A17 (Mongolië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A17
Begin Khovd
Einde Ulaangom
Lengte 354 km
Route

Khovd

Buyant

Ulgii

Ulaangom

De A17 is een nationale hoofdweg in Mongolië, gelegen in het westen van het land. De A17 vormt een noord-zuidroute vanaf Khovd via Ulaangom tot de grens met Rusland en is 354 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A17 begint in Khovd, de belangrijkste stad in het westen van Mongolië. Hier kruist men de A03. De weg voert noordwaarts door desolate woestijngebieden, die vrij vlak zijn, maar rondom zijn berggebieden. Het noordelijkste deel voert vanaf Ulaangom met een boog rond het meer Uvs. Ulaangom is de laatste bebouwde kom op de route, maar daarna volgt nog een lang traject door woestijngebied tot de grens met Rusland. Aan Russische zijde gaat de A163 verder naar Khandagayty en Chadan.

Geschiedenis

De weg werd in 1998 geclassificeerd. De weg is pas later verhard. Omstreeks 2018 is het eerste deel vanaf Khovd noordwaarts als een geasfalteerde weg aangelegd. Tegen 2019 was de weg verhard tot aan Myangad. In 2023 begon de planuitwerking om 163 kilometer tussen Myangad en Ulaangom te verharden.

Het noordelijk deel van Ulaangom tot de Russische grens is al langer geleden geasfalteerd, vermoedelijk in de jaren '90. Enkele bruggen op dit traject zijn in de jaren '90 aangelegd. Er is een formele grensovergang met grenscomplexen.

Administratieve nummering

  • A17: Khovd - Khandgax (RUS)
    • A1701: Khovd - Ulaangom
    • A1702: Ulaangom - Khandgax (RUS)

Referenties


Nationale wegen in Mongolië