A1 (Kenia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A1 UK.png
A1 Kenya map.png
A1
Begin Migori (EAT)
Einde Lokichogio (SS)
Lengte 910 km
Route

Flag of Tanzania.svg B6

Centrum.svg Migori

Centrum.svg Kisii

Centrum.svg Kisumu

Centrum.svg Webuye

Centrum.svg Kitale

Centrum.svg Lodwar

Flag of South Sudan.svg

De A1 is een hoofdweg in Kenia. De weg vormt een noord-zuidroute door het westen van het land, vanaf de grens met Tanzania tot de grens met Zuid-Sudan. De grootste stad op de route is Kisumu. De A1 is 910 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A1 vormt de primaire noord-zuidroute van westelijk Kenia. De weg begint op de grens met Tanzania bij Migori en eindigt op de grens met Zuid-Sudan bij Lokichogio. De route voert grotendeels parallel aan de grens met Uganda en langs het Lake Victoria. Het zuidelijk deel van de route voert door een agrarisch en gecultiveerd gebied, met een vrij hoge bevolkingsdichtheid. De grootste stad van de route is hier gelegen, de stad Kisumu, waar men de B1 kruist die van Nairobi naar Kampala loopt.

De A1 is geasfalteerd vanaf de Tanzaniaanse grens tot de samenkomst met de B4 ten noordoosten van Kitale over circa 450 kilometer. Noordelijker is de weg een zandweg door afgelegen gebied, dat ook woestijnachtiger wordt. Ten noordoosten van Kitale voert de A1 ook door wat bergachtiger gebied, maar het grootste deel van de route is relatief vlak. Vanaf de stad Lodwar tot Lokichogio is de weg ook geasfalteerd, ten westen van het Lake Turkana. Het laatste deel tot de grens met Zuid-Sudan is niet verhard. Aan de kant van Zuid-Sudan gaat een zandweg verder naar Juba.

Geschiedenis

De A1 is van oudsher geen heel belangrijke route voor doorgaand verkeer. Het zuidelijkste deel, voornamelijk ten zuiden van Kitale is het meest van belang en is doorlopend geasfalteerd. Dit is een vruchtbare en dichtbevolkte regio langs de oostkant van het Lake Victoria. Het noordelijk deel van de route is minder dan de helft geasfalteerd en voert door zeer afgelegen gebied.

Toekomst

Mogelijk wordt dit deel van de route in de toekomst geasfalteerd om Zuid-Sudan beter te ontsluiten. Ook ontbreekt rond Kisumu een rondweg.

Referenties


Flag of Kenya.svg Hoofdwegen in Kenia Flag of Kenya.svg

A1A2A3A14A23A104A109

Dongo Kundu Bypass HighwayNairobi ExpresswayNairobi Southern Bypass