A15 (Mongolië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A15
Begin Ölgii
Einde Dayan (CN)
Lengte 180 km
Route

Ölgii

Sagsai

Tsengel

De A15 is een nationale hoofdweg in Mongolië, gelegen in het uiterste westen van het land. De weg vormt een oost-westroute vanaf Ölgii door afgelegen berggebied tot de grens met China in de buurt van Dayan Lake. De weg is 180 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A15 begint in Ölgii op de A03. In de bebouwde kom van Ölgii is de weg verhard, ten westen daarvan een onverharde weg. De weg voert als weinig verbeterde verbinding westwaarts door ruige berg- en woestijngebieden, via Sagsai en Tsengel. De weg voert daarna nog dieper de bergen in, met hoge, besneeuwde bergen en bergmeren, met uit rotsen bestaande valleien. Delen van de weg zijn niet meer dan een piste. Uiteindelijk voert de A15 langs Dayan Lake tot de grens met China, maar onduidelijk is of hier een doorgaande wegverbinding is. Aan Chinese zijde is wel een secundaire weg die uiteindelijk naar Altay voert.

Geschiedenis

De weg werd in 1998 geclassificeerd. Een deel van de weg was toen in de bebouwde kom van Ölgii al verhard, dit is later enkele kilometers westwaarts verlengd, de groei van de stad volgend.

Referenties


Nationale wegen in Mongolië