A12 (Kenia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A12 UK.png
A12 Kenya map.png
A12
Begin Busia
Einde Mau Summit
Lengte 228 km
Route

Flag of Uganda.svg

Centrum.svg Busia

Centrum.svg Kisumu A1 UK.png

Centrum.svg Ahero A1 UK.png

Centrum.svg Kericho

Centrum.svg Mau Summit A8 UK.png

De A12 is een trunk road in Kenia. De weg vormt een oost-westroute door het westen van het land, vanaf de grens met Uganda bij Busia via Kisumu tot aan Mau Summit. De A12 is 228 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A12 begint op de grens met Uganda bij Busia. Dit is een drukke grensovergang. De A12 verloopt dan oostwaarts, door een heuvelachtig en vrij dichtbevolkt platteland ten noordoosten van het Lake Victoria. De A12 is doorgaand verhard en verloopt via de stad Kisumu, waar een dubbelnummering met de A1 is. Kisumu heeft ook een semi-ongelijkvloerse bypass. Bij Ahero splitst de A1 weer af en voert de A12 de hoger gelegen hooglanden in. De weg stijgt op dit traject naar 2.000 meter hoogte bij Kericho en ruim 2.500 meter hoogte bij Mau Summit. De A12 eindigt op een ongelijkvloerse aansluiting met de A8.

Geschiedenis

Aanleggeschiedenis

Busia was aanvankelijk de belangrijkste grensovergang tussen Kenia en Uganda. Reeds in 1890 werd begonnen met de bouw van de Mackinnon-Sclater Road, een weg vanaf Mombasa naar de grensovergang Busia die geschikt was voor ossenkarren. Het belang van deze weg kwam echter snel te vervallen met de bouw van de Uganda Railway. Daarmee verschoof de belangrijkste grensovergang ook van Busia naar Malaba, iets noordelijker.

In de Britse koloniale tijd is al een netwerk van wegen aangelegd, de weg via Kisumu was daarin één van de belangrijkere wegen, alhoewel de meeste aandacht ging naar de noordelijker gelegen route via Eldoret.

De grootste upgrades zijn uitgevoerd in de stad Kisumu. In de periode 2013-2014 is een ongelijkvloerse bypass aangelegd. In 2017 is bij Mau Summit een trompetaansluiting gerealiseerd met de A8.

Wegnummergeschiedenis

De weg was oorspronkelijk genummerd als de A109, dit was een belangrijke weg binnen het nummeringssysteem van Oost-Afrika dat drie landen omvatte. De weg is later omgenummerd tot de B1, waarmee het een lagere klasse kreeg. De noordelijker gelegen A104 werd toen gezien als de belangrijkste verbinding. Bij de hernummering van 2016 is de weg weer omgenummerd naar de A12.[1][2]

Referenties

  1. Kenya Gazette Supplement No. 4 of 2016
  2. Road Network | krb.go.ke
Flag of Kenya.svg Hoofdwegen in Kenia Flag of Kenya.svg

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14

Dongo Kundu Bypass HighwayNairobi ExpresswayNairobi Southern Bypass