A13 (South Australia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A13
Begin Darlington
Einde Victor Harbor
Lengte 68 km
Route

De A13 is een A-road in South Australia. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Darlington in het zuiden van Adelaide tot Victor Harbor aan de zuidkust. De A13 is 68 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A13 begint in de zuidelijke suburb Darlington van Adelaide, als voortzetting van de A2. De Southern Expressway verloopt dan parallel aan de A13 tot Noarlunga. De A13 is hier een stadsweg met 2x2 rijstroken door de zuidelijke suburbs van Adelaide. Na het einde van de Southern Expressway in Noarlunga neemt de A13 het doorgaand verkeer op zich tot het nabijgelegen Seaford, waar de weg splitst in de A13 naar Victor Harbour en de B23 naar Sellicks Beach.

De A13 telt dan nog 2x2 rijstroken tot bij McLaren Vale. De route voert daarna door vlak agrarisch gebied tot een heuvelrug, de A13 is dan wat bochtiger en voert over het binnenland van het Fleurieu Peninsula. De A13 loopt tot Victor Harbor aan de zuidkust, even ten westen van de monding van de Murray River in de Zuidelijke Oceaan.

Geschiedenis

De A13 is ontstaan vanuit de Main South Road, de belangrijkste zuidelijke invalsweg van Adelaide. De weg is in de jaren '70 en '80 in het zuiden van Adelaide uitgebouwd tot stadsweg met 2x2 rijstroken. Later is de Southern Expressway parallel aan de A13 aangelegd tussen Darlington en Noarlunga, dit is tussen 1997 en 2001 opengesteld als enkelbaans wisselsnelweg en is tussen 2012 en 2014 verdubbeld naar een conventionele autosnelweg.

Het dubbelbaans deel eindigde oorspronkelijk bij de splitsing met de B23 bij Seaford. Op 17 december 2023 opende de verdubbelde weg tussen Seaford en McLaren Vale, een 5 kilometer lang deel.[1]

In de jaren '70 is de weg bij Willunga omgelegd over een semi-ongelijkvloers tracé. Dit creëerde een verbeterde toegang naar het Willunga Escarpment, een populair recreatiegebied. Het deel van Willunga naar de Mount Lofty Ranges stijgt 300 meter, dit is toen ook naar 4 rijstroken verbreed.

Referenties