A1 (Italië)

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
A1 IT.svg
A1 Italie.svg
Autostrada
Begin Milano
Einde Napoli
Lengte 759 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A51 IT.svg → Ring Milano

Afslagsymbool.svg San Donato Milanese

Afslagsymbool.svg San Giuliano Milanese

Knooppuntsymbool.svg A50 IT.svg → Ring Milano

Afslagsymbool.svg Melegnano

Tol.svg Milano Sud

Afslagsymbool.svg Lodi

Afslagsymbool.svg Casalpusterlengo

Afslagsymbool.svg Piacenza-Nord

Knooppuntsymbool.svg A21 IT.svg → Torino / Brescia

Afslagsymbool.svg Piacenza-Sud

Afslagsymbool.svg Fiorenzuola

Afslagsymbool.svg Fidenza

Knooppuntsymbool.svg A15 IT.svg → La Spezia

Afslagsymbool.svg Parma

Afslagsymbool.svg Terre di Canossa

Afslagsymbool.svg Reggio Emilia

Knooppuntsymbool.svg A22 IT.svg → Verona / Innsbruck

Afslagsymbool.svg Modena-Nord

Afslagsymbool.svg Modena-Sud

Afslagsymbool.svg Valsamoggia

Knooppuntsymbool.svg A14 IT.svg → Bologna / Rimini

Afslagsymbool.svg Sasso Marconi

Afslagsymbool.svg Rioveggio

Afslagsymbool.svg Roncobilaccio

Afslagsymbool.svg Barberino di Mugello

Afslagsymbool.svg Calenzano

Afslagsymbool.svg Firenze-Nord

Knooppuntsymbool.svg A11 IT.svg → Pisa / Livorno

Afslagsymbool.svg Firenze-Scandicci

Afslagsymbool.svg Firenze-Certosa

Afslagsymbool.svg Firenze-Sud

Afslagsymbool.svg Incisa

Afslagsymbool.svg Valdarno

Afslagsymbool.svg Arezzo

Afslagsymbool.svg Monte San Savino

Afslagsymbool.svg Valdichiana

Afslagsymbool.svg Chiusi

Afslagsymbool.svg Fabro

Afslagsymbool.svg Orvieto

Afslagsymbool.svg Attigliano

Afslagsymbool.svg Orte

Afslagsymbool.svg Magliano

Afslagsymbool.svg Ponzano

Knooppuntsymbool.svg A1 IT.svg → Roma

Afslagsymbool.svg Guidonia

Knooppuntsymbool.svg A24 IT.svg → L'Aquila / Pescara

Knooppuntsymbool.svg A1 IT.svg → Roma

Afslagsymbool.svg Valmontone

Afslagsymbool.svg Colleferro

Afslagsymbool.svg Anagni

Afslagsymbool.svg Ferentino

Afslagsymbool.svg Frosinone

Afslagsymbool.svg Ceprano

Afslagsymbool.svg Pontecorvo

Afslagsymbool.svg Cassino

Afslagsymbool.svg San Vittore

Afslagsymbool.svg Caianello

Afslagsymbool.svg Capua

Afslagsymbool.svg Santa Maria Capua Vetere

Afslagsymbool.svg Caserta-Nord

Knooppuntsymbool.svg A30 IT.svg → Salerno

Tol.svg Napoli Nord

Afslagsymbool.svg Caserta-Sud

Afslagsymbool.svg Pomigliano d'Arco

Afslagsymbool.svg Acerra

Knooppuntsymbool.svg A16 IT.svg → Bari

Afslagsymbool.svg Casoria

Knooppuntsymbool.svg A56 IT.svg → Napoli

Afslagsymbool.svg Napoli-Centro

Knooppuntsymbool.svg A3 IT.svg → Salerno

De A1, ook wel bekend als de Autostrada del Sole is een autostrada in Italië. De autosnelweg vormt een noord-zuidroute door het noorden en midden van het land, vanaf de grote stad Milano (Milaan) in het noorden via Piacenza, Parma, Bologna, Firenze (Florence) en Roma (Rome) naar Napoli (Napels). De A1 is één van de belangrijkste autosnelwegen van het land en is met 759 kilometer tevens de langste autosnelweg van Italië.

Routebeschrijving

De A1 bij San Giuliano Milanese.
Het knooppunt met de A14 bij Bologna.

De A1 begint als zuidelijke invalsweg van Milano, de Raccordo per l'Autostrada del Sole. Deze stedelijke inprikker komt uit op de zuidelijkste afrit van de A51, de oostelijke ringweg van de stad. Op deze afrit eindigt de A51 en vormt de A1 de oostelijke ringweg van Milano. De A1 telt dan 2x3 rijstroken en loopt door een industriegebied naar het zuiden. Een paar kilometer verderop volgt het knooppunt met de A50, de westelijke ringweg van Milano. Bij Melegnano volgt dan het grote tolstation Milano-Sud, dat 31 tolpoorten telt.

Na dit tolstation begint een lange rechte route door de Povlakte naar het zuidoosten. De snelweg is hier grotendeels kaarsrecht. De omgeving is vlak en monotoon en de aansluitingen liggen doorgaans vrij ver uit elkaar. Men passeert op enige afstand Lodi en kruist even voor Piacenza de rivier de Po. Hierna kruist men de A21, de autosnelweg vanaf Torino richting Brescia, een oost-westroute. Parallel aan de A1 loopt continu de hogesnelheidslijn van Milano naar Bologna. Even voorbij Piacenza kruist men een verbindingssnelweg tussen de A1 en A21, voor verkeer vanaf Parma richting Brescia.

De A1 loopt vervolgens op niet al te grote afstand van de Apennijnen. Deze zijn steeds in zicht, maar de weg zelf blijft door zeer vlak gebied lopen. Vlak voor Parma slaat de A15 naar La Spezia aan de Ligurische kust af. De A1 passeert Parma aan de noordkant. Van deze stad ziet men vrijwel niks. Men komt tevens langs Reggio nell'Emilia, een regionale stad. Typerend is dat deze steden maar één of twee aansluitingen hebben. Vlak voor Modena eindigt de A22 uit Verona. De tangenziale van Modena loopt aan weerszijden parallel aan de A1, wat het idee geeft van een parallelstructuur voor lokaal verkeer. Van een echte parallelstructuur is geen sprake, aangezien verkeer niet aan beide kanten kan wisselen tussen de A1 en de tangenziale.

Tussen het knooppunt met de A22 bij Modena en dat met de A14 bij Bologna telt de A1 2x4 rijstroken. Op het laatstgenoemde knooppunt, even ten noorden van Bologna, takt de A14 af richting Rimini en andere steden aan de Adriatische kust. De A1 wordt hierna wat rustiger, maar begint aan zijn route door de Apennijnen.

De A1 buigt ten westen van Bologna af naar het zuiden; van de stad zelf is weinig te zien. De A1 loopt dan gedurende circa 80 kilometer tussen Bologna en Firenze door de Apennijnen. Dit deel bestaat uit drie tot vier rijbanen, een moderne rijbaan met 3 rijstroken of 2x2 richting zuiden met tal van tunnels en viaducten. Daarnaast is er een meer substandaard deel met 4 rijstroken op twee rijbanen (2x2) richting noorden, die nogal wat scherpe bochten, ontbrekende vluchtstroken en krappe aansluitingen heeft. De rijbaansplitsing begint bij Quercia en loopt tot vlak voor Firenze. Op dit traject bevindt zich de Galleria Variante di Valico, een meer dan 8 kilometer lange tunnel. De moderne rijbanen zijn als de 'direttissima' bewegwijzerd, de oude rijbanen als de 'panoramica'. De afdaling naar Firenze is vrij lang, waarna de A1 een ruime bypass ten westen en zuiden van Firenze vormt. Aan de westkant van Firenze kruist men de A11, een oost-westsnelweg naar Pisa en Livorno aan de westkust. Tevens kruist men de FiPiLi, een expressweg parallel aan de A11. Aan de zuidkant van Firenze volgt een knooppunt met de expressweg naar Siena.

Na Firenze buigt de A1 naar het zuidoosten af en loopt over het midden van het Italiaanse schiereiland. Dit deel is rustiger omdat men niet langs grote steden komt. De meeste grote steden, zoals Perugia, liggen een flink eind van de A1 verwijderd. Zij zijn met de A1 verbonden via expreswegen. De A1 loopt hier dwars door Toscana en Umbria, door een glooiend tot heuvelachtig gebied. De hoogteverschillen in de route zijn vrij beperkt. Bij Orte kruist men de E45, de superstrada Orte - Ravenna. Deze expresweg is een tolvrije noord-zuidverbinding naar het noordoosten van Italië. Uiteindelijk bereikt men dan de regio Roma (Rome), de Italiaanse hoofdstad. De A1 vormt hier een oostelijke bypass van, met twee aftakkingen die naar de GRA leiden, de ringweg van Roma. Ten oosten van Roma kruist men de A24, de snelweg naar L'Aquila en Pescara aan de Adriatische kust.

Ten zuiden van Roma buigt de A1 naar het zuidoosten af voor een vrij lange route naar Napoli. De A1 doorkruist het landelijke deel van Lazio met weinig grote steden. Wel liggen er enkele kleinere steden langs de A1, zoals Frosinone en Caserta. Ruim 30 kilometer voor Napoli begint de omgeving weer sterk verstedelijkt te raken. De A1 telt hier 2x3 rijstroken en bij Caserta splitst de A30 af, die het doorgaande verkeer richting Salerno en Reggio Calabria verwerkt. Hierna volgt het zuidelijke tolstation, dat 20 tolpoorten telt. In dit gebied ligt weer een aantal expresswegen naar de noordelijke voorsteden van Napoli. Aan de oostkant van Napoli begint de A16, die naar het verre Bari in het oosten voert. Vlak hierna slaat de A56 af, een snelweg dwars door Napoli naar het westen. Niet ver daarna gaat de A1 over in de A3, de snelweg naar Salerno.

Diramazione

De A1 heeft een aantal diramazioni, aftakkingen, bij Rome en Napoli en een raccordo bij Milano. Voor 1988 waren deze delen bij Roma onderdeel van de hoofdroute A1, die destijds tot aan de ring van Roma liep. In 1988 opende de oostelijke bypass van Roma en werd de A1 tot aan Napoli verlengd. De twee delen tussen de ring van Roma en de A1 werden daarop een diramazione.

Diramazione Nord

De noordelijke diramazione is 23 kilometer lang en verwerkt het verkeer vanuit het noorden naar Roma en vice versa. Dit deel loopt voornamelijk door open plattelandsgebied en is grotendeels verbreed naar 2x3 rijstroken. Hij eindigt aan de noordoostkant van Roma op de GRA. Tevens sluit de SS4 DIR hier op aan, een korte expressweg richting Rieti.

Diramazione Sud

De zuidelijke diramazione is 20 kilometer lang en verwerkt het verkeer vanuit het zuiden naar Roma en vice versa. Deze verbinding loopt meer oost-west dan de noordelijke diramazione en telt eveneens 2x2 rijstroken. Hij sluit ten zuidoosten van Roma aan op de GRA.

Diramazione Capodichino

De Diramazione Capodichino is een korte verbinding tussen de A1 en de A56 in Napoli. Dit deel is eigenlijk een verlengstuk van de A56 en telt 2x3 rijstroken. Deze aftakking loopt langs de luchthaven van Napoli en is 3 kilometer lang.

Raccordo A1-Piazzale Corvetto

De Raccordo A1-Piazzale Corvetto is een korte parallelle snelweg van de A1 in het zuidoosten van Milano, over 2 kilometer. De snelweg telt 2x2 rijstroken en bedient met name de voorstad San Donato Milanese met twee aansluitingen. Deze raccordo ligt op circa 400 meter afstand van de hoofdroute van de A1. Deze route is met name handig voor verkeer dat vanaf Bologna naar het centrum van Milano wil. De afrit van de A1/A51 naar de Piazzale Corvetto is echter wel volledig.

A1 Variante

De A1 Variante, bewegwijzerd als de A1var is de Variante di Valico in de Apennijnen tussen Bologna en Firenze. De snelweg splitst hier in meerdere rijbanen die deels een andere route volgen door de bergen. De A1var is 37 kilometer lang.

Geschiedenis

Na de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog werd in de jaren '50 voorgesteld om een noord-zuidsnelweg door Italië aan te leggen. Destijds kostte een rit per auto tussen Milano en Napoli circa 2 dagen. Op 29 mei 1956 werd begonnen met de aanleg van de A1 en op 8 december 1958 werden de eerste twee segmenten geopend, van Milano naar Piacenza en vanaf Piacenza tot Parma. In 1959 opende de bypass van Piacenza. Op 3 december 1960 opende het bergdeel tussen Bologna en Firenze, waarna het deel tussen Roma en Napoli op 22 september 1962 opengesteld werd. Het laatste deel van de A1 opende op 4 oktober 1964 tussen Chiusi en Orvieto. De A1 was de eerste Autostrada die daadwerkelijk 2x2 rijstroken had. Alle vooroorlogse autostrade hadden één rijbaan. De A1 was daarmee de op één na de oudste Italiaanse autosnelweg die voldeed aan moderne ontwerpeisen, na de A7.

A2

De route van Roma naar Napoli was in eerste instantie genummerd als A2. Toen in 1988 de oostelijke bypass van Roma werd opengesteld kwam de A2 te vervallen en werd de gehele route A1 genoemd. De bestaande aftakkingen naar de ring van Roma kregen eveneens het nummer A1, een diramazione.

Latere aanpassingen

Milano - Bologna

Onduidelijk is wanneer het deel van Milano naar Bologna naar 2x3 rijstroken is verbreed, mogelijk in de jaren '90 of eerder.

In maart 2006 was het deel tussen Modena en Bologna naar 2x4 rijstroken verbreed. De snelweg is over 31,6 kilometer van 2x3 naar 2x4 rijstroken verbreed. De kosten bedroegen € 178 miljoen. In december 2009 was nog eens 4 kilometer van de A1 aan de westkant van Bologna naar 2x3 rijstroken verbreed. De kosten hiervan bedroegen € 82 miljoen.

Bologna - Firenze (Variante di Valico)

De A1 bij Piano del Voglio. Na het gereedkomen van de Variante di Valico is dit de 'Panoramica'.

De A1 van Bologna naar Firenze werd beschouwd als één van de gevaarlijkste snelwegen van Italië vanwege de hoge verkeersintensiteit met een groot aandeel vrachtverkeer in combinatie met het bochtige en smalle 2x2-tracé. In 2001 is besloten de gehele route naar 2x3 rijstroken te verbreden, vaak over nieuwe tracés met nieuwe tunnels. In maart 2004 begon dit grote bouwproject. In oktober 2006 is de eerste 20 kilometer van de A1 tussen Sasso Marconi en La Quercia naar 2x3 rijstroken verbreed. De snelweg is hier deels over een nieuw tracé aangelegd.

Daarna is de A1 tussen La Quercia en Firenze vervangen door een nieuw alignement, dat optimaler loopt dan de oorspronkelijke substandaard route. Over circa 63 kilometer is de snelweg vervangen door een weg met afwisselend 2x3, 4x2 of 3+2+2 rijstroken, dit heet de Variante di Valico. Het noordelijk en zuidelijk deel is verbreed naar 2x3 rijstroken, het centrale deel door de bergen heeft gedeeltelijk een nieuwe rijbaan met 3 rijstroken richting zuiden gekregen, waarna de oude route alleen richting noorden in gebruik is, met 4 rijstroken gesplitst over de oorspronkelijke twee rijbanen. Het 4x2 / 3+2+2-gedeelte omvat zo'n 37 kilometer van de route. Tevens is de Galleria Variante di Valico aangelegd, een 8,6 kilometer lange tunnel met 2x2 rijstroken en volwaardige vluchtstroken. Dit project kostte in totaal € 3,5 miljard. Het deel tussen La Quercia en Barberino is 43 kilometer lang en is op 23 december 2015 opengesteld.[1] Een deelproject opende iets eerder, op 5 december 2015 openden 6 kilometer van de nieuwe autostrada tussen Aglio en Barberino.[2] De moderne rijbanen zijn als de 'direttissima' bewegwijzerd, de oude rijbanen als de 'panoramica'.

Firenze

Aansluitend op de verbreding tussen Bologna en Firenze is ook de snelweg rond de stad Firenze (Florence) verbreed naar 2x3 rijstroken. In april 2007 werd de eerste 6,2 kilometer naar 2x3 rijstroken verbreed opengesteld, tussen Firenze-Nord en Firenze-Scandicci. In juli 2010 opende 2,2 kilometer met 2x3 rijstroken ter hoogte van het knooppunt met de A11 aan de westkant van Firenze.

In augustus 2011 werd een deel van Firenze-Scandicci tot Firenze-Sud met 3 rijstroken opgeleverd. Dit deel is 13,5 kilometer lang. Later is de 3e rijstrook in de andere richting opengesteld.

Firenze - Roma

In juli 2002 werd de verbreding van de A1 tussen Orte en Roma-Nord (A1dir) afgerond. Dit deel is over 37,8 kilometer naar 2x3 rijstroken verbreed. De kosten bedroegen € 191 miljoen. Op 1 augustus 2011 opende 16 kilometer met 2x3 rijstroken op de A1dir tussen Settebagni en Roma-Nord.[3]

De rondweg van Firenze is over 22 km verbreed naar 2x3 en 2x4 rijstroken. In 2006 en 2007 zijn de eerste delen opengesteld; op 3 augustus 2011 het restant.[4] In 2013 was het project volledig voltooid.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Opening[5]
Milano Piacenza-Nord 52,6 km 08-12-1958
Piacenza-Sud Parma 52,2 km 08-12-1958
Capua Napoli 39,4 km 16-02-1959
Piacenza-Nord Piacenza-Sud 8,5 km 15-06-1959
Parma Modena-Sud 60,0 km 15-06-1959
Modena-Sud Bologna-Sud 24,0 km 15-07-1959
Bologna-Sud Sasso Marconi 12,0 km 24-11-1959
Sasso Marconi Firenze-Nord 73,0 km 03-12-1960
Roma-Sud Capua 154,6 km 22-09-1962
Magliano Sabina Roma-Nord 52,0 km 19-09-1963
Orte Magliano Sabina 10,0 km 24-12-1963
Firenze-Nord Firenze-Certosa 16,0 km 30-12-1963
Firenze-Certosa Valdarno 40,0 km 29-04-1964
Orvieto Orte 40,0 km 29-07-1964
Valdarno Chiusi 74,0 km 28-08-1964
Chiusi Orvieto 41,0 km 04-10-1964
Castelvetro Piacentino Fiorenzuola d'Arda (dir) 12,3 km 00-00-1972
Roma-Nord Roma-Sud 45,0 km 21-07-1988

Toekomst

Milano - Bologna

Er bestaan plannen om de A1 tussen het tolstation Milano Sud en Lodi over 15 kilometer te verbreden naar 2x4 rijstroken. Verder is het de bedoeling om 98 kilometer tussen Piacenza-Sud en Modena te verbreden naar 2x4 rijstroken. Het deel van Modena naar Bologna telt reeds 2x4 rijstroken. Dit deel van de A1 tussen Milano en Bologna is één van de drukste doorgaande wegen van Italië, feitelijk de enige grote verbinding van de regio Milano en het Noord-Europese achterland met de Laars van Italië. Maar filevorming is het meest frequent tijdens de vakantie-uittochten in de zomer en met Pasen. Op die momenten gaan miljoenen mensen op vakantie langs de Adriatische kust of reizen naar familie in het zuiden van het land.[6]

Bologna - Firenze

Als volgende fase van de verbreding van de A1 door de Apennijnen wordt het traject van Barberino tot Firenze-Nord aangepakt. Dit deel wordt op dezelfde manier verdubbeld als verder noordelijk, met één nieuwe rijbaan met 3 rijstroken richting zuiden en de conversie van de bestaande rijbanen tot twee éénrichtingswegen richting noorden. De rijbaan richting zuiden verloopt grotendeels in tunnels, de langste is de 7,5 kilometer lange Galleria Santa Lucia. De rijbaan richting zuiden zal aan de 'verkeerde' kant van de A1 komen te liggen, aan de oostzijde, met twee plekken waar de rijbaan richting zuiden de rijbaan richting noorden kruist. Het boorproces van de Galleria Santa Lucia begon in februari 2017 en moet in juni 2019 gereed zijn.[7][8]

Firenze - Roma

Verder zijn er plannen om 19 kilometer tussen Firenze-Sud en Incisa te verbreden naar 2x3 rijstroken. Een verbreding verder van Incisa tot Orte wordt nog niet voorzien.

Roma - Napoli

Er zijn plannen om de A1 over 48 kilometer te verbreden naar 2x4 rijstroken tussen San Cesareo en Frosinone. Het is nog niet bekend wanneer die verbreding plaats gaat vinden.[9]

Tol

De A1 is een tolweg in het beheer van Autostrade per l'Italia.[10] De tolweg heeft een gesloten tolsysteem met tickets.

Tutor

De maximumsnelheid is voornamelijk 130 en 110 km/uur. Op een groot aantal trajecten is het systeem tutor (een trajectcontrole) in werking.[11]

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte
Milano Modena 2x3 160 km
Modena Knooppuntsymbool.svg A14 Bologna-Ovest 2x4 31 km
Knooppuntsymbool.svg A14 Bologna-Ovest Knooppuntsymbool.svg A14 Bologna 2x2 7 km
Knooppuntsymbool.svg A14 Bologna Quercia 2x3 26 km
Quercia Barberino 4x2 37 km
Barberino Firenze-Nord 2x2 16 km
Firenze-Nord Incisa 2+3alt 42 km
Incisa Orte 2x2 170 km
Orte Knooppuntsymbool.svg A3 Napoli 2x3 269 km

Referenties

Autostrade in Italië

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14A15A16A18A19A20A21A22A23A24A25A26A27A28A29A30A31A32A33A34A35A36A50A51A52A53A54A55A56A57A58A59A60A90A91Autostrada Catania-SiracusaAutostrada Roma - Latina