A16 (Litouwen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A16-LT.svg
A16 LT map.png
Keliai A16
Begin Vilnius
Einde Marijampolė
Lengte 138 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A4-LT.svg → Vilnius / Hrodna

Junction.svg Trakai

Junction.svg Aukštadvaris

Junction.svg Jieznas

Centrum.svg Prienai

Afslagsymbool.svg Prienai

Junction.svg Igliauka

Centrum.svg Marijampolė

Junction.svgA7-LT.svg → Kaunas / Warszawa / Kaliningrad

De Magistraliniai keliai A16 is een hoofdweg in Litouwen. De weg vormt een oost-westroute in het zuidoosten van het land, en loopt vanaf Vilnius naar het stadje Marijampolė. De weg vormt de kortste route vanuit Polen richting Vilnius, alhoewel de omweg via de A5 en A1 over Kaunas beter uitgebouwd is. De A16 is 138 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A16 ter hoogte van Jieznas.

De A16 begint met een knooppunt aan de A4, de hoofdweg vanaf Vilnius naar Hrodna in Wit-Rusland. De A16 kent een redelijk modern alignement, maar is niet zo goed uitgebouwd als sommige andere A-wegen in Litouwen, men moet af en toe door dorpjes. Men passeert door een gebied met veel bos en meren, een toeristengebied. Grotere plaatsen liggen er niet op de route, en men kruist ook geen grote wegen tot aan het einde in Marijampolė. De A16 loopt dwars door het stadje Marijampolė en eindigt op de A7, de weg richting Kaliningrad.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg genummerd als de A-229, die van Vilnius naar Kaliningrad verliep. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie is de weg in Litouwen als twee routes genummerd, de A16 tussen Vilnius en Marijampolė en de A7 tussen Marijampolė en de Russische grens. Het beleid is sindsdien ook dat doorgaand verkeer via Kaunas rijdt via de A1 en A5, daardoor is de A16 niet significant meer opgewaardeerd sinds de jaren '80.

Toekomst

Ondanks dat de A16 de hoofdroute is vanuit West-Europa naar Vilnius, zijn er geen concrete plannen om de weg op te waarderen. Behalve de Litouwse hoofdstad bedient de A16 ook geen andere belangrijke bestemmingen voor het doorgaand verkeer.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 12.000 voertuigen ten westen van Vilnius, snel dalend naar 2.600 tot 4.500 voertuigen op het middenstuk. Bij Marijampolė rijden 6.600 voertuigen per dag.[1]

Tol

De A16 is een tolweg voor bussen en vrachtverkeer middels het Litouwse vignet. Personenauto's met of zonder caravan en motoren hoeven geen tol te betalen.

Referenties

Autowegen en autosnelwegen in Litouwen

Magistraliniai keliai: A1-LT.svg A2-LT.svg A3-LT.svg A4-LT.svg A5-LT.svg A6-LT.svg A7-LT.svg A8-LT.svg A9-LT.svg A10-LT.svg A11-LT.svg A12-LT.svg A13-LT.svg A14-LT.svg A15-LT.svg A16-LT.svg A17-LT.svg A18-LT.svg A19-LT.svg A20-LT.svg A21-LT.svg