A18 (Mongolië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A18
Begin Nömrög
Einde Ulaangom
Lengte 390 km
Route

Songino

Naranbulag

Ulaangom

De A18 is een nationale hoofdweg in Mongolië. De weg vormt een oost-westroute door het noordwesten van het land, vanaf nabij Nömrög tot Ulaangom. De route is 390 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A18 begint en westen van Nömrög (Numrug) op de A06 en verloopt westwaarts als doorgaand verharde weg. De route voert door zeer desolaat woestijngebied, het terrein is vrij vlak en er liggen nauwelijks plaatsen op de route. De A18 ligt net ten zuiden van een groot gebergte, en passeert net ten noorden van het immense meer Khyargas langs. De enige andere plaatsen langs de route zijn Songino en Naranbulag. Daarna buigt de A18 naar het noorden af en eindiggt in Ulaangom op de A17.

Geschiedenis

De A18 werd in 1998 geclassificeerd op een noordelijker gelegen route, in de corridor Tsagaan-Uul - Tsetserleg - Bayantes - Tes - Baruunturuun - Ulaangom, vermoedelijk met de intentie om er een doorgaand verharde weg naar het westen van Mongolië van te maken.

Na 2010 werd echter besloten om een zuidelijker gelegen route als verharde weg aan te leggen, vanaf Tosontsengel via Numrug naar Ulaangom. Deze zuidelijkere route komt ook voor als A18 in latere documentatie van de regering.[1] Al in 2000 is het meest westelijke deel nabij Ulaangom als verharde weg aangelegd. De A18 is later in de periode tot 2019 grootschalig als verharde weg ontwikkeld. In november 2019 was de gehele A18 doorgaand te berijden als verharde weg.[2]

Referenties

Nationale wegen in Mongolië