A14 (Italië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A14 IT.svg
A14 Italie.svg
Autostrada
Begin Bologna
Einde Taranto
Lengte 743 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A1 IT.svg → Milano / Firenze

Afslagsymbool.svg Bologna-Borgo Panigale

Afslagsymbool.svg Bologna-Casalecchio

Knooppuntsymbool.svg A13 IT.svg → Ferrara / Padova

Afslagsymbool.svg Bologna-Fiera

Afslagsymbool.svg Bologna-San Larazzo

Afslagsymbool.svg Castel San Pietro Terme

Afslagsymbool.svg Imola

Knooppuntsymbool.svg A14 IT.svg → Ravenna

Afslagsymbool.svg Faenza

Afslagsymbool.svg Forli

Afslagsymbool.svg Cesena-Nord

Afslagsymbool.svg Cesena

Afslagsymbool.svg Rubicone

Afslagsymbool.svg Rimini-Nord

Afslagsymbool.svg Rimini-Sud

Afslagsymbool.svg Riccione

Afslagsymbool.svg Cattolica

Afslagsymbool.svg Pesaro

Afslagsymbool.svg Pesaro-Sud

Afslagsymbool.svg Fano-Nord

Afslagsymbool.svg Fano

Afslagsymbool.svg Marotto-Mondolfo

Afslagsymbool.svg Senigallia

Afslagsymbool.svg Marina di Montemarciano

Afslagsymbool.svg Ancona-Nord

Afslagsymbool.svg Ancona-Sud

Afslagsymbool.svg Loreto

Afslagsymbool.svg Civitanova Marche

Afslagsymbool.svg Porto Sant'Elpidio

Afslagsymbool.svg Fermo

Afslagsymbool.svg Pedaso

Afslagsymbool.svg Grottammare

Afslagsymbool.svg San Benedetto del Tronto

Afslagsymbool.svg Val Vibrata

Afslagsymbool.svg Giulianova

Afslagsymbool.svg Roseto degli Abruzzi

Afslagsymbool.svg Pescara-Nord

Knooppuntsymbool.svg A25 IT.svg → Roma

Afslagsymbool.svg Pescara-Ovest

Afslagsymbool.svg Pescara-Sud

Afslagsymbool.svg Ortona

Afslagsymbool.svg Lanciano

Afslagsymbool.svg Val di Sangro

Afslagsymbool.svg Vasto-Nord

Afslagsymbool.svg Vasto-Sud

Afslagsymbool.svg Termoli

Afslagsymbool.svg Poggio Imperiale

Afslagsymbool.svg San Severo

Afslagsymbool.svg Foggia-Nord

Afslagsymbool.svg Foggia-Sud

Afslagsymbool.svg Cerignola-Est

Knooppuntsymbool.svg A16 IT.svg → Napoli

Afslagsymbool.svg Canosa

Afslagsymbool.svg Andria

Afslagsymbool.svg Trani

Afslagsymbool.svg Molfetta

Afslagsymbool.svg Bitonto

Afslagsymbool.svg Bari-Nord

Afslagsymbool.svg Bari-Sud

Afslagsymbool.svg Acquaviva delle Fonti

Afslagsymbool.svg Gioia del Colle

Afslagsymbool.svg Mottola

Tol.svg Taranto Nord

Afslagsymbool.svg Palagniano

Afslagsymbool.svg Taranto

De A14 is een autostrada in Italië, ook wel bekend als de Autostrada Adriatica. De snelweg vormt een lange noord-zuidroute langs de Adriatische kust van Italië, vanaf Bologna via Rimini, Ancona, Pescara en Bari naar Taranto. De snelweg is met 743 kilometer lengte de op één na langste autosnelweg van Italië.

Routebeschrijving

De A14 bij Forli.

De A14 begint ten westen van de grote stad Bologna met twee aparte takken aan de A1, de snelweg vanaf Milano richting Firenze en Roma, waarna beide takken samenkomen en er een parallelstructuur rond Bologna ligt, die het nummer RA1 heeft. De A14 loopt ten noorden van Bologna langs, en hier begint ook de A13, de snelweg naar Ferrara, Padova en Venezia. De A14 buigt dan naar het zuidoosten af en telt 2x3 rijstroken door een vlak gebied, aan de voet van de Apennijnen. Hier liggen frequent middelgrote plaatsen, die de A14 tot een drukke snelweg maken. Tussen Imola en Faenza takt een diramazione van de A14 af naar de oostelijke stad Ravenna, terwijl de A14 naar het zuidoosten loopt. Men komt langs Forli, en bij het stadje Cesena kruist men de E45/SS3bis, een superstrada vanaf Ravenna door de Apennijnen naar Perugia en de A1. De A14 bedient dan de stad Rimini, de eerste grote badplaats langs de A14. De snelweg versmalt hier naar 2x2 rijstroken, en er is een aansluiting naar San Marino. Ten zuiden van Rimini is het een aaneenschakeling van badplaatsen langs de A14, waarna de omgeving ook wat heuvelachtiger wordt omdat de Apennijnen dichter langs de Adriatische kust lopen.

Bij Fano kruist men de E78/SS73bis, een superstrada naar het bergachtige binnenland. Deze loopt in haar huidige vorm niet direct naar een grote stad, maar moet in de toekomst via Arezzo en Siena de Adriatische met de Italiaanse westkust verbinden. De A14 loopt hier dicht langs de kust, veelal op slechts 1 à 2 kilometer afstand. Even voor Ancona kruist men de SS76, een superstrada naar Perugia. Bij Ancona verandert de rijrichting ook van zuidoost naar zuid en de A14 ligt steeds parallel aan de kust. Bij Civitanova Marche kruist men de SS77, een superstrada naar Foligno in het binnenland. De A14 kruist vrij veel oost-west superstrade. De aansluitingen zijn doorgaans echter niet in de vorm van een knooppunt, men moet een tolpoort passeren. Ook tussen tolpoort en superstrada moet men regelmatig kort over het onderliggend wegennet. Bij San Benedetto del Tronto kruist men opnieuw een superstrada, een raccordo autostradale naar Ascoli Piceno in het binnenland. Zuidelijker loopt de A14 tijdelijk wat verder van de kust en kruist men de A24, een snelweg naar L'Aquila en Roma. Omdat de A24 niet tot aan de A14 doorloopt, loopt ook deze verbinding niet via een knooppunt.

Verderop vormt de A14 een ruime rondweg van de stad Pescara. Hier eindigt de A25 uit Roma op de A14. De A14 buigt vervolgens naar het zuidoosten op een wat ruimere afstand tot de kust dan tussen Rimini en Pescara. Dit gebied is ook wat dunner bevolkt, alhoewel kleine stadjes nog frequent langs de A14 liggen. Dit gehele deel telt 2x2 rijstroken. Uiteindelijk buigt de A14 af naar het zuiden, terwijl de kust naar het oosten loopt, waarbij de A14 de Adriatische kust definitief verlaat. Men passeert Foggia langs de oostzijde, waarna even voor Andria de A16 uit Napoli eindigt. Dit gebied is hierna vlak, waarbij de A14 naar het oosten loopt, weer dichter naar de kust toe. Parallel aan de A14 loopt een tolvrije superstrada. Bij de stad Bari buigt de A14 definitief naar het zuiden af en koerst de laatste circa 60 kilometer af op Taranto. Ook hier loopt deels een tolvrije superstrada parallel aan de A14. De A14 eindigt een kleine 20 kilometer voor Taranto op een superstrada, die de rest van de route naar Taranto vervult. Via deze superstrada heeft men toegang SS106, die toegang geeft richting het oostelijk deel van Calabria.

Geschiedenis

Anders dan veel andere lange-afstandssnelwegen in het noorden en midden van Italië, is niet voor de Tweede Wereldoorlog met de A14 begonnen. In 1961 werd de A14 opgenomen in een plan van nieuwe wegen. Het eerste deel opende in 1966 tussen Bologna en Cesena, waarna in 1967 de bypass van Bologna opengesteld werd. De parallelstructuur bij Bologna werd in 2001 geopend als RA1. In 1969 was de snelweg verlengd tot Ancona en opende een 50 kilometer lang deel tussen Pescara en Vasto. In 1973 waren alle delen tussen Bologna en Bari opengesteld. Het stuk bij Bari was destijds genummerd als A17, maar is in die periode omgenummerd naar A14. Bij deze omnummering speelde wellicht een rol dat het nummer 17 in Italië als ongeluksgetal heeft te gelden. In 1973 opende ook de diramazione naar Ravenna. Het laatste deel opende in 1975 tussen Bari en Taranto.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Opening
Bologna Ancona 213,5 km 31-05-1969
Pescara Lanciano 33,0 km 04-11-1969
Ancona Pescara 167,3 km 14-04-1973
Lanciano Canosa 196,7 km 14-04-1973
A14 Ravenna (dir) 27,4 km 28-06-1973
Canosa Taranto 132,9 km 06-12-1975

Latere aanpassingen

Bologna

De A14 had rond Bologna oorspronkelijk 2x2 rijstroken en parallelwegen met elk 2 rijstroken per richting die ook onderdeel van de snelweg zijn, feitelijk dus 4x2 rijstroken. In januari 2008 zijn werkzaamheden afgerond om de binnenste rijbanen voor doorgaand verkeer te verbreden naar 2x3 rijstroken door middel van spitsstroken (corsia dinamica), aangezien een volwaardige verbreding niet mogelijk was. Deze verbreding omvatte het tracé van Bologna-Borgo Panigale tot San Larazzo over 13,7 kilometer. De verbreding kostte € 59 miljoen.

Bologna - Rimini

De A14 is tussen Bologna en Rimini naar 2x3 rijstroken verbreed. Wanneer dit is uitgevoerd is onbekend, in elk geval voor 2002.

Rimini - Taranto

Tussen Rimini en Porto Sant'Elpidio is de A14 gefaseerd over 155 kilometer naar 2x3 rijstroken verbreed. Het gehele project kostte € 2,4 miljard. Op 31 juli 2010 werd hiervan de eerste 33 kilometer met 2x3 rijstroken opengesteld tussen Ancona-Sud en Porto Sant'Elpidio. In juli 2011 opende 21 kilometer tussen Fano en Senigallia met 3 rijstroken richting noorden en in december 2011 richting zuiden. In december 2011 opende ook de derde rijstrook tussen Cattolica en Pesaro over 10,4 kilometer. Op 1 augustus 2012 opende een ontbrekende 7 kilometer tussen Ancona-Sud en Porto Sant'Elpidio met 2x3 rijstroken. Op 20 december 2012 opende 28 kilometer met 2x3 tussen Rimini-Nord en Cattolica, waarmee de A14 over een lang stuk 2x3 rijstroken telde. Op 1 augustus 2013 opende een 18 kilometer lang stuk tussen Pesaro en Fano met 2x3 rijstroken.[1] Op 23 december 2015 opende 20 kilometer derde rijstrook tussen Senigallia en Ancona-Nord.[2]

Toekomst

De spitsstrook bij Bologna.

Verbreding Bologna - Rimini

Op termijn moet de A14 tussen Bologna en de diramazione naar Ravenna over 34 kilometer naar 2x4 rijstroken worden verbreed. Dit is één van de grootste vakantieknelpunten van Italië, in de zomerweekenden zijn grote vertragingen gegarandeerd. De planning voor de verbreding begon in 2011. De kosten worden op circa € 562 miljoen geschat.

Oorspronkelijke plannen

De oorspronkelijke plannen voor de A14 voorzagen een verlenging van Taranto naar Sibari in Calabria over circa 115 kilometer. Dit zou de A14 tot de langste autosnelweg van Italië maken met 858 kilometer lengte. Deze plannen zijn echter niet uitgevoerd, en er zijn ook geen concrete plannen om dit alsnog te doen. De route langs de Ionische kust blijft bekend als de SS106. Wel zijn delen van deze route inmiddels opgewaardeerd naar superstrada. Het laatste deel naar Sibari is nog in uitbouw.

Tol

De A14 is een tolweg over de gehele lengte. De snelweg heeft een gesloten tolsysteem met tickets. De toltarieven liggen per kilometer relatief laag, maar door de grote lengte lopen de tolkosten uiteindelijk wel op.[3]

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte
Knooppuntsymbool.svg A1 Bologna Porto Sant'Elpidio 2x3 271 km
Porto Sant'Elpidio Taranto 2x2 472 km

Referenties

Autostrade in Italië

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14A15A16A18A19A20A21A22A23A24A25A26A27A28A29A30A31A32A33A34A35A36A50A51A52A53A54A55A56A57A58A59A60A90A91Autostrada Catania-SiracusaAutostrada Roma - Latina