R7 (Kosovo)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf A1 (Kosovo))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R7
Begin Prishtinë
Einde Vërmicë (RKS/AL)
Lengte 102 km
Route

→ Kukës

Vërmicë

Prizren-Jug

Prizren

Suharekë

Duhël

Malishevë

Balince


Fushë Kosova

Fushë Kosova

Prishtinë-Center

Prishtinë / Kastriot

Prishtinë-North (Besi)

De R7[1][2] is een autoudhë (autosnelweg) in Kosovo, die vanaf de hoofdstad Prishtinë via Prizren naar de grens met Albanië bij Vërmicë loopt. De geplande lengte is 100 kilometer, waarvan 76 kilometer als nieuwe snelweg en 24 kilometer als de 2x2 N9.[3]

Routebeschrijving

De R7 begint ten noorden van de hoofdstad Prishtinë, en loopt dan zuidwestwaarts lopen door een brede vallei door het midden van Kosovo. De huidige route N9 telt reeds 2x2 rijstroken en parallelwegen, maar is geen volwaardige snelweg. Tevens is er sprake van lintbebouwing. Er liggen weinig grote plaatsen op de route, de snelweg loopt ten westen van Prishtinë en ten zuiden van Fushë Kosova langs. Het lastigste deel van de R7 verloopt ten westen van Shtime, waar de snelweg over circa 20 kilometer door bergachtig terrein loopt, Shtime ligt op circa 500 meter boven zeeniveau en de diepste dalen op ongeveer 700 meter boven zeeniveau. Zuidwestelijker volgt een vlakker deel naar Prizren. Ook hier is sprake van lintbebouwing op de oude route. Tevens moest men door Prizren, een stad met 130.000 inwoners. Hier was geen rondweg voorhanden. Daarna loopt de A1 in westelijke richting, parallel aan de rivier de Drim, met hoge bergen rondom. Bij Vërmicë eindigt de R7 op de grens met Albanië. Aan Albanese zijde gaat de A1 verder naar Kukës, Tiranë en Durrës.

Nummer

Voorheen werd aangenomen dat de snelweg als A1 genummerd zou worden, echter de bewegwijzering ter plekke geeft het nummer R7 aan, de nummering is gebaseerd op een internationaal systeem van verbindingen op de westelijke Balkan dat administratief ontwikkeld wordt door de South East Europe Transport Observatory (SEETO).[4] De R6a, R6b en R7 verlopen daarbij door Kosovo.[5] Deze verbindingen zijn een aanvulling op de TEN-T verbindingen.

Geschiedenis

Toen Kosovo nog onder Servisch bestuur viel waren er weinig investeringen in het wegennet in het gebied, dat verwaarloosd werd. De Kosovo-oorlog trok een verdere wissel op het wegennet. Sinds Kosovo de-facto onafhankelijk is lopen de investeringen het land weer binnen en groeit de economie. Kosovaren zijn voornamelijk van Albanese etniciteit, en er is dus veel grensoverschrijdend verkeer van Kosovo naar Albanië. Tevens is de Albanese havenstad Durrës belangrijk voor Kosovo voor de im- en export. Vrijwel direct na de onafhankelijkheid van Kosovo werden plannen gemaakt voor een snelweg. Op 12 november 2011 werd de eerste 38 kilometer opengesteld vanaf de Albanese grens tot aan een tijdelijke aansluiting bij Sllapuzhan, vlakbij Suharekë. Dit traject kostte € 338 miljoen.

Op 13 juli 2012 opende een kort stukje tussen Sllapuzhan en Duhël en op 27 november 2012 opende een langer stuk van 17 kilometer tot aan de M9 bij het dorp Gjergjicë. Exact 1 jaar later, op 27 november 2013, opende de R7 rond de hoofdstad Prishtinë (Priština).[6]

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Opening
Albanese grens Sllapuzhan 38 km 12-11-2011
Sllapuzhan Duhël 5 km 13-07-2012
Duhël Gjergjicë (M9) 17 km 27-11-2012
Fushë Kosova (M9) Besi 16 km 27-11-2013

Toekomst

De N9 is in 2011-2012 geheel naar 2x2 rijstroken met ongelijkvloerse kruisingen verbreed tussen Gjergjicë en Fushë Kosova. Wel heeft deze weg erfaansluitingen met right in, right out-kruispunten. Plannen om de R7 tot aan Prishtina aan te leggen zijn vanwege de toereikende uitbouwstandaard van de N9 voorlopig opgeschort.

Tol

De R7 moet uiteindelijk een tolweg worden met een gesloten tolsysteem met tickets. Wanneer dit in bedrijf gaat is nog niet bekend, voorlopig is de snelweg tolvrij.

Externe links

Referenties

Snelwegen en hoofdwegen in Kosovo