A13 (Kenia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A13 UK.png
A13 Kenya map.png
A13
Begin Sibli
Einde Mandera
Lengte 636 km
Route

Centrum.svg Sibli A11 UK.png

Centrum.svg Mado Gashi

Centrum.svg Habswein

Centrum.svg Wajir A14 UK.png

Centrum.svg Kutolo

Centrum.svg El Wak

Centrum.svg Rhamu

Centrum.svg Mandera

De A13 is een trunk road in Kenia. De weg vormt een noord-zuidroute in het noordoosten van het land, vanaf Sibli via Wajir naar Mandera bij het drielandenpunt met Ethiopië en Somalië. De A13 is 636 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A13 begint bij een locatie die Sibli heet op een kruising met de A11. Dit punt ligt vrijwel exact op de evenaar. De A13 is niet meer dan een set sporen in de savanne naar Mado Gashi. Het terrein is vlak en droog met verspreide begroeiing. Bij Mado Gashi is een klein stuk verhard. De A13 verloopt daarna in noordoostelijke richting door de woestijnachtige savanne en legt grote afstanden door dunbevolkt gebied af. Ook dit deel van de weg is een zandweg.

Men bereikt dan Wajir, een kleine plaats die enige functie voor de regio heeft. Hier kruist men de A14. De A14 voert daarna in noordoostelijke richting naar El Wak, een dorp aan de grens met Somalië. De weg voert vanaf hier weer een stuk noordwaarts als zandweg door de woestijn naar Rhamu, dat aan de grens met Ethiopië ligt. De weg slaat hier naar het oosten af en verloopt parallel aan de Ethiopische grens tot Mandera, een wat grotere plaats die in het uiterste noordoostpuntje van Kenia ligt. Hier is een grensovergang met Somalië.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk grotendeels als de B9 genummerd. De B9 begon echter in Isiolo op de A2 en dus niet vanuit Garissa op de A14. Deze zijtak was een weg van de lagere klasse en genummerd als de C81. In 2016 werd de route als de A13 genummerd.[1][2]

De A13 is nog nauwelijks opgewaardeerd, het overgrote deel is een weinig ontwikkelde zandweg door woestijnachtige savanne. Tussen 2015 en 2017 is de eerste 20 kilometer van Mado Gashi (Modogashe) naar het zuiden geasfalteerd.

Referenties

  1. Kenya Gazette Supplement No. 4 of 2016
  2. Road Network | krb.go.ke
Flag of Kenya.svg Hoofdwegen in Kenia Flag of Kenya.svg

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14

Dongo Kundu Bypass HighwayNairobi ExpresswayNairobi Southern Bypass