A14 (Mongolië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A14
Begin Mankhan
Einde Bulgan (CN)
Lengte 326 km
Route

Mankhan

Altai

Bulgan

S320

De A14 is een nationale hoofdweg in Mongolië, gelegen in het zuidwesten van het land. De weg vormt een noord-zuid en oost-westroute vanaf Mankhan tot de grens met China bij Bulgan. De A14 is 326 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A14 begint bij het dorp Mankhan op de A03, ongeveer 80 kilometer ten zuidoosten van de stad Khovd. De weg voert eerst zuidwaarts door een weidse rotsvallei, daarna volgt een lang traject door bergachtig terrein waarbij de weg door diepe rivierdalen voert. De bergen in deze streek zijn tot circa 3.500 meter hoog en kaal. Het is een spectaculair landschap van kloven en rotsgebergte. Er liggen bijna geen plaatsen op het bergtraject. De weg bereikt circa 2.500 meter boven zeeniveau op de bergpas Baga Ulaan. Bij Altai bereikt men de Gobiwoestijn en wordt het gebied vlakker. De weg buigt hier naar het westen af en voert ten zuiden van Üyench en Bulgan langs. Op circa 1.100 meter hoogte bereikt men de grens met China, waar de Chinese S320 in Xinjiang verder gaat naar Ürümqi.

Geschiedenis

Circa 2003-2004 is het deel tussen Bulgan en de Chinese grens aangelegd als een verharde weg. De rest van de route was destijds een piste of eigenlijk geen praktisch begaanbare verbinding, met name het bergtraject. Vanaf 2011 is gestart om de weg op grotere schaal aan te leggen als een doorgaand verharde weg, in het kader van de ontwikkeling van de Asian Highway 4 als doorgaand berijdbare weg van Ürümqi naar Novosibirsk.[1] Omstreeks 2013 is de eerste 111 kilometer tussen Temeen Khuzuu en Baga Ulaan Pass aangelegd. In oktober 2014 volgde het deel tussen Bulgan en Temeen Khuzuu.[2] Hiermee was het zuidelijk deel in de Gobiwoestijn doorgaand te berijden. Als laatste is in 2015 het deel tussen Baga Ulaan Pass en Mankhan aangelegd.[3] Hiermee was de gehele A14 een verharde weg.

Referenties

Nationale wegen in Mongolië