A12 (Letland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A12-LV.png
A12 LV map.png
A12
Begin Jēkabpils
Einde Terehova (LV/RUS)
Lengte 166 km
Route

Junction.svg A6-LV.svg → Rīga / Daugavpils

Junction.svg Jēkabpils

Junction.svg Atašiene

Junction.svg Varakļāni

Junction.svg Viļāni

Junction.svg A15-LV.svg → Daugavpils

Junction.svg Rēzekne-Noord

Junction.svg A13-LV.svg → Pskov

Junction.svg Rēzekne-Oost

Junction.svg Ludza

Junction.svg Zilupe

Flag of Russia.svg M9 RUS.svg → Moskva

De autoceļš A12 is een galvenā ceļš in Letland. De weg vormt een oost-westroute in het oosten van het land, vanaf het stadje Jēkabpils via Rēzekne naar de grens met Rusland bij Terehova. De weg is onderdeel van de transitroute van Rīga naar Moskou en vanaf West-Europa naar Moskou als men de route door Wit-Rusland wil vermijden. De A12 is 166 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A12 bij Rēzekne.

De A12 begint in het stadje Jēkabpils aan de A6, de hoofdweg van Rīga naar Daugavpils. De A12 is een hoofdweg met 1x2 rijstroken en loopt naar het oosten, door een dunbevolkt platteland. Plaatsen liggen er nauwelijks langs de weg, en men passeert door uitgestrekte natuurgebieden met bos en heide. Op de eerste 90 kilometer naar Rēzekne komt men niet door bebouwde kommen en kruist men geen belangrijke wegen. Rondom het stadje Rēzekne ligt de rondweg A15, die primair aansluiting geeft richting Daugavpils. De A12 is tevens onderdeel van de rondweg, waardoor men niet door Rēzekne hoeft. Aan de noordkant van Rēzekne kruist men de A13, de weg naar Pskov in Rusland. De rondweg van Rēzekne is een reguliere 1x2 hoofdweg met kruispunten en een rotonde.

Ten oosten van Rēzekne loopt de weg langs een merengebied rond Ludza, een landschappelijk mooi gebied. De hoogteverschillen zijn beperkt, veel meer dan glooiend is het niet. Ook dit deel van Letland kent veel bos. Na Ludza buigt de A12 iets naar het zuidoosten af, en bereikt een kilometer of 70 na Rēzekne de grens met Rusland bij het gehucht Terehova. Hierna gaat de Russische M9 als hoofdweg verder richting Moskva.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg een onderdeel van de M-9, die van Moskou naar Rīga verliep. De M9 was echter niet zo hoogwaardig opgewaardeerd als veel andere M-routes, de weg heeft een wat bochtiger verloop en voert door en langs meer kleine dorpjes.

De rondweg van Rēzekne is al voor 1984 aangelegd, dit was destijds de enige rondweg op de route van de A12. Eind jaren '80 is een kleinschaliger zuidelijke rondweg bij Ludza aangelegd, zodat het verkeer niet meer door het centrum hoefde. In het verleden waren er ook plannen om de aansluiting op de A6 richting Pļaviņas te verbeteren, met een nieuw tracé van Jēkabpils naar Pļaviņas. Dit is echter maar gedeeltelijk ten uitvoering gebracht, aan de oostzijde van Pļaviņas is nog een 3 kilometer lang deel van deze route die uiteindelijk geen functie heeft gekregen.

Tussen 2007 en 2008 is de A12 tussen Nirza en Ploski gerenoveerd. In 2011 is het aansluitende gedeelte bij de Russische grens gemoderniseerd.[1] In 2013-2014 is 18 kilometer van de A12 tussen Ludza en Nirza in het oosten van Letland gemoderniseerd, deels op een nieuw tracé. De werkzaamheden kostten € 20 miljoen en werden op 1 oktober 2014 voltooid.[2]

Toekomst

In Rusland wordt de aansluitende M9 steeds verder westwaarts uitgebouwd tot autosnelweg. In Letland zijn er nog geen concrete plannen om de A12 en A6 op te waarderen naar autosnelweg, alhoewel dit op lange termijn niet ondenkbaar is vanwege het belang van de havens in Letland en als transitroute naar Polen en West-Europa, voor verkeer dat de route door Wit-Rusland wil vermijden in verband met de administratieve rompslomp van een visum. Voorlopig zijn de verkeersintensiteiten op de A12 nog erg laag.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 3.000 voertuigen tussen Jēkabpils en Rēzekne en 2.700 voertuigen tussen Rēzekne en Ludza. Tussen Ludza en de Russische grens rijden 800 voertuigen per dag.[3]

Referenties

Autowegen in Letland

autoceļi: A1-LV.svg A2-LV.svg A3-LV.svg A4-LV.svg A5-LV.svg A6-LV.svg A7-LV.svg A8-LV.svg A9-LV.svg A10-LV.svg A11-LV.svg A12-LV.svg A13-LV.svg A14-LV.svg A15-LV.svg