborone voert. Aan de oostelijke stadsrand wordt de A12 weer enkelbaans en legt dan het laatste stuk af naar de grensovergang Tlokweng met Zuid-Afrika. Aan Zuid-Afrikaanse zijde gaat de R49 verder naar Zeerust.

Geschiedenis

De grensovergang Tlokweng had van oorsprong al enige betekenis voor verkeer tussen Botswana en Zuid-Afrika, alhoewel die functie na onafhankelijkheid vooral werd overgenomen door de grensovergangen bij Lobatse. In de tweede helft van de jaren '70 is de A12 als verharde weg aangelegd over een afstand van 52 kilometer tussen Molepolole en Gaborone. Deze weg kwam in 1979 gereed.[1] Vermoedelijk is het traject van Gaborone tot de grens met Zuid-Afrika ook in de jaren '70 aangelegd.

Er bestond begin jaren '80 al een verbeterde zandweg van Letlhakeng naar Molepolole. Deze weg is later verhard, vermoedelijk in de jaren '90 vanwege de bouw van een grote luchtmachtbasis tussen beide plaatsen. Het westelijkste deel van de A12 is pas later aangelegd met steun van China,[2] een 213 kilometer lang traject dat als geheel nieuwe wegverbinding aangelegd, met hoge ontwerpstandaarden en een rijbaan van 9,7 meter breed. De weg is aangelegd door het bouwbedrijf China Construction Botswana. Dit traject is tussen april 2006 en 2009 aangelegd, met een officiële openingsceremonie op 27 november 2010.[3]

Referenties

Flag of Botswana.svg Hoofdwegen in Botswana Flag of Botswana.svg

A1A2A3A10A11A12A14A15A20A30A31A32A33A35