A14 (Kenia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A14 UK.png
A14 Kenya map.png
A14
Begin Moyale
Einde Dif
Lengte 386 km
Route

Centrum.svg Moyale A2 UK.png

Centrum.svg Buna

Centrum.svg Eldas

Centrum.svg Wajir A13 UK.png

Centrum.svg Dif

De A14 is een trunk road in Kenia, gelegen in het noordoosten van het land. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Moyale via Wajir naar Dif, bij de grens met Somalië. De A14 is 386 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A14 begint bij Moyale in Noord-Kenia op de A2, dicht bij de grens met Ethiopië. De A14 is een eenvoudige zandweg door een droog savannegebied dat woestijnachtig is. De weg voert in zuidoostelijke richting door een afgelegen gebied met weinig plaatsen of andere wegen. De weg voert door overwegend vlak terrein. Het is een zeer eenvoudige weg, er zijn ook geen bruggen over seizoensrivieren.

Behalve Moyale is de voornaamste plaats op de route het afgelegen plaatsje Wajir, waar de weg een klein stukje verhard is. In Wajir kruist men de A13. Vanuit Wajir voert de A14 in zuidoostelijke richting door een woestijngebied naar het afgelegen plaatsje Dif, gelegen bij de grens met Somalië. Er zijn zandpaden die tot in het zuiden van Somalië leiden, maar geen georganiseerde grensovergangen.

Geschiedenis

Het nummer A14 was oorspronkelijk toegekend aan de weg van Dar es Salaam naar Mombasa. Deze route was 110 kilometer lang. Dit was een geïntegreerd wegnummer van zowel Tanzania als Kenia. Bij de hernummering van 2016 werd het nummer A14 toegekend aan de voormalige C80 in het noordoosten van het land.[1][2]

Het wegnummer is vermoedelijk toegekend vanwege het strategische belang van een doorgaande weg in het noordoosten van Kenia, die in theorie ook een route vormt van Ethiopië naar het zuiden van Somalië. De weg is echter nauwelijks ontwikkeld. In 2021 is een aanbesteding gestart voor een studie naar de haalbaarheid van een verbeterde weg.[3]

Referenties

Flag of Kenya.svg Hoofdwegen in Kenia Flag of Kenya.svg

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14

Dongo Kundu Bypass HighwayNairobi ExpresswayNairobi Southern Bypass