A19 (Mongolië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A19
Begin Chinggis
Einde Ulikhan (RUS)
Lengte 325 km
Route

Chinggis

Batnorov

Norovlin

Bayan-Uul

Ulikhan

De A19 is een nationale hoofdweg in Mongolië. De weg vormt een noord-zuidroute in het noordoosten van het land, vanaf Chinggis via Bayan-Uul naar de grens met Rusland bij Ulikhan. De A19 is 325 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A19 begint in Chinggis (voorheen Undurkhaan of Öndörkhaan) op de A05 en vormt daarna één van de drie hoofdwegen van deze plaats. De weg voert dan vanuit Chinggis noordoostwaarts over de steppe, die later wat heuvelachtiger wordt. De weg verloopt via Batnorov en volgt dan een kleine rivier een lang stuk in noordoostelijke richting tot Bayan-Uul, waar de A21 uit het zuiden aansluit. De weg voert vanaf Bayan-Uul noordwaarts, door een laag gebergte met wat meer begroeiing, en daarna tot de grens met Rusland bij Ulikhan. Er is een grenspost en aan Russische zijde gaat de voormalige A167 verder naar Chita.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie had deze weg enig potentieel als verbinding tussen de Russische stad Chita en het oosten van Mongolië, maar tot de ontwikkeling van een verharde weg is het niet gekomen. Omstreeks 2008-2010 is de weg door het stadje Chinggis als asfaltweg aangelegd. Omstreeks 2019-2020 is gestart met de bouw van een verharde weg noordoostwaarts vanuit Chinggis, maar het is onduidelijk hoe ver deze verharde weg leidt. In 2022 was een 130 kilometer lange verharde weg van Chinggis tot Norovlin in aanbouw.[1] Het is onduidelijk in hoeverre de grenspost in gebruik is. In 2021 werd gesproken dat de grensovergang Ulikhan op het verharde wegennet aangesloten zou worden.[2]

Referenties

Nationale wegen in Mongolië