Autopista Nacional

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf A1 (Cuba))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A1 Cuba.svg
A1 Cuba map.png
A1
Begin La Habana
Einde Guantánamo
Lengte 438 km
Route

Junction.svg Calle San Augustín

Afslagsymbool.svg Calle Miguel Coyula

Afslagsymbool.svg Carretera Santa María del Rosario

Knooppuntsymbool.svg Primer Anillo de La Habana (A1)

Afslagsymbool.svg Cotorro

Afslagsymbool.svg Tapaste

Afslagsymbool.svg San Jose de las Lajas

Afslagsymbool.svg El Peru

Afslagsymbool.svg Zaragoza

Afslagsymbool.svg Güines

Afslagsymbool.svg San Nicolas de Bari

Afslagsymbool.svg Vegas

Afslagsymbool.svg Nueva Paz

Afslagsymbool.svg Jaguey Grande

Afslagsymbool.svg Aguada de Pasajeros

Afslagsymbool.svg Cartagena

Afslagsymbool.svg Lajas

Afslagsymbool.svg Ranchuelo

Afslagsymbool.svg Santa Clara

Afslagsymbool.svg Matagua

Afslagsymbool.svg Placetas

Afslagsymbool.svg Cabaiguan

Afslagsymbool.svg Sancti Spiritus

Afslagsymbool.svg Taguasco


Afslagsymbool.svg Palma Soriano

Afslagsymbool.svg San Luis

Afslagsymbool.svg Dos Caminos

Afslagsymbool.svg El Cristo

Afslagsymbool.svg Santiago de Cuba


Afslagsymbool.svg La Maya

Afslagsymbool.svg Guantanamó

De Autopista Nacional, naar verluid genummerd als de A1, is een autopista in Cuba. De weg moet uiteindelijk een route vormen van La Habana (Havana) tot Guantánamo, maar grote delen van de route ontbreken nog. Van de geplande 900 kilometer is 438 kilometer opengesteld.

Routebeschrijving

De autopista begint in het zuidoosten van La Habana en telt in eerste instantie 2x4 rijstroken. De snelweg voert zuidoostwaarts de stad uit en aan de rand van La Habana volgt een klaverblad met de Primer Anillo de La Habana. De snelweg telt daarna nog een eindje 2x4 rijstroken, en versmalt na San Jose de las Lajas naar 2x3 rijstroken. Alhoewel de snelweg breed is, is hij substandaard, er zijn nogal wat kruisende wegen die geen aansluiting hebben. De autopista voert zuidoostwaarts door een vlak gebied langs enkele kleine plaatsen. Er liggen weinig grotere plaatsen op het westelijk deel van de route, alleen Santa Clara is wat groter.

De snelweg telt 2x3 rijstroken tot Santa Clara, 250 kilometer ten zuidoosten van La Habana. Van Santa Clara tot Sancti Spiritus is slechts één rijbaan met 3 rijstroken in gebruik, men heeft hier dus tegenverkeer. Dit is een vrij lang stuk van ruim 70 kilometer. Daarna voert de autopista met 2 rijstroken verder en eindigt bij Taguasco.

Het tweede deel van de autopista begint 400 kilometer verder naar het zuidoosten bij Palma Soriano. Tot San Luis is er slechts één rijbaan met 3 rijstroken, daarna 2x3 rijstroken tot Santiago de Cuba. Het oostelijkste deel hiervan buigt naar het zuiden af en eindigt bij deze kuststad.

Het derde deel begint ten oosten van La Maya en telt in eerste instantie één rijbaan met 2 rijstroken, maar de laatste 25 kilometer tot Guantánamo is met 2x2 rijstroken uitgevoerd. De autopista eindigt ten noorden van Guantánamo op een rotonde.

Geschiedenis

In 1979 is het eerste deel van de autopista opengesteld tussen La Habana en Santa Clara over 268 kilometer, waarvan 32 kilometer met 2x4 rijstroken en de rest met 2x3 rijstroken. In 1988 opende een verlenging tot Sancti Spiritus, hier echter maar 1 rijbaan met 3 rijstroken in gebruik genomen, er zijn wel voorbereidingen getroffen voor een tweede rijbaan. Op 4 januari 1989 opende een deel tussen San Luis en El Cristo met 2x3 rijstroken. Westelijk daarvan is slechts één rijbaan met 3 rijstroken aangelegd, tussen Palma Soriano en San Luis.

In 1990 werden de werkzaamheden vanwege gebrek aan geld gestopt. Alleen een deel van La Maya tot Guantánamo is nog in gebruik genomen, deels 1x2, deels 2x2. Her en der zijn al bruggen voor een tweede rijbaan gebouwd. Daarnaast zijn tal van geplande aansluitingen nooit gerealiseerd, zodat er met name oostelijk van Santa Clara nog veel gelijkvloerse oversteken zijn.

Status

Diverse delen van de autopista zijn wel in aanleg gegaan, maar nooit afgebouwd. Tussen Taguasco en Majagua zijn grondwerken uitgevoerd voor een verlenging. Ook zijn oostelijker in de provincie Santiago de Cuba grondwerken uitgevoerd tussen de grens met de provincie Granma en Palma Soriano. Op sommige kaarten staat aangegeven dat dit deel van circa 30 kilometer lengte in gebruik is. Oostelijker zijn grondwerken uitgevoerd rond La Maya.

Toekomst

In 2011 zouden werkzaamheden zijn gestart om de autopista rond La Maya in de provincie Santiago De Cuba aan te leggen. Satellietbeelden van 2014 laten echter zien dat er geen voortgang is geboekt ten opzichte van de jaren '80.

Maximumsnelheid

De autopista is ontworpen op 140 km/h, maar de maximumsnelheid is 120 km/h, deels 100 km/h op de enkelbaans delen. Ten oosten van Santa Clara is grotendeels maar één rijbaan in gebruik, waar men dus tegenverkeer heeft.

De autopista is slecht onderhouden, veiligheidsvoorzieningen zoals geleiderails ontbreken vaak en op veel plaatsen is toegang tot zijwegen zonder aansluitingen. Er is sprake van langzaam verkeer dat op de autopista rijdt en op veel plekken is de wegmarkering weggesleten.

Referenties


Autopistas de Cuba

Autopista Nacional (A1) • Primer Anillo de La Habana (A2) • Autopista La Habana - Melena (A3) • Autopista Nacional Oeste (A4) • Vía BlancaAutopista del MediodíaAutopista La Habana - MarielAutopista de la Isla de Juventud