A1 (Letland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A1
Begin Rīga
Einde Ainaži
Lengte 101 km
Route

→ Rīga / Daugavpils / Pskov

Baltezers

Ādaži

Carnikava

Lilaste

Bātciems

Saulkrasti

Dūči

Augštūja

Salacgrīva

Ainaži

→ Pärnu / Tallinn

De autoceļš A1 is een galvenā ceļš in Letland. De weg vormt een noord-zuidroute door het midden van het land, vanaf de hoofdstad Rīga langs de westkust tot aan de grens met Estland bij Ainaži. De weg is 101 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A1 bij Salacgrīva.

De A1 begint op een belangrijk knooppunt aan de oostkant van Rīga, waar de ringweg A4 eindigt en overgaat in de A1, terwijl men de A2 kruist, de hoofdweg vanaf Rīga naar Pskov in Rusland. Dit gebeurt allemaal via een klaverblad, maar de A1 is hier een 1x2 hoofdweg met tegenverkeer. De weg steekt een aantal meren over bij Baltezers, in een vlak en dichtbebost gebied. Daarna loopt de A1 naar het noorden, en vermijdt de meeste bebouwde kommen. Men steekt net ten noorden van Rīga de rivier de Gauja over, één van de belangrijkste rivieren van Letland. De weg loopt dan over een nieuw alignement langs Saulkrasti. De A1 volgt de beboste kust met zijn witte stranden naar het noorden, en loopt soms op zeer korte afstand van de zee. Dit deel van Letland is dunbevolkt, en men kruist weinig andere wegen, enkel wat secundaire wegen naar het oosten. Men moet wel door het dorpje Salacgrīva, dat aan de monding van de rivier de Salaca ligt, waar de A1 overheen gaat. Niet veel noordelijker volgt het grensplaatsje Ainaži, waar de A1 een bypass van vormt. Hierna volgt de grens met Estland, waar de Route 4 verder gaat naar Pärnu en Tallinn.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg als de M-12 genummerd, die van Minsk via Vilnius en Rīga naar Tallinn verliep. Dit was één van de belangrijkste wegen van de Letse SSR in die tijd.

Vermoedelijk in de jaren '70 is de weg nieuw aangelegd ten oosten van Rīga, zodat doorgaand verkeer niet meer door de stad hoefde. Ook is toen het klaverblad met de A2 aangelegd. Daarna volgde echter een lange periode dat geen upgrades aan de weg zijn uitgevoerd.

Omstreeks 2006-2007 is de nieuwe bypass van Saulkrasti geopend, met een aantal ongelijkvloerse kruisingen. Dit was een grote omlegging van 19 kilometer lengte tussen Bātciems en Skulte.

De A1 is onderdeel van de Via Baltica en is van oudsher al een belangrijke route. Doordat de bevolkingsdichtheid laag is en er geen grotere plaatsen langs de A1 liggen is er nooit noodzaak geweest om de weg op te waarderen tot een autosnelweg. Vroeger was de grensovergang bij Ainaži berucht vanwege de lange wachttijden. Sinds eind 2007 zijn Letland en Estland lid van het Schengenverdrag, waardoor er geen grenscontroles meer zijn.

In 2018 is de A1 volledig gerenoveerd en zijn er op diverse plaatsen korte parallelwegen aangelegd, zodat de erftoegangen niet meer direct op de A1 aansluiten. Dit moet de doorstroming en de verkeersveiligheid verbeteren.

Toekomst

In 2021 begon de planvorming voor een nieuwe autosnelweg dichter bij Rīga, deze moet oostelijker verlopen dan de huidige A1, vanaf de A2 bij Vangaži tot de bestaande A1 bij Skulte.[1] Een dergelijke route zou circa 25 kilometer lang zijn en een bouwstart wordt niet voor 2030 verwacht.

Er zijn geen concrete plannen om ook de rest van de A1 om te bouwen tot autosnelweg. Desondanks is het niet ondenkbaar dat dit in de toekomst zal gebeuren, aangezien de weg een belangrijke transitroute is voor het vrachtverkeer vanuit Estland, en in toenemende mate ook uit Finland, dat de dure overtocht naar Duitsland kan vermijden.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden zo'n 26.800 voertuigen vanaf de ring van Rīga de A1 op. Dit neemt naar het noorden toe snel af, rond 8.000 voertuigen bij Saulkrasti en een kleine 3.700 voertuigen tot de Estse grens bij Ainaži. Een derde van het verkeer is vrachtverkeer.

Referenties

Autowegen in Letland

autoceļi: