A14 (Kenia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A14 UK.png
A14 Kenya map.png
A14
Begin Bwaga Cheti (EAT)
Einde Mombasa
Lengte 110 km
Route

Flag of Tanzania.svg A14

Centrum.svg Gazi

Centrum.svg Mombasa A109 Kenya.svg

De A14 is een hoofdweg in Kenia, gelegen in het zuiden van het land. De weg vormt een route langs de Indische Oceaan vanaf de grens met Tanzania tot de havenstad Mombasa. De A14 is 110 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A14 begint op de grens met Tanzania bij het dorp Bwaga Cheti. Aan Tanzaniaanse zijde gaat de gelijknummerige A14 verder naar Tanga. De A14 verloopt door de kustvlakte, die agrarisch en redelijk bevolkt is, maar zonder grotere plaatsen tot aan de havenstad Mombasa. In de voorstad Likoni van Mombasa is de A14 onderbroken door een veerdienst over de Kilindini Harbour. Er is hier geen alternatieve route, verkeer moet via de veerdienst. In het centrum van Mombasa eindigt de A14 dan op de A109, die naar Nairobi loopt. Tevens loopt vanaf hier de B8 verder langs de kust richting Somalië.

Geschiedenis

De A14 is een redelijk belangrijke weg langs de oostkust van Kenia en is derhalve volledig geasfalteerd. Het grootste manco is echter het ontbreken van een vaste oeververbinding over de Kilindini Harbour in Mombasa.

Toekomst

Een brug over de Kilindini Harbour zou wenselijk zijn, maar zou een grote brug vereisen met een vrije doorvaart van 60 meter hoogte, omdat Mombasa de belangrijkste haven van oost-Afrika is. Een groot deel van de haven is ten westen van de A14 gelegen. Een tunnel is niet mogelijk omdat de Kilindini Harbour behoorlijk diep is.

Referenties


Flag of Kenya.svg Hoofdwegen in Kenia Flag of Kenya.svg

A1A2A3A14A23A104A109

Dongo Kundu Bypass HighwayNairobi ExpresswayNairobi Southern Bypass