A15 (Litouwen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Keliai A15
Begin Vilnius
Einde Šalčininkai (LT/BY)
Lengte 49 km
Route

Vilnius

→ Kaunas / Minsk

Salininkai

Rudamina

Jašiūnai

Šalčininkėliai

Šalčininkai

→ Lida

De Magistraliniai keliai A15 is een hoofdweg in Litouwen. De weg is een invalsweg van Vilnius, en loopt vanaf de Litouwse hoofdstad tot aan de grens met Wit-Rusland bij Šalčininkai. De weg is 49 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A15 bij Šalčininkai.

De weg begint in het centrum van Vilnius als stedelijke hoofdweg en loopt dan naar het zuiden. Het is de enige A-weg in Vilnius die niet hoogwaardig is uitgebouwd. In het zuiden van de stad kruist men de A3, de 2x2 weg vanaf Vilnius richting Minsk in Wit-Rusland. De eerste kilometers ten zuiden van Vilnius liggen nog redelijk wat dorpjes in de omgeving, maar zuidelijker wordt het gebied minder dichtbevolkt. Men kruist ook geen belangrijke wegen. De A15 is geheel met 1x2 rijstroken uitgevoerd. Bij Šalčininkai volgt de grens met Wit-Rusland, een relatief onbelangrijke grensovergang. Aan Wit-Russische zijde gaat de M11 verder richting het stadje Lida.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg onderdeel van de A-234, die van Vilnius naar Ivatchevichy verliep. De voornaamste upgrade aan de weg is de rondweg van de grensplaats Šalčininkai, die in de periode 1987-1989 gerealiseerd is.

Toekomst

Alhoewel de E85 over de A15 loopt is de weg van weinig internationaal belang, mede omdat hij in Wit-Rusland niet aansluit richting andere grote steden. De kans dat de A15 hoogwaardig wordt uitgebouwd is dan ook erg klein in de toekomst.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 6.700 voertuigen nabij Vilnius, dalend naar 1.800 voertuigen op de grens met Wit-Rusland.[1]

Tol

De A15 is een tolweg voor bussen en vrachtverkeer middels het Litouwse vignet. Personenauto's met of zonder caravan en motoren hoeven geen tol te betalen.

Referenties

Autowegen en autosnelwegen in Litouwen

Magistraliniai keliai: