A1 (Marokko)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A1 FR.svg
A1 MA map.png
A1
Begin Rabat
Einde Tanger
Lengte 260 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A3 FR.svg → Casablanca

Afslagsymbool.svg Tamesna

Afslagsymbool.svg Aïn El Aouda

Afslagsymbool.svg Rabat-Sud

Brug.svg pont

Tol.svg péage

Afslagsymbool.svg Sala Al Jadida

Afslagsymbool.svg Rocade de Rabat

Afslagsymbool.svg Sala Al Jadida

Knooppuntsymbool.svg N6 FR.svgA2 FR.svg → Fès

Tol.svg péage

Afslagsymbool.svg Kénitra-Nord

Afslagsymbool.svg Kénitra-centre

Afslagsymbool.svg Kénitra-Nord

Tol.svg péage

Afslagsymbool.svg Sidi Allal Tazi

Afslagsymbool.svg Moulay Bousselham

Afslagsymbool.svg Larache

Afslagsymbool.svg Sidi El Yamani

Afslagsymbool.svg Asilah

Knooppuntsymbool.svg A4 FR.svg → Tetouán

Tol.svg Péage

Afslagsymbool.svg Tanger-Ouest

De A1 is een autoroute in Marokko. De snelweg vormt een noord-zuidverbinding langs de kust in het noorden van het land, tussen de hoofdstad Rabat en de havenstad Tanger. De snelweg is een tolweg en is 260 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A1 begint ten zuiden van Rabat op een knooppunt met de A3 uit Casablanca. De snelweg voert dan ruim rond de zuid- en oostkant van Rabat en kent een grote tuibrug over een ravijn aan de oostkant van Rabat. De snelweg leidt dan ten oosten van Rabat en Salé langs, waarna een klaverblad met de N6 volgt, die toegang geeft naar de A2 richting Fes en Oujda.

De snelweg telt 2x2 rijstroken en loopt door een vlak kustgebied met vooral lage begroeiing. De snelweg is van goede kwaliteit en de aansluitingen liggen behoorlijk ver uit elkaar. Bij het stadje Kénitra volgt een tolstation, waar ook een verzorgingsplaats bij zit. De snelweg vormt hier de rondweg van Kénitra, en buigt vervolgens af naar de kust, en vormt voor een flink stuk de begrenzing tussen de weilanden en de duinen, waarbij de snelweg vaak op minder dan 1 kilometer van de Atlantische Oceaan loopt. Noordelijker passeert men het stadje Larache en steekt men de rivier de Oued Loukkos over. De omgeving wordt noordelijker wat heuvelachtiger, en hier loopt de N1 direct parallel aan de snelweg. Ten noorden van Asilah volgt een knooppunt met de A4, de zuidelijke en oostelijke bypass van Tanger, die vrij ruim om de stad heen loopt. Hierna volgt het tolstation en eindigt de A1 op een rotonde even voor Tanger. De N1 voert dan verder Tanger in.

Geschiedenis

De snelweg was de tweede die in Marokko werd aangelegd, waarbij de aanleg in de eerste helft van de jaren 90 begon bij Rabat. In de loop van de jaren 90 en 2000 werd de A1 telkens noordwaarts verlengd. In juli 2005 was de A1 voltooid tot aan Tanger.

Contournement de Rabat

Oorspronkelijk moest verkeer rond Rabat over de Rocade de Rabat, een weg met 2x2 rijstroken die echter niet ongelijkvloers is. Om dit aan te pakken is een grotere ringweg rond Rabat aangelegd, een snelweg van 37 kilometer lengte die ruimer rond de stad gaat. Deze tolweg omvat ook een grote tuibrug die bij openstelling de grootste tuibrug van Afrika was. De bypass van Rabat is tussen 2009 en 2016 aangelegd en opende op 7 juli 2016 voor het verkeer.[1][2][3][4]

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Rabat Kénitra 40 km 00-01-1995
Kénitra Larache 110 km 00-06-1996
Larache Sidi El Yamani 28 km 00-00-1999
Sidi El Yamani Asilah 15 km 00-00-2002
Asilah Tanger 30 km 00-07-2005
A3 FR.svg Rabat (A2 FR.svg) 37 km 07-07-2016

Tol

De A1 is een tolweg. Het oude deel tussen Rabat en Kénitra heeft een open tolsysteem met één tolstation. Noordelijk van Kénitra is een gesloten tolsysteem met tickets aangelegd, waarbij men bij het oprijden een ticket trekt, en bij het afrijden of aan het einde moet betalen. De tolweg is in het beheer van Autoroutes du Maroc (ADM).[5] Een klein stuk kan tolvrij bereden worden tussen de Rocade de Rabat en het klaverblad met de N6 (A2) bij Salé.

Verkeersintensiteiten

In 2009 maakten dagelijks 16.800 voertuigen gebruik van het deel tussen Rabat en Kénitra, en 9.000 voertuigen verder noordelijk naar Tanger.[6]

Referenties

Autoroutes in Marokko

A1A2A3A4A5A6A7A8