A13 (Letland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A13-LV.png
A13 LV map.png
A13
Begin Medumi (LV/LT)
Einde Grebņova (LV/RUS)
Lengte 163 km
Route

Flag of Lithuania.svg A6-LT.svg → Kaunas

Junction.svg Medumi

Junction.svg A14-LV.svg → Rīga

Junction.svg Daugavpils

Junction.svg A6-LV.svg → Rīga / Vitebsk

Junction.svg Aglona

Junction.svg Malta

Junction.svg A15-LV.svg → Rīga

Junction.svg Rēzekne

Junction.svg A12-LV.svg → Rīga / Moskva

Junction.svg Kārsava

Flag of Russia.svg A116 RUS.svg → Pskov / Sankt Peterburg

De autoceļš A13 is een galvenā ceļš in Letland. De weg vormt een noord-zuidroute in noordoostelijke richting door het oosten van het land, vanaf de grens met Litouwen via Daugavpils en Rēzekne naar de grens met Rusland. De A13 is onderdeel van twee transitroutes; de route van West-Europa naar Moskva voor verkeer dat Wit-Rusland wil vermijden, en de transitroute van West-Europa naar Sankt Peterburg, alhoewel veel verkeer liever via Estland rijdt. Het is de enige Letse A-weg die zowel begint als eindigt op een landsgrens. De A13 is 163 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A13 bij Malta.

Bij Medumi komt de Litouwse A6 uit Kaunas Letland binnen, en gaat dan verder als de Letse A13. De weg loopt door half bebost gebied naar het noordoosten, en loopt dan dwars door de tweede stad van Letland; Daugavpils. Rondom Daugavpils is een rondweg beschikbaar in de vorm van de A14. Men steekt hier de belangrijkste rivier van Letland over, de Daugava. Ten noorden van Daugavpils kruist men de A6, die vanuit Rīga komt en naar Vitebsk in Wit-Rusland loopt. Na Daugavpils blijft de A13 naar het noordoosten lopen, door een dunbevolkt platteland met veel natuurgebieden met bos, heide en meren. Dit gebied is erg dunbevolkt, en de A13 komt maar door een enkele dorpspassage.

Zo'n 90 kilometer ten noordoosten van Daugavpils volgt het stadje Rēzekne. De A13 loopt er dwars doorheen, maar er is een rondweg in de vorm van de A15 beschikbaar. Ten noorden van Rēzekne kruist men de A12, die vanuit Rīga komt, en richting Moskva in Rusland loopt. Na Rēzekne volgt nog zo'n 50 kilometer voordat men de Russische grens bereikt. Aan de Russissche zijde gaat de A116 als secundaire hoofdweg verder naar Pskov en Sankt Peterburg.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was het noordelijk deel tot aan Daugavpils als de A-116 genummerd en het zuidelijk deel als de A-226 genummerd. De A-116 verliep van Novgorod tot Daugavpils en de A-226 verliep van Daugavpils naar Marijampolė. De A-116 was het enige wegnummer in de A-100 serie van de Sovjetunie die in een Baltische SSR verliep.

De weg is ten tijde van de Sovjetunie relatief goed uitgebouwd als verbinding van Ostrov via Rēzekne naar Daugavpils. Bijna de gehele route is over een recht tracé aangelegd en volgt niet de historische route tussen de dorpen. Ter hoogte van Rēzekne en Daugavpils zijn rondwegen aangelegd, die echter geen onderdeel van de A13 zijn.

In 2011 is een deel tussen Malta en Rēzekne gemoderniseerd.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks steken zo'n 2.500 voertuigen dagelijks de grens met Litouwen over, wat de A13 tot de op één na drukste grensovergang met Litouwen maakt. De intensiteiten lopen op tot 6.400 voertuigen aan de noordzijde van Daugavpils, om tussen Daugavpils en Rēzekne te dalen tot een minimum van 2.200 voertuigen. Voor Rēzekne stijgt dit weer naar 4.100 voertuigen. Zo'n 600 voertuigen steken dagelijks de grens met Rusland over.

Referenties

Autowegen in Letland

autoceļi: A1-LV.svg A2-LV.svg A3-LV.svg A4-LV.svg A5-LV.svg A6-LV.svg A7-LV.svg A8-LV.svg A9-LV.svg A10-LV.svg A11-LV.svg A12-LV.svg A13-LV.svg A14-LV.svg A15-LV.svg