A1 (Nederland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NLA001.svg
NL A1 map.png
A1
Begin Amsterdam
Einde De Lutte (grens Duitsland)
Lengte 157,733[1] km
Lijst van Nederlandse autosnelwegen
Route

Knooppuntsymbool.svg Watergraafsmeer NLA010.svg → Ring Amsterdam

Afslagsymbool.svg 1 Diemen-Noord

Afslagsymbool.svg 2 Diemen S114.svg

Knooppuntsymbool.svg Diemen NLA009.svg → Schiphol / Haarlem

Brug.svg Muiderbrug

Afslagsymbool.svg 3 Muiden

Tunnel.svg Aquaduct Vechtzicht

Knooppuntsymbool.svg Muiderberg NLA006.svg → Almere / Groningen

Afslagsymbool.svg 5 Naarden-West

Afslagsymbool.svg 6 Naarden-Vesting

Afslagsymbool.svg 7 Naarden

Afslagsymbool.svg 8 Blaricum (N 526) NLN527.svg

Ecoduct.svg Ecoduct Laarderhoogt

Afslagsymbool.svg 9 Hilversum-Noord NLN525.svg

Afslagsymbool.svg 9a Hotel De Witte Bergen

Knooppuntsymbool.svg Eemnes NLA027.svg → Almere / Breda

Afslagsymbool.svg 10 Soest NLN221.svg

Afslagsymbool.svg 11 Baarn NLN414.svg

Afslagsymbool.svg 12 Amersfoort-West NLN199.svg

Afslagsymbool.svg 13 Amersfoort-Noord

Knooppuntsymbool.svg Hoevelaken NLA028.svg → Zwolle / Utrecht

Afslagsymbool.svg 14 Hoevelaken

Afslagsymbool.svg 15 Barneveld NLA030.svg → Ede; NLN301.svg → Putten

Afslagsymbool.svg 16 Voorthuizen NLN303.svg, NLN805.svg

Afslagsymbool.svg 17 Stroe NLN310.svg

Ecoduct.svg Faunapassage Kootwijkerzand

Afslagsymbool.svg 18 Kootwijk NLN302.svg

Ecoduct.svg Ecoduct Harm van de Veen

Ecoduct.svg Ecoduct Hoog Buurlo

Afslagsymbool.svg 19 Hoenderloo NLN304.svg

Afslagsymbool.svg 20 Apeldoorn-Zuid

Knooppuntsymbool.svg Beekbergen NLA050.svg → Zwolle / Eindhoven

Afslagsymbool.svg 21 Voorst NLN345.svg

Afslagsymbool.svg 22 Twello NLN791.svg

Brug.svg IJsselbrug

Afslagsymbool.svg 23 Deventer NLN348.svg

Afslagsymbool.svg 24 Deventer-Oost NLN348.svg

Afslagsymbool.svg 25 Bathmen

Afslagsymbool.svg 26 Lochem NLN332.svg

Afslagsymbool.svg 27 Markelo NLN350.svg, NLN755.svg

Ecoduct.svg Ecoduct De Borkeld

Afslagsymbool.svg 28 Rijssen NLN347.svg

Knooppuntsymbool.svg Azelo NLA035.svg → Almelo / Zwolle

Afslagsymbool.svg 29 Borne-West

Knooppuntsymbool.svg Buren NLA035.svg → Enschede / Münster

Afslagsymbool.svg 30 Hengelo NLN743.svg

Afslagsymbool.svg 31 Hengelo-Noord

Afslagsymbool.svg 32 Oldenzaal NLN342.svg

Afslagsymbool.svg 33 Oldenzaal-Zuid NLN733.svg

Ecoduct.svg ir. H.J.W. Snijders Ecoduct

Afslagsymbool.svg 34 De Lutte NLN735.svg

Flag of Europe vierkant.svg Grensovergang Oldenzaal Autoweg

Flag of Germany.svg BAB30.png → Osnabrück / Hannover

De A1, ook wel rijksweg 1, is een autosnelweg in Nederland. De autosnelweg vormt een oost-westroute vanaf het knooppunt Watergraafsmeer bij Amsterdam via Amersfoort, Apeldoorn en Hengelo naar de grens met Duitsland bij De Lutte. De A1 is een cruciale achterlandverbinding, forenzenroute en ontsluit een flink aantal grotere steden. De A1 is 158 kilometer lang.

Routebeschrijving

Noord-Holland

De A1 begint op het Knooppunt Watergraafsmeer met de A10, de ring van Amsterdam. Dit knooppunt ligt aan de oostzijde van de stad. De A1 loopt vanaf hier met 2x4 rijstroken naar het oosten langs Diemen. In oostelijke richting liggen kortstondig 5 rijstroken waarvan na een paar honderd meter de meest linkerstrook afvalt. Al snel volgt het knooppunt Diemen, waar de A9 begint en richting Haarlem en Alkmaar loopt. Hierna gaan 2x4 rijstroken via de Muiderbrug het Amsterdam-Rijnkanaal over en begint een wisselbaan van 2 rijstroken. Hierna zijn er 5+2+5 rijstroken. De snelweg loopt langs het stadje Muiden, waar de weg de rivier de Vecht kruist via het Aquaduct Vechtzicht. Vlak daarna volgt het knooppunt Muiderberg, waar de A6 begint naar Lelystad en Joure. De wisselstrook eindigt hier, waarna 2x3 rijstroken doorgaan naar het oosten.

Er volgen vlak na elkaar de aansluitingen Naarden-West en Naarden-Vesting. Hierna loopt de snelweg met een boog om Naarden-Vesting heen, vlak langs het Gooimeer. Vanaf de aansluiting Naarden gaan 2x2 rijstroken verder met aan weerszijden een spitsstrook, ingeklemd tussen dure woonwijken in de bossen en geluidschermen. De snelweg loopt hier over de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug, een bebost en glooiend gebied, en stijgt kortstondig naar zo'n 30 meter. Bij Laren volgt de provinciegrens met Utrecht.

Utrecht

Direct na de provinciegrens volgt het knooppunt Eemnes, waar men de A27 kruist, de snelweg van Almere richting Utrecht. Vanuit de richting Utrecht richting Amersfoort en Amsterdam vice versa zijn er veel uitwisselingen, zodat dit knooppunt met directe verbindingsbogen is gebouwd. De snelweg loopt daarna met 2x4 rijstroken door de polders en steekt het riviertje de Eem over. De snelweg verloopt daarna met 3+2 rijstroken langs de noordzijde van de stad Amersfoort, die met twee aansluitingen wordt bediend. Aan de oostkant van Amersfoort volgt het knooppunt Hoevelaken, waar men de A28 kruist, de snelweg van Utrecht richting Zwolle. De aansluiting Hoevelaken zit hier in de rangeerbanen verweven. Richting het oosten bevindt zich hier een spitsstrook. Even ten oosten van Hoevelaken volgt de provinciegrens met Gelderland.

Gelderland

De A1 tussen Twello en Deventer.

De autosnelweg verloopt de eerste 15 kilometers in Gelderland door open gebied, ten noorden van Barneveld langs. De aansluiting Barneveld geeft tevens toegang naar de A30 richting Ede en Arnhem, hoewel dit geen knooppunt is; bepaalde verbindingen gaan via verkeerslichten. Hier eindigt ook de spitsstrook. Langs de A1 ligt vervolgens een strip met bedrijven. Na Stroe gaat het open gebied vrij abrupt over in een dicht bosgebied. De A1 stijgt hier naar bijna 60 meter hoogte en ligt deels in een uitgraving. Bij Kootwijk eindigt de N302 uit Harderwijk en Hoorn. Hier liggen de beide rijbanen vrij ver uit elkaar voor Nederlandse begrippen. De autosnelweg verlaat de Veluwe en verloopt ten zuiden van Apeldoorn langs, hoewel men vanaf de snelweg weinig van de stad ziet. Bij het knooppunt Beekbergen kruist men de A50, die van Arnhem richting Zwolle loopt. Hierna neemt het verkeer weer toe en liggen er 2x4 rijstroken tot aan Deventer. De laatste kilometers door Gelderland verloopt de A1 weer door open gebied.

Overijssel

De grens met Overijssel bevindt zich op de westoever van de rivier de IJssel, waarna men deze met 2x4 rijstroken oversteekt en de weg langs de zuidkant van Deventer loopt. Van de stad ziet men even wat op de brug, maar verder weinig omdat het zuiden van Deventer vooral uit industrie- en bedrijventerreinen bestaat. De N348 van Zutphen naar Ommen is hier kortstondig dubbelgenummerd met de A1, waarbij de aansluitingen Deventer en Deventer-Oost met 2 km lange weefstroken met elkaar verbonden zijn. Vanaf Deventer telt de snelweg 2x3 rijstroken en voert verder naar het oosten langs plaatsen als Holten, Lochem en Rijssen. De A1 verloopt ten zuiden van Almelo langs, maar ontsluit deze stad niet. Bij het knooppunt Azelo voegt de A1 op de A35 in, die uit Zwolle en Almelo komt.

De dubbelnummering met de A35 duurt een kilometer of 4 en telt 2x3 rijstroken. Er is één aansluiting: Borne-West, welke slechts volledig is op de A35 en niet op de A1. Bij het knooppunt Buren draait de A1 naar het oosten en slaat de A35 af richting Enschede en Münster. De A1 loopt ten noorden van Hengelo langs en telt doorlopend 2x2 rijstroken. Vrij snel na Hengelo volgt Oldenzaal, de laatste grotere plaats voor de grens met Duitsland. De laatste aansluiting is De Lutte, waarna de grens met Duitsland volgt. De Duitse A30 gaat verder richting Osnabrück en Hannover.

Geschiedenis

Aanleggeschiedenis

De A1 in aanbouw bij Holten in 1969.
De oorspronkelijke Muiderbrug in 1933.
De bouw van de A1 ter hoogte van Crailo (Hilversum) in 1963.

Reeds voor de Tweede Wereldoorlog werd een aanvang gemaakt met de aanleg van de A1, door middel van aarden banen tussen Baarn en Hoogland, een klein dorp dat inmiddels is omsloten door Amersfoort. Door de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting werden deze werkzaamheden gestaakt. In 1948 werden de werkzaamheden hervat; deze waren in 1951 voltooid. Begin jaren '50 werden de eerste rijbanen in gebruik genomen, zoals tussen Muiderslot en Naarden en tussen Baarn en Hoevelaken. Het eerste 2x2 deel opende in 1958 tussen Muiderslot en Naarden-West. Een jaar later werd het tracébesluit genomen voor het deel over de Veluwe, van Terschuur tot de IJsselbrug. Tussen 1964 en 1967 werd het deel van Naarden naar Baarn opengesteld, waarmee er een ontbrekende schakel ontstond tussen Naarden-West en Naarden. Dit deel opende in 1973 voor het verkeer, direct met 2x3 rijstroken.

Een jaar eerder, in 1972, werd al een stukje tussen Diemen en knooppunt Diemen geopend met 2x2 rijstroken. In datzelfde jaar werd het deel van Diemen tot Muiderslot met 2x3 rijstroken opgeleverd. Tussen 1967 en 1972 werd het deel van Baarn naar Markelo geopend zodat er een doorgaande snelweg was van Diemen tot Markelo. In 5 jaar tijd was dus een groot deel van de A1 opengesteld.

Tussen 1974 en 1978 werd de snelweg verder oostwaarts verlengd tot knooppunt Azelo. In 1979 volgde de A35 tussen Azelo en Delden, waarover ook de A1 loopt. Eind jaren '70 werd het tracé vastgesteld voor de rest van de route naar de grens met Duitsland, maar begonnen werd er niet direct. In 1985 opende een deel vanaf De Lutte naar Schüttorf in Duitsland, grotendeels als A30. Eind jaren '80 werd de snelweg oostwaarts opengesteld; in 1988 tot Hengelo-Noord en op 12 november 1992 tussen Oldenzaal en De Lutte, waarmee de A1 voltooid was. Drie jaar eerder, in 1989, opende het deel bij Amsterdam, tussen knooppunt Watergraafsmeer en knooppunt Diemen, direct met 2x3 rijstroken.

Wegnummergeschiedenis

In het rijkswegenplan 1932 werden de rijkswegen voor het eerst administratief genummerd. De rijksweg 1 liep in dit plan alleen van Amsterdam tot Hoevelaken. Er was tevens een rijksweg 1a van Bunschoten naar Nijkerk en een rijksweg 1b van Baarn naar Amersfoort. Ten oosten van Amersfoort liep de rijksweg 29 verder tot Deventer en vanaf daar de rijksweg 44 via Holten en Goor naar Hengelo en verder naar de grens met Duitsland bij Denekamp. De rijksweg 44b was een aftakking van Oldenzaal naar de grens bij De Lutte die het dichtst de huidige rijksweg 1 volgde.

In de rijkswegenplannen van 1938, 1948 en 1958 bleef de administratieve nummering ongewijzigd. In het roemruchtige rijkswegenplan 1968 werd de rijksweg 1 gedefinieerd als lopende van Amsterdam naar de Duitse grens bij De Lutte. Deze route week in Twente beperkt van de huidige route af. Zo was een doorsteek vanaf Almelo naar Oldenzaal voorzien, noordelijker van Hengelo dan de huidige route. In 1968 was de A1 al op diverse plekken als autosnelweg gereed, maar ten oosten van Amersfoort was de snelweg nog niet aangelegd. In het Structuurschema Verkeer en Vervoer van 1977 werd de huidige A1 min of meer vastgelegd, inclusief de dubbelnummering met de A35 tussen de knooppunten Azelo en Buren. Een groot deel van de A1 was toen gereed ten westen van Hengelo. In het Rijkswegenplan 1984 werden voor wat betreft de rijksweg 1 geen aanpassingen meer doorgevoerd.

Openstellingsgeschiedenis

De A1 bij Diemen in aanleg, eind jaren '80.
De A1 bij Hengelo-Noord in 1989.
Deeltraject Van Naar Lengte 1e rijbaan 2e rijbaan Opmerkingen
01 Knooppuntsymbool.svg Watergraafsmeer Knooppuntsymbool.svg Diemen 4 km 1989-05-23 1989-05-23
02 Knooppuntsymbool.svg Diemen Muiden 4 km 1933-00-00 1965-11-08 Muiderbrug Merwedekanaal 1933
03 Muiden Hakkelaarsbrug 3 km 1957-11-30 1965-11-08 Vechtbrug 1965; 2x3 per 1-7-1986
04 Hakkelaarsbrug Naarden-West 3 km 1955-07-26 1977-10-26 2x3 per 1-7-1986
05 Naarden-West Naarden-Vesting 1 km 1973-08-15 1973-08-15
06 Naarden-Vesting Naarden 5 km 1973-05-29 1973-05-29
07 Naarden Laren 4 km 0000-00-00 13-07-1964 oude handelsroute
08 Laren Witte Bergen 2 km 1930-00-00 1966-12-29 circa 1930 1e rijbaan
09 Witte Bergen Baarn 3 km 1967-03-20 1967-03-20
10 Baarn Eembrugge 3 km 1952-06-20 1973-06-01
11 Eembrugge Bunschoten 4 km 1952-06-20 1972-04-13
12 Bunschoten Knooppuntsymbool.svg Hoevelaken 6 km 1952-06-20 1971-09-07
13 Knooppuntsymbool.svg Hoevelaken Terschuur 7 km 1952-06-20 1967-09-04
14 Terschuur Voorst 37 km 1972-05-31 1972-05-31 grootste openstelling in één jaar

(Terschuur - Markelo)

15 Voorst Markelo 30 km 1972-05-31 1972-11-21 grootste openstelling in één jaar

(Terschuur - Markelo)

16 Markelo Rijssen 7 km 1974-08-27 1974-08-27
17 Rijssen Knooppuntsymbool.svg Azelo 10 km 1978-06-15 1978-06-15
18 Knooppuntsymbool.svg Azelo Knooppuntsymbool.svg Buren 4 km 1979-12-18 1979-12-18 Onderdeel A35, opening tot Delden
19 Knooppuntsymbool.svg Buren Hengelo 2 km 1986-11-25 1986-11-25
20 Hengelo Hengelo-Noord 5 km 1988-07-27 1988-07-27
21 Hengelo-Noord Oldenzaal 4 km 1991-12-10 1991-12-10
22 Oldenzaal De Lutte 9 km 1992-11-12 1992-11-12 A1 voltooid
23 De Lutte Duitse grens 2 km 1985-06-13 1985-06-13

Latere aanpassingen

Watergraafsmeer - Muiderberg

De Vechtbrug bij Muiden in 2011 (buiten gebruik gesteld in 2016).
De oude Vechtbrug en het Aquaduct Vechtzicht in augustus 2016.

Op het traject vanaf het knooppunt Watergraafsmeer tot aan het knooppunt Muiderberg zijn in de loop der jaren tal van aanpassingen doorgevoerd die uiteindelijk tot de huidige situatie hebben geleid.

Verbreding 2x3

In de jaren '60 werd duidelijk dat de groei van het inwonertal van de nieuwe provincie Flevoland tot een hoger verkeersaanbod op de A1 zou leiden. Daarom werden plannen gemaakt om de A1 tussen Diemen en Naarden van 2x2 naar 2x3 rijstroken te verbreden. Dit is in fases in de jaren '70 opengesteld, op 15 december 1970 opende de nieuwe Muiderbrug met 2x3 rijstroken, waarmee de A1 2x3 rijstroken had over een kort traject. Indertijd bestond de A1 tussen Amsterdam en Diemen nog niet. Op 4 september 1972 werd het deel tussen de Muiderbrug en de Vechtbrug Muiden met 2x3 rijstroken in gebruik genomen. Vervolgens is op 1 juli 1986 het traject vanaf de Vechtbrug tot aan Naarden-West met 2x3 rijstroken opgeleverd. Hiermee had de A1 2x3 rijstroken vanaf Diemen tot aan Naarden-West. Het traject vanaf het knooppunt Watergraafsmeer tot aan het knooppunt Diemen is op 23 mei 1989 opengesteld voor het verkeer, en is direct met 2x3 rijstroken aangelegd.

Carpoolstrook

Op 27 oktober 1993 werd tussen knooppunt Diemen en knooppunt Muiderberg een carpoolwisselstrook geopend, het eerste en tot nu toe enige project in Nederland met een carpoolstrook. Deze werd na een uitgelokt proefproces als een reguliere wisselstrook voor al het verkeer opengesteld in augustus 1994. De carpoolstrook was oorspronkelijk alleen voor voertuigen voor 3 of meer personen aan boord. Later wilde men een proef met 2+ inzittenden uitvoeren, maar deze werd na het schrappen van de carpoolrestricties niet doorgevoerd. De ANWB was fel voorstander van het handhaven van de carpoolstrook.[2] De aanleg van de carpoolstrook kostte destijds 62 miljoen gulden en duurde 3 jaar.

Verbreding wisselstrook

In 2011 werd de situatie ten oosten van Amsterdam flink aangepast. De wisselbaan[3] tussen Diemen en Muiderberg werd verbreed naar 2 rijstroken, zodat hier 3+2+3 rijstroken beschikbaar waren. Tevens begon bij de verzorgingsplaats Honswijck een spitsstrook richting Almere. Verder naar het westen werden tussen Watergraafsmeer en Diemen aanpassingen gedaan. Richting oosten werd een 4e rijstrook aangelegd, in de vorm van een plusstrook. Naar Amsterdam werd een spitsstrook aangelegd, die bij drukte als 4e rijstrook functioneerde. Zodoende was er tijdens de spits een capaciteit van 2x4 rijstroken beschikbaar. In mei 2011 werden de extra stroken opengesteld.

Verbreding 2x4

Tussen de knooppunten Watergraafsmeer en Diemen waren naast een verbreding naar 2x4 ook spitsstroken gepland, zodat er 2x5 rijstroken in de spits beschikbaar zijn. In september 2009 is hiervoor het wegaanpassingsbesluit vastgesteld. Het is feitelijk onderdeel van het grotere project Schiphol-Amsterdam-Almere. In eerste instantie werden alleen de spitsstroken aangelegd. Dit is op 29 april 2011 voltooid. De verbreding naar 2x4 permanente rijstroken is in januari 2012 begonnen en was op 2 juli 2014 officieel gereed, als onderdeel van het SAA project.

Verlegging en verbreding 2x5 bij Muiden

De verbrede A1 met 2x6+2 rijstroken en de Zandhazenbrug.

De A1 verliep oorspronkelijk dicht langs Muiden, over de Vechtbrug Muiden, een basculebrug met 2x3 rijstroken en een tweestrooks wisselbaan. De brug opende frequent voor de scheepvaart, wat snel tot lange wachtrijen op de A1 leidde vanwege het grote verkeersaanbod.

In 2008 werd duidelijk dat een doorgetrokken A6 van knooppunt Muiderberg naar knooppunt Holendrecht politiek niet haalbaar was vanwege tegenstand vanuit omwonenden en natuur- en milieuorganisaties. Om de bestaande problemen aan te pakken en een verdere bevolkingsgroei in Almere te kunnen opvangen is een grootschalige verbreding van de A1 noodzakelijk, een megaproject dat Schiphol-Amsterdam-Almere heet. De A1 is hier onderdeel van.

In 2005 werd een startnotitie opgemaakt om de wisselstrook te verdubbelen naar 2 rijstroken. In 2008 werd door het afketsen van het A6-A9-plan duidelijk dat dit niet afdoende was, waardoor een verbreding naar 12 rijstroken voorzien is, met 2x5 rijstroken plus een tweestrooks wisselbaan, zodat 7 rijstroken per spitsrichting beschikbaar komen. Hierbij is de A1 naar het zuiden verlegd, verder van Muiden af. Ook het Aquaduct Vechtzicht was onderdeel van dit plan.

In 2008 is hiervoor het ministersstandpunt vastgesteld en in september 2009 is het wegaanpassingsbesluit vastgesteld. In maart 2010 is het ontwerp-tracébesluit vastgesteld[4] en op 21 maart 2011 volgde het definitieve tracébesluit, dat op 4 januari 2012 onherroepelijk werd[5] en ook wel het vlaggenschip der wegwerkzaamheden wordt genoemd. De uitvoering begon op 4 december 2013.[6] Op 7 mei 2016 is de spoorbrug over de A1 bij het knooppunt Muiderberg geplaatst. Op 22 augustus 2016 is de verlegde A1 in gebruik genomen richting Amersfoort,[7] gevolgd door de tijdelijke openstelling van de wisselbaan op 12 september[8] en de rijbaan richting Amsterdam op 26 september 2016. Daarna is de oude A1 langs Muiden gesloopt. Ook zijn de verzorgingsplaatsen Hackelaar en Honswijck verplaatst en uitgebreid. Tot juni 2017 is nog het knooppunt Muiderberg met de A6 verder aangepast. Op 4 oktober 2017 opende de wisselbaan voor het verkeer.[9] Het project A1/A6 van Muiden naar Almere Stad-West kostte € 1.737 miljoen en is een DBFM contract met een looptijd tot 2042.[10] Na oplevering van het project is de filezwaarte op dit deel van de A1 met 80% gedaald.[11]

Naarden - Eemnes

De A1 door het Gooi was met 110.000 voertuigen per etmaal op 2x2 rijstroken één van de meest overbelaste 2x2-snelwegen van Nederland. Ten behoeve van een betere doorstroming heeft Rijkswaterstaat de vluchtstrook tussen Naarden en het knooppunt Eemnes omgebouwd tot spitsstrook, zodat op drukke momenten 2x3 rijstroken beschikbaar zijn. In het najaar van 2010 zijn hiervoor de werkzaamheden begonnen, in combinatie met groot onderhoud. De oplevering kwam in gevaar doordat de Raad van State het wegaanpassingsbesluit niet geheel goedkeurde omdat er verouderde verkeersgegevens waren gebruikt, maar vlak voor een tweede uitspraak op 7 juni 2011 werd bekend dat de bezwaren waren ingetrokken.[12] Op 1 november 2011 werden de spitsstroken opengesteld voor het verkeer.

Eemnes - Amersfoort-West

Voor het traject Eemnes - Barneveld is in 2002 een procedure gestart in het kader van ‘Samen Werken Aan Bereikbaarheid’ (SWAB). Voor de A1 was een tracé/m.e.r.- procedure gevolgd die geleid heeft tot een concept-Trajectnota/Milieueffectrapport. In de voorbereidingsfase is veel gebruikgemaakt van informatie uit de omgeving en informatie van bewoners. Deze procedure is vroegtijdig beëindigd en een definitief Trajectnota/Milieueffectrapport is nooit gepubliceerd.

In 2004 is aansluitend op een studie naar een spitsstrook voor de A27 een studie gestart naar een spitsstrook voor de A1. Deze studie richtte zich op een capaciteitsuitbreiding op het traject Eemnes - Eembrugge (in oostelijke richting). Deze procedure is eveneens vroegtijdig beëindigd omdat een spitsstrook Eemnes - Eembrugge niet zinvol is zonder spitsstrook op de A27, waarvoor het wegaanpassingsbesluit in 2005 is vernietigd door de Raad van State.

De A1 was tussen de knooppunten Eemnes en Hoevelaken met 90.000 tot 110.000 voertuigen op 2x2 rijstroken fors overbelast. In 2008 is een startnotitie verschenen over hoe de problemen aangepakt moeten worden. In eerste instantie was er sprake van enkel spitsstroken, maar besloten werd dat een meer structurele oplossing nodig was; de spitsstroken zouden immers vrijwel de gehele dag opengesteld moeten worden en daarvoor zijn ze niet bedoeld. De oplossing is een verbreding naar 2x4 rijstroken tussen het knooppunt Eemnes en Bunschoten. Deze oplossing is duurder omdat hiervoor de viaducten aangepast moeten worden. Vanaf 12 november 2010 lag het ontwerp-tracébesluit ter inzage, waarna op 12 september 2014 het tracébesluit is gepubliceerd.[13] Het tracébesluit werd op 17 februari 2016 door de Raad van State onherroepelijk verklaard.[14] Het PPS project is gegund aan het consortium 3Angle, dat op 5 oktober 2016 een financial close voor het project A27/A1 van € 220 miljoen bereikte.[15] De werkzaamheden zijn tussen juli 2017 en september 2018 uitgevoerd.[16] Het budget voor het gehele PPS-project A1/A27 bedroeg € 261 miljoen.[17] De looptijd van het DBFM contract is tot 2043.

Bij de start van de werkzaamheden is de capaciteit direct al vergroot van 2x2 naar 2x3 rijstroken, door smallere rijstroken met een maximumsnelheid van 90 km/h toe te passen.[18] De werkzaamheden hebben in totaal 14 maanden geduurd,[19] vanaf 17 september 2018 beschikte het verkeer over 2x4 rijstroken met een maximumsnelheid van 130 km/h.[20] De officiële openingshandeling door de minister volgde op 14 november 2018.

Amersfoort-West - Hoevelaken

Vooruitlopend op de reconstructie van het knooppunt Hoevelaken is de A1 richting oosten verbreed van twee naar drie rijstroken, tussen de aansluiting Amersfoort-West en het knooppunt Hoevelaken. Dit is mede gedaan vanwege de geplande verbreding van de A1 ten westen van Amersfoort-West naar 2x4 rijstroken, anders zou er een versmalling van 4 naar 2 rijstroken zijn bij Bunschoten. De derde rijstrook is alleen op de zuidbaan aangelegd, richting het knooppunt Hoevelaken. Hiervoor is het viaduct over de spoorlijn Zwolle - Amersfoort vervangen. Dit viaduct is toekomstvast uitgevoerd, met 4 rijstroken en een vluchtstrook, zodat dit bij de reconstructie van het knooppunt Hoevelaken niet nogmaals aangepast hoeft te worden. Het viaduct is niet alleen breder geworden, maar ook hoger, conform de huidige ontwerpeisen voor spoorwegen. In 3 maanden tijd is de 3e rijstrook tussen Amersfoort-West en Amersfoort-Noord aangelegd. Tussen Amersfoort-Noord en het knooppunt Hoevelaken is tijdens de bouwfase al een derde rijstrook gerealiseerd.

Op 28 maart 2014 is het m.e.r.-beoordelingsbesluit gepubliceerd[21] en op 26 maart 2014 is het ontwerp-tracébesluit vastgesteld,[22] gevolgd door het definitieve tracébesluit op 30 september 2014.[23] De verbreding begon op 17 februari 2015.[24] Op 1 juni 2015 is het eerste deel opengesteld met 3 rijstroken vanaf de aansluiting Bunschoten tot de aansluiting Amersfoort-Noord. Ook het vernieuwde spoorviaduct was aanvankelijk in gebruik met 3 versmalde rijstroken, zodat het oude viaduct aangepast kon worden. Op 5 september 2015 werd de gehele verbreding afgerond.[25] De officiële opening vond plaats op 28 september 2015 door minister Schultz.[26]

Spitsstrook Amersfoort - Barneveld

In 2005 is een spitsstrook opgeleverd tussen het knooppunt Hoevelaken en de aansluiting Barneveld (A30), alleen in oostelijke richting. Door een fout in de procedure bleef de spitsstrook 3 jaar lang ongebruikt. De spitsstrook is indertijd alleen richting oosten aangelegd, zodat de afvoer vanaf het knooppunt Hoevelaken verbeterde. Richting westen is geen spitsstrook aangelegd, het knooppunt Hoevelaken zou het grotere verkeersaanbod niet kunnen verwerken.

Weefvakken Apeldoorn-Zuid - Beekbergen

De doorstroming bij het knooppunt Beekbergen was slecht vanwege weefproblemen. Daarom zijn in 2017 weefvakken gerealiseerd langs de A1 en is een meer directe verbindingsboog aangelegd binnen het knooppunt Beekbergen voor verkeer van Deventer naar Arnhem. Beide aanpassingen zijn in één procedure gerealiseerd. Op 19 juni 2014 is het ontwerp-tracébesluit gepubliceerd,[27] waarna op 2 april 2015 het definitieve tracébesluit vastgesteld is.[28]

De € 31 miljoen kostende aanpassing[29] is in 2016-2017 gerealiseerd. De weefvakken langs de A1 zijn in korte tijd gerealiseerd, op 8 mei 2017 werd het weefvak van de noordbaan (richting Amersfoort) opengesteld en op 12 juni 2017 volgde de zuidbaan (richting Hengelo). Daarna is de reconstructie van het knooppunt Beekbergen afgerond.[30]

Verbredingen tussen Apeldoorn en Azelo

De A1 is tussen Apeldoorn en het knooppunt Azelo integraal verbreed over een lengte van 50 kilometer, in eerste instantie zijn er tussen Apeldoorn en Deventer spitsstroken aangelegd, zodat er in de spits 2x3 rijstroken beschikbaar waren. Later is de A1 verbreed, naar 2x4 rijstroken tussen Apeldoorn en Deventer en 2x3 rijstroken tussen Deventer en Azelo.

Spitsstrook Apeldoorn - Deventer

Het wegvak vanaf het knooppunt Beekbergen tot Deventer heeft één van de hoogste intensiteiten vrachtverkeer in Nederland. Dit traject telde oorspronkelijk slechts 2x2 rijstroken en was één van de meest filegevoelige trajecten in het oosten van Nederland. In 2002, voordat de plusstroken op de A1 tussen Apeldoorn en Deventer aangelegd werden, is er een trajectcontrole geïnstalleerd op dit deel van de A1. Deze had als doel om het dynamische snelheidsregime te controleren, bij drukte werd de maximumsnelheid dynamisch gewijzigd en gecontroleerd. Dit zou de doorstroming moeten bevorderen bij drukte, maar het fileprobleem werd na ingebruikname van het systeem alleen maar groter. Het systeem is hierdoor maar kort in dienst geweest en geheel verwijderd.

De hoeveelheid vrachtverkeer op de A1 tussen Apeldoorn en Deventer is voor een aanzienlijk deel gerelateerd aan de A50 richting Arnhem. Daarom zijn beide snelwegen tegelijk aangepakt, op de A50 zijn spitsstroken op de plek van de vluchtstrook aangelegd en op de A1 kwamen plusstroken in de middenberm. Het project was opgenomen in de Spoedwet wegverbreding van 2003. In september 2003 is het ontwerp-wegaanpassingsbesluit vastgesteld,[31] gevolgd door het definitieve wegaanpassingsbesluit in 2004. De werkzaamheden aan de spitsstroken begonnen in augustus 2005 en de spitsstroken op zowel de A1 als A50 zijn gelijktijdig op 24 februari 2006 geopend.[32] Hiermee telde de A1 de-facto 2x3 rijstroken, aangezien de verbreding aan de binnenzijde is uitgevoerd. Hiervoor was reeds een ruimtereservering voorhanden, zoals bijna de hele A1 dat ten oosten van Amersfoort had. De bouw van de plusstroken was daarom eenvoudig, er zijn geen grote aanpassingen aan de kunstwerken noodzakelijk geweest. De plusstroken zijn aangelegd vanaf het knooppunt Beekbergen tot de aansluiting Deventer-Oost.

Schokbreker Holten

In 2010 heeft Rijkswaterstaat een zogenaamde "schokbreker" aangelegd ter hoogte van Holten. Over 3 kilometer is er richting westen een derde rijstrook beschikbaar, die ten doel heeft om schokgolven op te lossen. Uit onderzoek blijkt dat de schokgolven inderdaad beter oplossen (80% tegen 29% normaal), hoewel de reistijd amper is verbeterd en ook de duur van de file niet afneemt.[33]

Integrale verbreding

Problematiek

Drukte bij de aansluiting Deventer-Oost (verbreed in 2020).
De A1 bij Markelo (verbreed in 2020).
De A1 tussen Rijssen en knooppunt Azelo.

De A1 kent tussen de knooppunten Beekbergen en Azelo bijzonder veel vrachtverkeer en is overbelast. Daarom is lange tijd een lobby gevoerd vanuit de regio om de A1 te verbreden naar 2x4 rijstroken tussen Beekbergen en Deventer en 2x3 rijstroken tussen Deventer en knooppunt Azelo. Varianten met een vrachtwagenstrook in de middenberm of naast de bestaande snelweg zijn afgevallen vanwege de beperkte haalbaarheid. De doorstroming is gedurende de gehele dag slecht op dit stuk, ook buiten de spits, omdat kolonnes vrachtverkeer grote delen van de rechterrijstrook bezet houden.

Uit onderzoek blijkt dat 45% van het vrachtverkeer op de IJsselbrug een relatie met de A50 heeft en 28% doorgaand verkeer op de A1 is. 27% is regionaal. Van het totale verkeer is 62% doorgaand op de A1, 19% gerelateerd aan de A50 en 19% regionaal.[34] Vanaf 800 vrachtwagens per uur gaat het autoverkeer de rechterrijstrook mijden en vanaf 1.200 vrachtwagens per uur is de rechterrijstrook amper toegankelijk voor het autoverkeer. In 2020 zou de intensiteit van het vrachtverkeer op 2.000 tot 2.500 vrachtwagens per 2 uur per richting bereiken, waarbij de kritische waarde overschreden wordt. Vrachtverkeer zal dan twee rijstroken nodig hebben om door te kunnen rijden.[35]

Ook blijkt uit gegevens van Rijkswaterstaat dat met name de wegvakken Deventer - Deventer-Oost en Deventer-Oost - Bathmen bijzonder slecht scoren qua aantal incidenten per kilometer, dat respectievelijk 3 tot 2 keer zo hoog ligt als gemiddeld op de A1. In de andere richting geldt dat vooral Deventer-Oost - Deventer slecht scoort met 3 keer zo hoog als gemiddeld.[36]

Varianten

Concrete plannen waren er vanuit de rijksoverheid langere tijd nog niet; de verbreding stond gepland voor de periode 2020 - 2028. Mede dankzij regionale financiering kan de verbreding eerder uitgevoerd worden. De details zijn in 2011 en 2012 uitgewerkt.[37] Uit ramingen blijkt dat een integrale verbreding het goedkoopst uitvalt en circa € 450 miljoen kost. Een variant met parallelstructuur was met € 980 miljoen aanzienlijk duurder, mede vanwege de meerkosten van ruim € 300 miljoen voor een nieuwe brug over de IJssel. Een variant met een regionale 80 km/h parallelweg met 2x2 rijstroken zou € 767 miljoen kosten, ook mede vanwege een nieuwe brug over de IJssel.[38]

Op 31 oktober 2013 is gekozen voor een integrale verbreding vanaf de aansluiting Apeldoorn-Zuid tot het knooppunt Azelo. In beide richtingen komt er één rijstrook per richting bij, waarbij de huidige plusstroken omgebouwd worden naar permanente rijstroken. Tussen het knooppunt Beekbergen en de aansluiting Voorst komt een korte parallelstructuur met 3+3+3+3 rijstroken. De bestaande verharding op de IJsselbrug bij Deventer wordt volledig benut door de vluchtstroken in gebruik te nemen als vierde rijstrook, vergelijkbaar met de IJsselbrug Zwolle van de A28. Oostelijk van Deventer wordt de verbreding in de middenberm uitgevoerd. De in 2017 gerealiseerde weefstroken tussen Apeldoorn-Zuid en Beekbergen worden opgenomen als onderdeel van de 2x3 rijstroken voor doorgaand verkeer. De kosten van het project worden geraamd op € 403 miljoen, of € 7,6 miljoen per kilometer en is daarmee één van de goedkoopste grote verbredingsprojecten van Nederland.[39]

De maximumsnelheid wordt tussen Apeldoorn en het knooppunt Azelo eenduidig 130 km/h, behalve ter plaatse van de IJsselbrug Deventer, waar een beperking van 100 km/h zal gelden omdat de vluchtstroken hier komen te vervallen. Op andere plekken waar de vluchtstrook versmald of ingesnoerd wordt komen geen snelheidsbeperkingen.

De A1 krijgt ook verkeerssignalering tussen Deventer en knooppunt Azelo. Deze portalen staan 900 meter uit elkaar, in tegenstelling tot de meer gebruikelijke 600 meter elders in Nederland.

Planning

De financiering vanuit het Rijk kwam oorspronkelijk niet eerder beschikbaar dan 2024. De regionale overheden, namelijk de provincies Gelderland, Overijssel en de regio Twente en de stedendriehoek Apeldoorn/Deventer/Zutphen zullen een deel van het project voorfinancieren, zodat de grootste knelpunten vanaf 2018 aangepakt worden. In juni 2017 is het ontwerp-tracébesluit ondertekend,[40][41][42][43] waarna op 12 juni 2018 het definitieve tracébesluit is vastgesteld.[44] De bezwaren tegen het tracébesluit werden op 2 oktober 2019 ongegrond verklaard.[45]

De verbreding was oorspronkelijk gepland om in twee fases te worden uitgevoerd;

  • fase 1: verbreding Twello - Deventer-Oost naar 2x4 rijstroken en Deventer-Oost - Rijssen naar 2x3 rijstroken. Vanaf 2018.
  • fase 2: verbreding Beekbergen - Twello naar 2x4 rijstroken en Rijssen - Azelo naar 2x3 rijstroken. Vanaf 2024.

Op 9 april 2018 is fase 1 van het project voorlopig gegund aan Heijmans voor € 127 miljoen.[46][47] De gunning werd na het vaststellen van het tracébesluit definitief op 27 juni 2018.[48] Op 13 maart 2019 is echter een contract van € 45 miljoen gegund aan Heijmans om de delen Deventer - Deventer-Oost en Rijssen - Azelo gelijktijdig met fase 1 aan te leggen.[49]

Uitvoering

De verbreding van de eerste fase was in meerdere segmenten opgeknipt. Tussen februari 2019 en mei 2019 zijn voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Op 13 maart 2019 startte de verbreding tussen Deventer-Oost en Bathmen, evenals tussen Markelo en Rijssen.[50] Deze verbreding is in de middenberm uitgevoerd en was daarom in december 2019 al gereed. Op 20 maart 2020 begonnen de werkzaamheden tussen Twello en Deventer, evenals tussen Bathmen en Lochem.[51] In midden 2020 startte de verbreding tussen Lochem en Markelo.[52] Sinds eind juli 2020 zijn alle werkzaamheden aan het asfalt tussen Deventer-Oost en Rijssen afgerond. Het traject tussen Twello en Deventer, over de IJsselbrug, is in het weekend van 22/23 augustus 2020 opgeleverd. Op 24 september 2020 werd 32 kilometer verbrede A1 tussen Twello en Rijssen officieel opengesteld.[53] Op 7 juni 2021 was ook de verbreding in beide richtingen gereed tussen Rijssen en het knooppunt Azelo.

Azelo - Buren

De 2x3 rijstroken tellende A1 bij Borne.

In 2004 is tijdens groot onderhoud een weefstrook aangelegd tussen het knooppunt Azelo en het knooppunt Buren. Dit was de facto een derde rijstrook, maar er zijn geen procedures voor gevolgd. De weefstrook was oorspronkelijk van blokmarkering en deels doorgetrokken strepen voorzien, maar is in september 2011 aangepast voor de rijbanen naar Almelo tot een volwaardige derde rijstrook, de rijbanen naar Enschede zijn al vrijwel meteen na het samenvoegen met de A35 gescheiden door blokmarkering. De vele buitenlandse vrachtwagenchauffeurs voegen dus ook direct in om de A1 te blijven volgen, de 3e rijstrook heeft hierdoor dus veel minder effect.

Buren - Duitse grens

Betonwegdek op de A1 tussen Hengelo en Oldenzaal in 2004.

Het traject vanaf het knooppunt Buren tot de grens met Duitsland was aangelegd in betonplaten, dit is in de periode 1985-1992 opgeleverd. Het vrachtverkeer nam vanaf de jaren '90 sterk toe en het wegdek verkeerde al vrij snel in slechte conditie, veel betonplaten waren gebroken of gescheurd wat tot een oneven wegdek en veel geluidsoverlast leidde. In 2009 is begonnen om het beton te vervangen door ZOAB. In eerste instantie zijn de gedeeltes tussen knooppunt Buren en Hengelo-Noord en tussen Oldenzaal en Oldenzaal-Zuid vervangen. Van maart tot eind april 2010 is het deel tussen Oldenzaal-Zuid en De Lutte vervangen. Van eind april tot midden juli 2010 is het deel van Hengelo-Noord tot Oldenzaal vervangen. Vanaf eind mei tot 30 juli 2010 is het deel tussen De Lutte en de grens met Duitsland vervangen. De werkzaamheden waren daarmee sneller afgerond dan gepland. Tijdens dit project is in het kader van het project Fileproof de verplaatsbare barrier ingezet om zo files bij de wegwerkzaamheden te verminderen.[54]

Toekomst

De A1 is een belangrijke achterlandverbinding en was overbelast tussen Amsterdam en Hengelo, met hoge verkeersintensiteiten op de resterende delen met 2x2 rijstroken. Inmiddels zijn veel delen van de A1 tussen Amsterdam en Hengelo verbreed of lopen er concrete projecten voor toekomstige verbreding. Bijzonder veel vrachtverkeer maakt van de autosnelweg gebruik, omdat dit een transitroute is naar Noord-Duitsland, Polen en Rusland.

Muiderberg - Eemnes

Voor het traject door 't Gooi tussen het knooppunt Muiderberg en het knooppunt Eemnes bestaan geen concrete plannen. Wel wordt uit de Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse duidelijk dat de A1 hier al op korte termijn een knelpunt vormt. Gezien de beperkte beschikbare ruimte zijn er weinig oplossingen mogelijk op maaiveld die meer dan 2x3 rijstroken tellen. Een gestapelde tunnel met 4x2 rijstroken is in 2011 door bouwbedrijf Dura Vermeer voorgesteld. Dit zou € 2,3 miljard kosten.[55] In 2015 is een verkenning in het kader van het MIRT gestart.[56]

Amersfoort-West - Hoevelaken

Nadat in 2015 de A1 al richting oosten van twee naar drie rijstroken is verbreed, is het ook gepland om het traject van Amersfoort-West tot het knooppunt Hoevelaken naar 2x4 rijstroken te verbreden, vergelijkbaar met het traject tussen het knooppunt Eemnes en Amersfoort-West. De verbreding tussen Amersfoort-West en het knooppunt Hoevelaken wordt later uitgevoerd, tegelijkertijd met de reconstructie van het knooppunt.

Knooppunt Hoevelaken

Zie ook Knooppunt Hoevelaken.

Knooppunt Hoevelaken werd in 1968 opengesteld als rotonde (stuiver) en in 1971 als klaverblad. Door de sterk toegenomen verkeersintensiteiten en de hoeveelheid afslaand verkeer voldoet het klaverblad niet meer. Regelmatig loopt het op knooppunt Hoevelaken vast, ook buiten de reguliere spitstijden. In 2015 is het aanbiedingsontwerp bekend gemaakt. Het klaverblad wordt omgebouwd tot een hybride vorm, met twee turbinebogen, een directe verbinding en één klaverlus. Tevens worden de A1 en A28 verbreed naar overwegend 2x4 rijstroken, op de A1 tussen Bunschoten en Barneveld, en op de A28 tussen Maarn en Nijkerk-Zuid. Het gedeelte Nijkerk-Zuid - Nijkerk moet naar 2x3 rijstroken verbreed worden. Op 27 september 2018 is het ontwerp-tracébesluit vastgesteld.[57] De plannning van de werkzaamheden zijn voortdurend vertraagd, de aanpak van het knooppunt Hoevelaken is één van de meest vertraagde projecten van Nederland sinds 2010.[58]

Hoevelaken - Apeldoorn-Zuid

In 2008 is de spitsstrook opengesteld tussen Hoevelaken en Barneveld, enkel in oostelijke richting.[59] De A1 wordt tussen het knooppunt Hoevelaken en de aansluiting Barneveld (A30) verbreed naar 2x4 rijstroken in het kader van de reconstructie van het knooppunt Hoevelaken.

Voor de aansluiting Barneveld loopt sinds juni 2019 een MIRT-verkenning. In april 2020 is hiervan de eerste fase afgerond. Hierbij zijn een aantal kansrijke oplossingsrichtingen vastgesteld. [60][61][62] Op 22 februari 2021 werd de voorkeursvariant 'sober+' vastgesteld.[63][64] De planning was om in 2022 het Tracébesluit te tekenen en dan in 2023 kon worden begonnen met de realisatie. [65] De stikstofcrisis heeft de planvaststelling en uitvoering echter vertraagd.

Voor het deel tussen Barneveld en Apeldoorn-Zuid lopen geen concrete studies naar een verbreding of aanpassing. Op lange termijn is een aanpassing van de A1 verder naar Apeldoorn nodig vanwege de hoge intensiteiten en het belang als achterlandverbinding. In de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte is wel terug te zien dat de ambitie is om ook dit stuk in 2040 verbreed te hebben naar 2x3 rijstroken.[66]

Onder de Spoedwet wegverbreding van 2003 viel ook het aanleggen van een plusstrook op de A1 tussen Barneveld en Hengelo. Dit zou de langste plusstrook van Nederland zijn geworden (90 kilometer). In 2006 zijn de planstudies hiervoor door minister Peijs stopgezet vanwege het aanpassen van de prioriteiten door nieuwe reistijdnormen, waardoor dit traject niet meer problematisch zou zijn.

Apeldoorn-Zuid - Azelo

De verbreding van de A1 tussen Twello en Azelo is in 2020-2021 afgerond. Het gedeelte tussen het knooppunt Beekbergen en Twello volgde een apart aanbestedingstraject en wordt later gerealiseerd. De verbreding van dit deel begon in november 2022 en wordt medio 2025 opgeleverd.[67][68] Dit deel wordt naar 2x4 rijstroken verbreed.

Maximumsnelheid

De Vechtbrug Muiden kort na verbreding naar 2x3 rijstroken.
Van Naar Vmax Opmerkingen
Knooppuntsymbool.svg Watergraafsmeer Knooppuntsymbool.svg Muiderberg 100 km.svg
Knooppuntsymbool.svg Muiderberg Afslagsymbool.svg Bussum 120 km.svg 100 km.svg richting Amsterdam
Afslagsymbool.svg Bussum Afslagsymbool.svg Soest 100 km.svg
Afslagsymbool.svg Soest Afslagsymbool.svg Hoevelaken 130 km.svg
Knooppuntsymbool.svg Hoevelaken Afslagsymbool.svg Barneveld 120 km.svg 100 km.svg bij geopende spitsstrook
Afslagsymbool.svg Barneveld Knooppuntsymbool.svg Beekbergen 120 km.svg
Knooppuntsymbool.svg Beekbergen Afslagsymbool.svg Twello 120 km.svg 100 km.svg bij geopende spitsstrook
Afslagsymbool.svg Twello Afslagsymbool.svg Deventer-Oost 100 km.svg
Afslagsymbool.svg Deventer-Oost Knooppuntsymbool.svg Azelo 130 km.svg
Knooppuntsymbool.svg Azelo Knooppuntsymbool.svg Buren 120 km.svg dynamische maximumsnelheid
Knooppuntsymbool.svg Buren Duitse grens 130 km.svg

Verkeersintensiteiten

Actuele verkeersgegevens

Onderstaande gegevens zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten. De intensiteit is ten oosten van de betreffende aansluiting.

Telpunt 2011 2013 2014 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Knooppuntsymbool.svg Watergraafsmeer 125.700 130.300 134.100 147.900 155.100 162.800 167.900 145.700 151.000
Afslagsymbool.svg Diemen-Noord 123.400 129.900 132.400 138.400 149.300 156.200 161.100 137.700 143.800
Afslagsymbool.svg Diemen 130.700 134.000 139.800 144.000 159.100 163.900 168.300 144.100 150.000
Knooppuntsymbool.svg Diemen 168.700 178.800 183.200 184.000 218.100 225.300 231.900 187.600 197.700
Afslagsymbool.svg Muiden 170.100 185.700 189.800 175.300 210.100 226.000 232.400 186.700 197.300
Afslagsymbool.svg Muiden-Oost - 180.900 184.400 173.400 - - - - -
Knooppuntsymbool.svg Muiderberg 101.000 114.200 119.500 119.800 136.400 143.900 147.800 118.700 124.900
Afslagsymbool.svg Naarden-West 103.600 105.900 108.500 117.300 128.200 132.400 106.000 111.700
Afslagsymbool.svg Naarden-Vesting 109.100 104.300 106.700 108.600 119.000 129.300 133.100 107.200 113.100
Afslagsymbool.svg Naarden 105.000 109.600 111.600 114.500 122.400 131.200 134.700 108.300 115.600
Afslagsymbool.svg Blaricum 111.400 111.600 113.800 116.200 125.400 134.400 138.200 111.400 117.900
Afslagsymbool.svg Hilversum-Noord 114.900 111.700 113.400 117.000 126.800 136.400 140.300 116.000 120.200
Afslagsymbool.svg Hotel de Witte Bergen 115.200 119.100 124.600 135.400 138.600 114.000 121.200
Knooppuntsymbool.svg Eemnes 124.600 120.000 121.500 125.100 128.300 137.700 143.000 118.800 123.800
Afslagsymbool.svg Soest 106.800 103.100 104.200 106.700 108.400 121.900 126.500 104.300 110.000
Afslagsymbool.svg Baarn 100.200 98.900 99.400 102.000 103.900 108.400 119.800 99.800 104.400
Afslagsymbool.svg Amersfoort-West 92.600 91.200 93.600 98.600 101.500 108.000 114.200 91.100 94.700
Afslagsymbool.svg Amersfoort-Noord 104.600 98.500 100.800 106.200 108.400 113.400 117.300 98.400 102.700
Knooppuntsymbool.svg Hoevelaken 119.600 124.200 106.700 108.800 113.100 114.400 115.700 98.100 101.400
Afslagsymbool.svg Hoevelaken 100.400 98.500 103.000 105.800 108.000 109.100 110.400 95.700 99.000
Afslagsymbool.svg Barneveld (NLA030.svg) 75.100 77.400 79.300 81.600 81.500 84.100 84.200 71.000 74.000
Afslagsymbool.svg Voorthuizen 69.100 67.200 69.200 71.500 71.300 72.900 73.200 61.200 64.400
Afslagsymbool.svg Stroe 66.000 64.300 66.100 66.300 69.300 70.900 70.700 58.300 61.900
Afslagsymbool.svg Kootwijk 70.900 66.800 68.900 70.800 71.900 73.600 73.700 60.600 64.500
Afslagsymbool.svg Hoenderloo 68.200 65.700 67.600 64.200 69.800 71.800 73.200 60.000 64.000
Afslagsymbool.svg Apeldoorn-Zuid 77.000 70.100 71.800 74.300 73.900 78.300 75.100 64.000 68.300
Knooppuntsymbool.svg Beekbergen 94.700 92.300 94.200 98.700 100.500 102.600 104.600 84.700 93.400
Afslagsymbool.svg Voorst 98.200 95.500 97.100 100.300 104.200 105.500 105.300 86.900 94.600
Afslagsymbool.svg Twello 100.600 97.200 99.600 103.800 106.200 106.900 108.300 88.100 95.100
Afslagsymbool.svg Deventer 79.500 80.000 80.900 84.200 87.200 88.700 87.200 70.700 78.600
Afslagsymbool.svg Deventer-Oost 73.700 72.400 73.900 75.800 78.000 78.600 77.700 64.900 71.400
Afslagsymbool.svg Bathmen 73.700 70.700 72.100 74.900 76.100 76.300 76.800 62.200 68.800
Afslagsymbool.svg Lochem 74.000 72.300 70.600 74.500 75.600 74.300 74.400 59.600 67.200
Afslagsymbool.svg Markelo 68.500 64.200 65.300 66.700 69.200 70.100 72.100 55.800 60.500
Afslagsymbool.svg Rijssen 60.100 55.100 56.200 57.200 61.000 59.900 60.000 49.200 54.800
Knooppuntsymbool.svg Azelo 104.000 80.900 83.800 90.200 92.500 97.100 99.700 78.400 88.400
Afslagsymbool.svg Borne-West 100.000 89.600 93.500 100.100 109.800 103.400 105.400 87.300 91.300
Knooppuntsymbool.svg Buren 65.200 59.100 61.900 66.200 67.700 67.000 72.300 59.300 62.100
Afslagsymbool.svg Hengelo 56.300 47.200 47.100 51.100 53.800 55.000 56.700 52.100 53.300
Afslagsymbool.svg Hengelo-Noord 50.400 42.800 47.600 49.000 50.600 50.100 53.300 46.300 44.700
Afslagsymbool.svg Oldenzaal 33.100 26.900 28.600 30.400 31.800 33.900 37.500 29.500 27.800
Afslagsymbool.svg Oldenzaal-Zuid 23.800 19.400 19.500 20.900 22.700 24.200 25.700 20.900 15.900
Afslagsymbool.svg De Lutte 22.100 20.200 21.600 22.900 24.000 25.100 23.000 20.100 18.900

Historische teldata

Hieronder de werkdaggemiddelden in motorvoertuigen per etmaal voor enkele telpunten.

De A1 bij Hoevelaken met een gesloten spitsstrook.

Telpunten:

  • 1 Diemen
  • 2 Muiden
  • 3 Naarden
  • 4 Blaricum
  • 5 Soest
  • 6 Amersfoort-Noord
  • 7 Terschuur
  • 8 Kootwijk
  • 9 Twello
  • 10 Lochem
  • 11 Hengelo
  • 12 Oldenzaal
  • 13 De Lutte grens NL/D


Telpunt 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
1986 48.750 93.100 55.350 57.800 51.250 43.800 42.850 32.600 37.550 25.700 12.450 N/A 3.250
1993 107.200 120.250 79.350 90.000 74.150 71.450 66.550 47.650 62.850 45.250 24.350 15.200 10.550
1994 112.050 128.850 87.300 91.300 75.500 71.850 68.900 49.800 65.750 48.550 31.550 17.350 12.000
1995 N/A 136.400 87.850 92.900 74.500 71.700 71.150 51.350 68.650 49.800 34.500 18.750 12.600
1996 N/A 135.050 84.800 90.450 72.950 70.850 67.650 47.550 64.750 48.600 31.400 17.750 12.850
1997 103.500 152.600 93.100 100.850 80.400 77.400 74.650 55.200 70.900 54.900 36.550 20.700 14.300
1998 108.750 158.500 96.400 103.800 90.650 82.850 77.300 56.450 75.800 57.250 39.550 21.600 14.450
1999 113.900 165.350 101.900 108.250 94.600 87.650 80.650 59.750 79.350 59.450 40.750 23.350 14.850
2000 117.300 173.650 100.600 107.700 96.100 90.150 82.200 62.500 81.050 61.500 43.300 24.700 15.400
2001 121.000 179.400 101.250 108.600 96.850 90.200 84.000 64.100 83.150 62.200 44.400 25.500 15.950
2002 119.900 183.600 102.600 109.400 98.800 92.200 85.800 65.100 85.600 64.450 46.300 27.900 17.300
2003 119.700 185.700 102.200 109.600 99.800 95.800 85.400 65.300 86.300 65.050 56.100 27.250 17.850
2004 120.400 187.850 102.350 109.700 100.550 96.200 88.350 67.050 87.950 66.700 57.500 27.250 18.550
2005 121.150 186.650 102.800 109.300 102.700 100.350 93.900 66.150 87.250 64.200 59.000 28.100 19.600
2006 122.950 186.650 104.250 109.650 104.350 101.750 94.750 66.850 83.800 66.100 61.000 29.200 20.400

Bron: Rijkswaterstaat INWEVA

In 1986 lag rijksweg 1 nog door de bebouwde kom van Diemen en was het wegvak Hengelo-De Lutte nog in aanleg

Rijstrookconfiguratie

De brug over het Amsterdam-Rijnkanaal.
van naar rijstroken lengte rijstrookkilometers
Knooppuntsymbool.svg Watergraafsmeer Knooppuntsymbool.svg Diemen 2x4 4 km 32
Knooppuntsymbool.svg Diemen Muiderbrug 4+1+4 1 km 9
Muiderbrug Knooppuntsymbool.svg Muiderberg 5+2+5 6 km 72
Knooppuntsymbool.svg Muiderberg Afslagsymbool.svg Naarden 2x3 7 km 42
Afslagsymbool.svg Naarden Knooppuntsymbool.svg Eemnes 2x2 (bij drukte 2x3) 7 km 28 (42)
Knooppuntsymbool.svg Eemnes Afslagsymbool.svg Amersfoort-West 2x4 9 km 72
Afslagsymbool.svg Amersfoort-West Knooppuntsymbool.svg Hoevelaken 2+3 (3 richting Oost) 6 km 30
Knooppuntsymbool.svg Hoevelaken Afslagsymbool.svg Barneveld 2x2 (Bij drukte 3+2) 10 km 40 (50)
Afslagsymbool.svg Barneveld Knooppuntsymbool.svg Beekbergen 2x2 33 km 132
Knooppuntsymbool.svg Beekbergen Afslagsymbool.svg Voorst 2x4 1 km 8
Afslagsymbool.svg Voorst Afslagsymbool.svg Twello 2x2 (bij drukte 2x3) 6 km 24 (36)
Afslagsymbool.svg Twello Afslagsymbool.svg Deventer 2x4 4 km 32
Afslagsymbool.svg Deventer Knooppuntsymbool.svg Buren 2x3 40 km 240
Knooppuntsymbool.svg Buren Duitse grens 2x2 23 km 92

Rijstrookkilometers

rijstrookkilometers
Regulier 853 km
Spits 889 km

Overzichten

Verzorgingsplaatsen langs de A1

Richting Oldenzaal: HonswijckRonduitDe SlaagPalmpolTolnegenJool-HulLucasgatBruggelenDe PaalBoermarkBolderFriezenbergHet Lonnekermeer

Richting Amsterdam: De PoppeHet VeelsveldElsenerveldStruikDe HopVundelaarDe HuchtDe StrubbenTolnegenAanschotenUilengoorDe MiddelaarNeerduistDe HaarBastionHackelaar


Aansluitingen in de A1

1234567899a10111213141516171819202122232425262728293031323334

Knooppunten: WatergraafsmeerDiemenMuiderbergEemnesHoevelakenBeekbergenAzeloBuren


Externe links

Foto's en Video's

Referenties

  1. Actuele Wegenlijst september 2014 | Rijkswaterstaat
  2. Telegraaf 12-08-1994 | kranten.kb
  3. wisselbaan A1 Diemen | roadpics.net
  4. OTB op centrumpp.nl
  5. Rijkswaterstaat mag wegennet in corridor Schiphol-Amsterdam-Almere uitbreiden | www.raadvanstate.nl
  6. Schultz zet zandtransport in beweging voor verbreding A1/A6 | rijksoverheid.nl
  7. Spreektekst minister Schultz voor verplaatsen van spoorbrug knooppunt Muiderberg (A1/A6) | rijksoverheid.nl
  8. Weekendafsluiting wisselbaan A1 Diemen-Muiderberg en verbindingsboog A9/A1 richting Amsterdam | rijkswaterstaat.nl
  9. Wisselbaan A1/A6 geopend | rijkswaterstaat.nl
  10. A1/A6/A9 Schiphol-Amsterdam-Almere | mirtoverzicht.nl
  11. Doorstroming op A1 bij Muiderberg fors verbeterd | rijksoverheid.nl
  12. Beroepen tegen wegaanpassingsbesluit A1 't Gooi ingetrokken | Raadvanstate.nl
  13. aansluiting Utrecht-Noord - knooppunt Eemnes - aansluiting Bunschoten-Spakenburg | platformparticipatie.nl
  14. Uitspraak 201408570/9/R4 | raadvanstate.nl
  15. Financial close voor PPS-project A27/A1 | heijmans.nl
  16. A27/A1 Utrecht Noord - knooppunt Eemnes – aansluiting Bunschoten | mirt2016.mirtoverzicht.nl
  17. A27/A1 Utrecht-Noord, knooppunt Eemnes | mirtoverzicht.nl
  18. www.verbredinga27a1.nl
  19. Forse hinderweekenden A1 Eemnes–Bunschoten; 6-9 juli en 13-15 juli 2018 | rijkswaterstaat.nl
  20. Nu al 4 rijstroken op de A1 Eemnes - Bunschoten beschikbaar | verbredinga27a1.nl
  21. M.e.r.-beoordelingsbesluit A1 Bunschoten - Hoevelaken (2014) | centrumpp.nl
  22. Aanleg extra rijstrook A1 Bunschoten richting Hoevelaken een stap dichterbij | rws.nl
  23. Tracébesluit A1 Bunschoten - Hoevelaken vastgesteld | rws.nl
  24. Start werkzaamheden in februari | rijkswaterstaat.nl
  25. Werkzaamheden afgerond | www.rijkswaterstaat.nl
  26. Officiële opening | www.rijkswaterstaat.nl
  27. Minister ondertekent ontwerp-tracébesluit A1 Apeldoorn-Zuid - Beekbergen | rws.nl
  28. Minister ondertekent tracébesluit A1 Apeldoorn-Zuid - Beekbergen | rijkswaterstaat.nl
  29. A1 Apeldoorn-Zuid - Beekbergen | mirtoverzicht.nl
  30. Uitbreiding A1 Oost | rijkswaterstaat.nl
  31. Ontwerp-wegaanpassingsbesluit A1 knooppunt Beekbergen - Deventer Oost : aanleg plusstroken in het kader van de Spoedwet wegverbreding | publicaties.minienm.nl
  32. Spitsstroken A1 en A50 worden opengesteld | rijkswaterstaatverkeersinformatie.nl
  33. Files lossen op in de Golfbreker | verkeersnet.nl
  34. eindrapportage voorkeursvariant A1 p5| a1-zone.nl
  35. Eindrapportage voorkeursvariant A1 p20 | a1-zone.nl
  36. Eindrapportage voorkeursvariant A1 p27 | a1-zone.nl
  37. A1 tussen Apeldoorn en Azelo wordt verbreed | nu.nl
  38. Eindrapportage voorkeursvariant A1 p35 | a1-zone.nl
  39. Weguitbreiding internationale corridor A1 Apeldoorn - Azelo | rijksoverheid.nl
  40. Ontwerptracébesluit A1 Apeldoorn-Azelo en Ontwerpsaneringsbesluit A1 Deventer-Azelo ter inzage | rijkswaterstaat.nl
  41. Voortgangsoverzicht Tracéwetprojecten | rijksoverheid.nl
  42. Uitbreiding A1 Oost | rws.nl
  43. Planning publicatie ontwerptracébesluit gewijzigd | rijkswaterstaat.nl
  44. Beroep instellen tegen het tracébesluit en saneringsbesluit A1 Oost | rijkswaterstaat.nl
  45. Uitspraak 201806463/1/R3 | raadvanstate.nl
  46. Voorlopige gunning A1 Apeldoorn – Azelo (fase 1) aan Heijmans | heijmans.nl
  47. Heijmans pakt als ‘beste partij ‘ A1 Apeldoorn – Azelo voor 127 miljoen | cobouw.nl
  48. Rijkswaterstaat gunt fase 1 uitbreiding A1 Apeldoorn-Azelo aan Heijmans | rijkswaterstaat.nl
  49. Werkzaamheden verbreding A1 Apeldoorn – Azelo uitgebreid | heijmans.nl
  50. Uitbreiding A1 Apeldoorn-Azelo versneld van start | rijkswaterstaat.nl
  51. Afsluitingen vanwege werkzaamheden A1 Twello - Deventer-Oost; maart 2020 | rijkswaterstaat.nl
  52. Uitbreiding A1 Apeldoorn - Azelo start begin februari 2019 | rijkswaterstaat.nl
  53. Minister opent extra rijstrook A1 Twello-Rijssen | rijkswaterstaat.nl
  54. Inzet verplaatsbare barrier | rtvoost.nl
  55. Dura Vermeer wil gestapelde tunnels onder Gooi | infrasite.nl
  56. Bereikbaarheid oostkant Amsterdam | mirtoverzicht.nl
  57. Van Nieuwenhuizen pakt files knooppunt Hoevelaken aan | rijksoverheid.nl
  58. A28/A1 Hoevelaken, knooppunt | mirtoverzicht.nl
  59. Totstandkoming spitsstrook Hoevelaken - Barneveld (PDF) | minienm.nl
  60. Notitie Kansrijke Oplossingsrichtingen vastgesteld | MIRT-verkenning A1-A30
  61. Start tweede fase | MIRT-verkenning A1-A30
  62. Bestuurlijke voorkeur voor knooppunt A1/A30 | barneveld.nl
  63. wwww.mirtverkenninga1-a30.nl
  64. Aanpak files A1-A30 bij Barneveld stap dichterbij | nieuwsienw.nl
  65. MIRT Overzicht 2020
  66. Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte | Rijksoverheid
  67. File-estafette | tubantia.nl
  68. Verbreding A1 Apeldoorn-Azelo versneld van start | overijssel.nl
Flag of the Netherlands.svg Autosnelwegen van Nederland Flag of the Netherlands.svg

NLA001.svg NLA002.svg NLA003.svg NLA004.svg NLA005.svg NLA006.svg NLA007.svg NLA008.svg NLA009.svg

NLA010.svg NLA012.svg NLA013.svg NLA015.svg NLA016.svg NLA017.svg NLA018.svg NLA020.svg NLA022.svg NLA024.svg NLA027.svg NLA028.svg NLA029.svg NLA030.svg NLA031.svg NLA032.svg NLA035.svg NLA037.svg NLA038.svg NLA044.svg NLA050.svg NLA058.svg NLA059.svg NLA065.svg NLA067.svg NLA073.svg NLA074.svg NLA076.svg NLA077.svg NLA079.svg NLA080.svg

NLA200.svg NLA205.svg NLA208.svg NLA256.svg NLA261.svg NLA270.svg NLA325.svg NLA326.svg NLA348.svg