A18 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A18
Begin Muttenz
Einde Nenzlingen
Lengte 14 km
Route

Verzweigung Hagnau

Muttenz-Nord

Muttenz-Süd

Reinach-Nord

Reinach-Süd

Aesch

Aesch-SüdGrellingen-Nord

Eggflue Tunnel (2790 m)

Grellingen-Süd

De A18 is een Autobahn en Autostrasse in Zwitserland, gelegen in de regio Basel. De A18 is het beter uitgebouwde deel van de Hauptstrasse 18. De weg bestaat uit twee delen en is in totaal 14 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A18 bij Muttenz-Nord.

De A18 begint als Autobahn op de Verzweigung Hagnau met de A2 en A3, net ten oosten van de stad Basel. De A18 telt 2x2 rijstroken en verloopt zuidwaarts door een dichtbebouwde vallei van de rivier de Birs. De Autobahn eindigt tussen Reinach en Aesch, daarna is de weg nog kortstondig een enkelbaans Autostrasse als bypass van Aesch, waarna de weg overgaat in de reguliere Hauptstrasse 18. Kort daarna volgt een tweede deel van de A18, die de bypass van Grellingen vormt en eveneens een enkelbaans Autostrasse is. Dit deel ligt grotendeels in de 2,8 kilometer lange Eggflue-Tunnel. Daarna gaat de A18 weer over in de Hauptstrasse 18 richting Delémont.

Geschiedenis

De Autostrasse tussen Aesch en de Verzweigung Hagnau opende in 1982 voor het verkeer.[1] De Eggflue-tunnel in de rondweg van Grellingen is op 30 mei 1999 opengesteld.[2]

De weg kreeg in 2020 de status van Nationalstrasse toen de weg werd overgedragen van Basel Land naar de federale regering. De weg werd daarvoor echter vanaf de A2/A3 al aangegeven met een rood wegnummerschild. Al voor 2009 had de weg tussen het Verzweigung Hagnau en Reinach de status van Autobahn, het nummer A18 stond toen echter niet bewegwijzerd.

De aansluiting Aesch was oorspronkelijk een halve aansluiting, die alleen verkeer van en naar het noorden verwerkte. Deze is later omgebouwd tot een volledige rotonde-aansluiting, die ook verkeer van en naar het zuiden verwerkte.[3] De aansluiting is op 28 oktober 2022 geopend voor het verkeer.[4]

Referenties

Autosnelwegen in Zwitserland