A1 (Jamaica)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A1
Begin Kingston
Einde Negril
Lengte 243 km
Route

Kingston

Spanish Town

Linstead

Moneague

Drax Hall

Discovery Bay

Falmouth

Montego Bay

Lucea

Negril

De A1 is een A-road in Jamaica. De weg vormt een oost-westroute, zowel door het binnenland als langs de noordkust, vanaf de hoofdstad Kingston tot vlakbij Ocho Rios en via Montego Bay naar Negril op het westpuntje van Jamaica. De A1 is 243 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A1 begint in de hoofdstad Kingston en vormt hier de westelijke invalsweg, Mandela Highway, een weg met 2x3 rijstroken die snelwegachtig is uitgevoerd. Vlak voor Spanish Town splitst de Kingston - Montego Bay Motorway (T1) hier vanaf, bijna direct gevolgd door de Kingston - Ocho Rios Motorway (T3). Deze autosnelweg verloopt parallel aan de A1 door het binnenland van Spanish Town naar Ocho Rios aan de noordkust van Jamaica. De A1 voert door de hoger gelegen binnenlanden van Jamaica, die behoorlijk dicht bebost zijn. Net ten westen van Ocho Rios volgt de afdaling naar de noordkust. Hier eindigt de autosnelweg en gaat de A1 westwaarts.

Vervolgens voert de A1 een lang stuk langs de noordkust van Jamaica. De kust is heuvelachtig, bebost, met stranden en vrij veel resorts en dorpen. De oostelijke invalsweg van de stad Montego Bay is met 2x2 rijstroken uitgevoerd. De A1 gaat wel door het centrum van Montego Bay. De weg heeft ten westen van Montego Bay een wat meer secundair karakter en volgt nog een langer stuk de kustlijn via kleine plaatsjes tot het westpuntje van Jamaica. Het laatste deel voert zuidwaarts tot Negril, waar de A1 op de A2 eindigt.

Geschiedenis

De A1 is van oudsher de belangrijkste weg van Jamaica, het verbindt de vier grootste steden van het eiland. De weg is langs de noordkant van het eiland opgewaardeerd, met name tussen Ocho Rios en Montego Bay. Dit bestond deels uit tracéverbeteringen en deels uit een verbreding naar 2x2 rijstroken dichter bij Montego Bay. In 2003 is al een vrij groot deel tussen Rio Bueno en Salt Marsh verbeterd naar een enkelbaans weg met enkele ongelijkvloerse kruisingen. Omstreeks 2007 is het deel van Salt Marsh tot Montego Bay gemoderniseerd en over een lengte van 14 kilometer naar 2x2 rijstroken verbreed, deels over een nieuw tracé bij de luchthaven van Montego Bay.

Tussen 2009 en 2016 is de Kingston - Ocho Rios Motorway (T3) parallel aan de A1 aangelegd tussen Spanish Town en Greenwich Park, net ten westen van Ocho Rios.

Tussen 2017 en 2019 is de Mandela Highway in het westen van Kingston omgevormd tot een snelwegachtige verbinding met 2x3 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Daarvoor had de weg al 2x2 rijstroken van een lagere standaard.

Op 16 juli 2022 begon de bouw van een 15 kilometer lange bypass van Montego Bay.[1]

Referenties

A-roads en motorways in Jamaica