A1 (Litouwen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A1-LT.svg
A1 LT map.png
Keliai A1
Begin Vilnius
Einde Klaipėda
Lengte 311 km
Route

Knooppuntsymbool.svg 5 A2-LT.svg A3-LT.svg A19-LT.svg → Vilnius / Minsk

Afslagsymbool.svg 8 Vilnius-Titagno

Afslagsymbool.svg 9 Vilnius-Galvės

Afslagsymbool.svg 12 Vilnius-West

Afslagsymbool.svg 24 Rykantai

Afslagsymbool.svg 29 Lazdėnai

Afslagsymbool.svg 36 Vievis-Oost

Afslagsymbool.svg 39 Vievis-West

Afslagsymbool.svg 44 Abromiškės

Afslagsymbool.svg 48 Elektrėnai

Afslagsymbool.svg 51 Gilučiai

Afslagsymbool.svg 62 Žiežmariai-Oost

Afslagsymbool.svg 63 Žiežmariai-Noord

Afslagsymbool.svg 70 Antakalnis

Afslagsymbool.svg 79 Rumšiškės

Afslagsymbool.svg 83 Grabučiškės

Afslagsymbool.svg 88 Neveronys

Afslagsymbool.svg 89 Kaunas-Palemono

Afslagsymbool.svg 91 Kaunas-Palemonas

Knooppuntsymbool.svg 95 A6-LT.svg → Daugavpils

Afslagsymbool.svg 99 Kaunas-Jonavos

Afslagsymbool.svg 101 Kaunas-Užnerio

Knooppuntsymbool.svg 102 A5-LT.svg → Warszawa

Afslagsymbool.svg Giraitė

Afslagsymbool.svg Sitkūnai

Knooppuntsymbool.svg A8-LT.svg → Panevėžys

Afslagsymbool.svg Babtai

Afslagsymbool.svg Kaniūkai-Oost

Afslagsymbool.svg Kaniūkai-West

Afslagsymbool.svg Cinkiškiai

Afslagsymbool.svg Vincentava

Afslagsymbool.svg Paaluonys

Afslagsymbool.svg Geluva

Afslagsymbool.svg Butkiškė

Afslagsymbool.svg Keryvai

Afslagsymbool.svg Girkalnis

Afslagsymbool.svg Kalnujai

Afslagsymbool.svg Raseiniai

Afslagsymbool.svg Viduklė

Afslagsymbool.svg Nemakščiai

Knooppuntsymbool.svg A12-LT.svg → Kaliningrad / Šiauliai

Afslagsymbool.svg Bijotai

Afslagsymbool.svg Iždonai

Afslagsymbool.svg Kalniškiai

Afslagsymbool.svg Stungaičiai

Afslagsymbool.svg Mikūlės

Afslagsymbool.svg Rietavas-Oost

Afslagsymbool.svg Rietavas-West

Afslagsymbool.svg Endriejavas

Afslagsymbool.svg Jokuliai

Afslagsymbool.svg Vėžaičiai

Afslagsymbool.svg Gargždai

Afslagsymbool.svg Dauparai

Knooppuntsymbool.svg A13-LT.svg → Palanga

De Magistraliai Keliai A1 is een autoweg en autosnelweg in Litouwen. De snelweg vormt een oost-westroute door het gehele land, vanaf Vilnius via Kaunas naar de kuststad Klaipėda. De weg is een stedelijke hoofdweg in Vilnius, een 2x2 ongelijkvloerse expressweg van Vilnius naar Kaunas en een snelweg van Kaunas naar Klaipėda. De route is in totaal 311 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A1 begint in het zuiden van de stad Vilnius, waar de A2 uit Panevėžys overgaat in de A1, ter hoogte van het kruispunt met de A3, de hoofdweg naar Minsk in Wit-Rusland. De weg telt hier 2x3 rijstroken met kruispunten en loopt door een industriegebied in zuidwestelijke richting. Ten zuiden van de stad buigt de weg naar het noordwesten af, en wordt ongelijkvloers. De eerste aansluiting is met de A4, de hoofdweg naar Hrodna in Wit-Rusland. De weg telt 2x2 rijstroken en loopt door dichtbebost gebied. Net buiten Vilnius kruist men de weg 5219, een ongelijkvloerse expressweg naar het noorden van Vilnius.

De eerste kilometers buiten Vilnius tellen 2x2 rijstroken en kent een aantal U-bochten en semi-gelijkvloerse kruispunten. Verkeerslichten zijn er nergens en het doorgaande verkeer hoeft niet af te remmen. De rest van de route naar Kaunas kent minder van zulke aansluitingen en is feitelijk een snelweg. De A1 loopt langs de noordkant van de stad Kaunas, waarbij eerst de A6 afslaat, die naar Ukmergė en Daugavpils in het noordoosten loopt. Aan de westkant van Kaunas eindigt de A5, een korte snelweg langs de westkant van Kaunas naar het zuiden, en tevens de doorgaande route naar Polen.

Het deel van Kaunas naar Klaipėda is ook daadwerkelijk als autosnelweg geclassificeerd. Even buiten Kaunas slaat de A8 af richting Panevėžys in het noorden. Hier gaat ook het doorgaande verkeer naar Riga in Letland eraf. De A1 voert door een vlak tot glooiend gebied met regelmatig bosgebieden, alhoewel ze niet overheersen. Grote plaatsen liggen er niet aan dit deel van de A1. Halverwege Kaunas en Klaipėda kruist men de A12, een route vanaf Kaliningrad in Rusland naar Riga in Letland. Voor Klaipėda wordt het gebied tijdelijk wat beboster, waarna de A1 aan de oostkant van Klaipėda eindigt op de A13, een korte snelweg naar de badplaats Palanga.

Geschiedenis

De A1 is aangelegd vanaf eind jaren 60, toen Litouwen nog een onderdeel was van de Sovjetunie. De weg had destijds het nummer A227 tussen Vilnius en Kaunas, en A271 van Kaunas naar Klaipėda. Op 3 november 1970 opende de snelweg tussen Vilnius en Kaunas, destijds één van de meest moderne wegen in de Sovjetunie. De aanleg van de verlenging naar Klaipėda begon in 1971 en werd op 1 september 1987 opengesteld voor het verkeer. Verder is het verkeersplein met de A13 in Klaipėda in 2010 omgebouwd met fly-overs voor zowel afslaand verkeer van Vilnius naar Palanga, als voor rechtdoorgaand verkeer van Vilnius naar Klaipėda. Dit project is op 17 december 2010 afgesloten, met een nieuwe reusachtige fly-over.[1][2] Op 31 maart 2011 is de status van de A1 tussen Vilnius naar Kaunas verhoogd van een dubbelbaans weg naar een volwaardige expressweg. De maximumsnelheid is daarbij verhoogd van 100 naar 110 km/h.

Toekomst

In de toekomst is het de bedoeling de laatste semi-gelijkvloerse kruisingen tussen Vilnius en Kaunas te vervangen door volledig ongelijkvloerse aansluitingen en de gehele route autosnelwegstatus te geven. Dit had lange tijd geen hoge prioriteit, maar in oktober 2015 werd bekend gemaakt dat de weg voor € 35 - 40 miljoen gereconstrueerd gaat worden, waarna de maximumsnelheid omhoog kan naar 130 km/h.[3] De werkzaamheden beginnen mogelijk medio 2019.[4]

In de toekomst zal de A1 ter hoogte van Kaunas naar 2x3 rijstroken worden verbreed. Hier reden in 2009 47.000 voertuigen per etmaal wat snel toeneemt. Voor de verbreding moeten significante aanpassingen aan kunstwerken worden doorgevoerd. Deze aanpaswerkzaamheden zullen starten in het voorjaar van 2020.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 40.000 voertuigen aan de westkant van Vilnius, dalend naar 22.000 voertuigen ten westen van Elektrėnai, om weer te stijgen naar 47.000 voertuigen in Kaunas. Noordelijk van Kaunas rijden eerst nog 24.000 voertuigen, daarna dalend naar 9.000 tot 12.000 voertuigen per dag over het platteland naar Klaipėda. Dit stijgt weer naar 22.000 voertuigen bij de havenstad Klaipėda.[5]


Referenties

Autowegen en autosnelwegen in Litouwen

Magistraliniai keliai: A1-LT.svg A2-LT.svg A3-LT.svg A4-LT.svg A5-LT.svg A6-LT.svg A7-LT.svg A8-LT.svg A9-LT.svg A10-LT.svg A11-LT.svg A12-LT.svg A13-LT.svg A14-LT.svg A15-LT.svg A16-LT.svg A17-LT.svg A18-LT.svg A19-LT.svg A20-LT.svg A21-LT.svg