A1 (Martinique)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A1 FR.svg
A1
Begin Le Lamentin
Einde Fort-de-France
Lengte 7 km
Route

Afslagsymbool.svg Aéroport

Afslagsymbool.svg La Lézarde

Afslagsymbool.svg La Trinité

Afslagsymbool.svg Le Lamentin-Acajou

Afslagsymbool.svg Fort-de-France

Afslagsymbool.svg Fort-de-France-Pointe des Grives

Afslagsymbool.svg Fort-de-France-Sud

De A1 is een autoroute op het eiland Martinique, een overzees gebiedsdeel van Frankrijk. De snelweg is 7 kilometer lang en verbindt de luchthaven met de hoofdstad Fort-de-France.

Routebeschrijving

De A1 begint bij de luchthaven van Martinique bij Le Lamentin, ten oosten van Fort-de-France. De A1 telt 2x2 rijstroken en voert westwaarts, voornamelijk door industrieterreinen, langs de kust. Tussen veel aansluitingen zijn doorlopende weefvakken. In Fort-de-France gaat de A1 over in de Rocade, de bypass van Fort-de-France, die eveneens ongelijkvloers is uitgevoerd.

Geschiedenis

In 1960 werd de aanleg van de A1 op het eiland Martinique van algemeen publiek nut verklaard, waarna de aanleg vrijwel direct daarna begon. In juli 1963 werd de gehele, 7 kilometer lange snelweg opengesteld voor het verkeer. Tussen 1997 en 1999 zijn tussen veel aansluitingen weefvakken aangebracht zodat tussen aansluitingen feitelijk 2x3 rijstroken liggen. In 2010 is het zuidelijke deel bij de luchthaven naar 2x3 rijstroken verbreed.

Toekomst

Mogelijk wordt de Rocade van Fort-de-France nog opgewaardeerd naar autoroute. Dit zou de A1 zo'n 6 kilometer langer maken. De Rocade telt reeds 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen, maar kent nog veel scherpe bochten en vluchtstroken ontbreken grotendeels.

Referenties