Princes Highway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf A1 (Victoria))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A1
Begin Sydney
Einde Adelaide
Lengte 1.941 km
Route

Sydney

Wollongong

Kiama

Nowra

Ulladulla

Kings Highway

Batemans Bay

Moruya

Narooma

Snowy Mountains Highway

Bega

Eden


grens met Victoria


Cann River

Monaro Highway

Orbost

Lakes Entrance

Great Alpine Road

Bairnsdale

Maffra

Sale

South Gippsland Highway

Traralgon

Morwell

Moe

Warragul

Dandenong

Melbourne

Geelong

Great Ocean Road

Colac

Camperdown

Warrnambool

Hopkins Highway

Port Fairy

Portland

Heywood

Henty Highway


grens met South Australia


Mount Gambier

Riddoch Highway

Kingston

Tailem Bend

Mallee Highway/Dukes Highway

Murray Bridge

Adelaide

De Princes Highway is een highway in New South Wales, Victoria en South Australia, Australië. De weg vormt een lange kustroute tussen Sydney, Melbourne en Adelaide. Delen zijn uitgebouwd als autosnelweg, zoals de Princes Freeway rond Melbourne en de South Eastern Freeway bij Adelaide. De weg is in totaal 1.914 kilometer lang en vormt een indirecte route tussen de grote steden, binnenlandse routes als de Hume Highway tussen Sydney en Melbourne en de Western Highway tussen Melbourne en Adelaide zijn aanmerkelijk korter.

Routebeschrijving

New South Wales

De Princes Highway.

De Princes Highway begint in Sydney, en verloopt via het onderliggend wegennet als zesstrooks hoofdweg door de zuidelijke wijken en voorsteden van Sydney. Men kruist de South Western Motorway en komt dan in de zuidelijke voorstad Sutherland. Vanaf Waterfall, even ten zuiden van Sydney, takt de Southern Freeway af, die het doorgaande verkeer naar Wollongong en zuidelijker verwerkt. De Princes Highway loopt hier parallel aan als ondergeschikte route. De regio is heuvelachtig en sterk bebost. Men komt door Wollongong, één van de grotere steden in New South Wales met 285.000 inwoners. Bij Shellharbour eindigt de Southern Freeway weer, en vormt de Princes Highway de hoofdroute. Na Kiama wordt de weg aanmerkelijk rustiger en voert door een vlakke kuststrook naar het zuidwesten. Bij Nowra steekt men een zeearm over, waarna de weg over 120 kilometer naar Batemans Bay loopt. Deze route voert door bebost en licht bergachtig kustgebied, met mooie uitzichten. Vlak voor Batemans Bay eindigt de Kings Highway, waarna men door Batemans Bay komt. Zuidelijker slingert de route langs de kust en doet diverse toeristenplaatsen aan. Bij Bega eindigt de Snowy Mountains Highway, waarna een mooie bergachtige kustroute volgt. Na circa 100 kilometer bereikt men de grens met Victoria.

Victoria

De Princes Highway verandert hier van windrichting, en buigt in westelijke richting af, nu op grotere afstand de kust volgend. Dit deel van de route voert door dichtbebost gebied met een gematigd klimaat. Bij Cann River eindigt de Monaro Highway uit Canberra, waarna een vrij lang en rustig stuk volgt richting Melbourne. Het eerste deel voert door het kustgebergte, met de het Snowy River National Park naar het noorden. Men komt niet direct langs de kust, behlave voor een kort stuk bij Lakes Entrance. Westelijker passeert men lagunes zoals het Lake King en Lake Victoria. Men komt hier langs Bairnsdale, waar de Great Alpine Road eindigt. Het gebied wordt hier open en aanmerkelijk vlakker, met agrarische landbouwgebieden. Bij Sale kan men kiezen om de Gippsland Highway langs de kust te volgen, of de snellere route binnendoor naar Melbourne te nemen. De weg loopt dan 50 kilometer westwaarts naar Traralgon, waarna de Princes Freeway begint, de snelweg naar Melbourne.

Vanaf Traralgon tot Pakenham is er enkel de Princes Freeway, hierna loopt de Princes Highway parallel aan de Princes Freeway, die in het stedelijk gebied van Melbourne overgaat in de Monash Freeway. De Princes Highway parallel aan de Monash Freeway naar het centrum van Melbourne. De weg is hier relatief hoogwaardig uitgebouwd, met 2x3 rijstroken, rijbaanscheiding en verkeerslichten. Het aantal verkeerslichten op de route naar het centrum van Melbourne is gigantisch, waardoor doorgaand verkeer beter af is op de Monash Freeway. De Princes Highway loopt door het centrum van Melbourne en kruist hier de CityLink, de snelweg door het centrum van Melbourne. De weg loopt dan door het industriële westen van Melbourne en gaat vanaf de West Gate Freeway over in de Princes Freeway.

De Princes Highway is de Princes Freeway tot aan Geelong, circa 50 kilometer na Melbourne. Hierna gaat de Princes Highway door het centrum van Geelong en vormt de Princes Freeway de bypass, die aan de zuidkant van Geelong eindigt, waarna de Princes Highway westwaarts verder gaat door de agrarische gebieden van zuidelijk Victoria. Dit gebied is vrij vlak, met rond Colac enkele zoutmeren, zoals het Lake Corangamite. Parallel aan de weg loopt de Hamilton Highway. Men bereikt uiteindelijk de kust weer bij Warrnambool. De Princes Highway volgt hierna de Zuidelijke Oceaan verder naar het westen, door een rustig agrarisch gebied. Vooral westelijker zijn bosgebieden. Na Dartmoor volgt de grens met South Australia.

South Australia

Vrij kort na de grens bereikt men Mount Gambier, met 23.000 inwoners een wat grotere plaats. Hier begint de Glenelg Highway en eindigt de Riddoch Highway. De Princes Highway buigt hiern naar het noorden af, en loopt enigszins landinwarts langs de Zuidelijke Oceaan. Het gebied wordt naar het noorden toe geleidelijk droger, maar blijft gecultiveerd. Bijzonder is het deel tussen Kingston en Meningie, dat langs de stranden voert. Noordelijker bereikt men Tailem Bend, waar de Mallee Highway en de Dukes Highway beginnen. De Princes Highway buigt hier naar het westen af, en is vanaf Murray Bridge de South Eastern Freeway, een 70 kilometer lange snelweg naar Adelaide. De Princes Highway loopt er als ondergeschikte schakel parallel aan. Dichter bij Adelaide wordt het gebied heuvelachtig en bebost, waarna men afdaalt naar het stedelijk gebied van Adelaide. De Princes Highway eindigt officieel in de suburb Glen Osmond.

Geschiedenis

De huidige route is in 1920 ontstaan na een bezoek van de prins van Wales aan Australië in dat jaar. Daarvoor bestond de route uit wegen zonder naam. Op 10 augustus 1920 werd de weg in Warragul als Princes Highway genaamd. Er is enige onduidelijkheid over de route in Melbourne, omdat de Princes Highway hier wegen met een andere naam volgt.

De Princes Highway is onderdeel van de National Highway 1, die om het hele Australische continent loopt. De route is in zowel Victoria als South Australia en New South Wales omgenummerd, overwegend naar de A1 of M1 waar de weg een snelweg is (zoals de Princes Motorway). Alleen in het zuiden van South Australia is de route tussen Mount Gambier en Tailem Bend als de B1 genummerd, omdat de weg hier een meer secundaire route volgt langs de kust.

De Princes Highway verliep onofficieel ook van Adelaide naar Port Augusta, maar dit deel werd in 2011 als de Port Wakefield Highway en de Augusta Highway genaamd.

Op 16 oktober 2013 opende de bypass van Bega in het zuiden van New South Wales.[1] Tussen 2019 en 2023 is de brug over de Clyde River in Batemans Bay vervangen door een nieuwe vaste brug met 2x2 rijstroken.[2] In maart 2021 opende hiervan de eerste overspanning.[3]

De brug over de Shoalhaven River in Nowra was oorspronkelijk ontworpen als spoorbrug en is in 1881 opgeleverd. De spoorlijn naar Jervis Bay had hier overheen moeten verlopen, maar is nooit aangelegd, waarna de brug voor gemotoriseerd verkeer werd gebruikt. Vanwege het toegenomen verkeer is in 1981 een tweede brug met 3 rijstroken naast de oude ex-spoorbrug gebouwd. Later is er een derde brug naast gebouwd die op 24 februari 2023 in gebruik werd genomen.[4][5]

Wollongong - Nowra

De Princes Highway is zuidelijk van Wollongong geleidelijk uitgebouwd tot een autosnelweg met 2x2 rijstroken, alhoewel delen substandaard zijn aangelegd. Tussen 1983 en 1987 is de bypass van Kiama aangelegd, die in december 1987 is opengesteld.[6] Zuidelijk van Kiama is ook een stuk langs de kust met vier rijstroken aangelegd maar dit is geen autosnelweg. Tussen 2003 en 2005 is de bypass van Minnamurra aangelegd, ook wel bekend als de North Kiama Bypass. Dit deel is moderner en omvatte een 942 meter lange brug over het Terragong Swamp. Het project kostte A$ 179 miljoen en de bypass opende op 28 november 2005 voor het verkeer.[7] Vervolgens is noordelijker de bypass van Shellharbour aangelegd, tussen Oak Flats en Dunmore bij Minnamurra over 6 kilometer. Dit deel kostte $ 120 miljoen en opende op 21 oktober 2009.

Tussen 2013 en 2015 is 8 kilometer van de Princes Highway langs Gerringong opgewaardeerd naar 2x2 rijstroken met ongelijkvloerse aansluitingen. Dit deel opende op 20 augustus 2015 vanaf de noordkant van Gerringong tot het gehucht Toolijooa. Dit project kostte A$ 340 miljoen.[8][9] Tussen 2015 en 2017 is 13 kilometer van de Princes Highway tussen Toolijooa en Berry naar een 2x2 freeway verbreed.[10] Op 10 april 2017 opende de eerste fase, een 4 kilometer lang deel bij Foxground dat deels 2x3 rijstroken telt.[11] Op 13 juli 2017 opende de resterende 9 kilometer rond Berry.[12]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
North Kiama Kiama Heights 4,5 km 00-12-1987
Minnamurra North Kiama 6,7 km 28-11-2005
Oak Flats Minnamurra 6,0 km 21-10-2009
Gerringong Toolijooa 8,0 km 20-08-2015
Toolijooa Foxground 4,5 km 10-04-2017
Foxground Berry 8,5 km 13-07-2017

Sale - Melbourne

Het deel in de oostelijke suburbs van Melbourne is uitgevoerd als de Princes Freeway en de Monash Freeway. Oostelijk van Melbourne is de weg nog over wat grotere afstand van 2x2 rijstroken voorzien, waarbij het deel tussen Drouin en Morwell een semi-autosnelweg is. Dit deel kent aanzienlijk meer ongelijkvloerse aansluitingen maar sporadisch ook nog gelijkvloerse kruispunten. Tussen Pakenham en Drouin is de weg van 2x2 rijstroken voorzien maar zijn alle kruispunten gelijkvloers. Van Morwell tot Sale is de weg eveneens van 2x2 rijstroken voorzien, maar dit is ook geen autosnelweg. Het dubbelbaans deel van Pakenham tot Sale is in totaal 145 kilometer lang.

Eind jaren '50 werd de eerste tracéverlegging van de Princes Highway ten oosten van Melbourne uitgevoerd, dit was een nieuwe super two tussen Moe en Morwell die in twee fases in 1971 en 1979 werd verbreed naar 2x2 rijstroken. Het eerste snelwegtraject was de bypass van Moe die in 1967 opende. De verdere upgrade van de Princes Highway in deze streek volgde in de jaren '80 op het traject van Drouin via Warragul en Yarragon, waarna de weg enige tijd nog enkelbaans was tot Moe.

Op 10 april 1987 opende 9 kilometer verdubbelde Princes Highway tussen Nar Nar Goon bij Pakenham tot aan Garfield, gevolgd door een verdubbeling verder tot Bunyip in juni 1989. In 1992 opende de bypass van Morwell, dit is als autosnelweg aangelegd en is het oostelijkste deel van de Princes Freeway in Victoria. In 1994 opende een verdubbeling tussen Bunyip en Drouin. Hiermee was de gelijkvloerse verdubbeling van de Princes tussen Pakenham en Drouin voltooid. In 1995-1997 is het deel tussen Yarragon en Moe naar 2x2 rijstroken verbreed. Dit wordt vaak beschouwd als onderdeel van de Princes Freeway, maar is in werkelijkheid grotendeels gelijkvloers.

Tussen 2021 en 2024 is 43 kilometer van de Princes Highway tussen Traralgon en Sale naar 2x2 rijstroken verbreed.[13] Het laatste project is een zuidelijke bypass van Traralgon.[14]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum opmerking
Moe Morwell 9 km 00-00-1960 eerste rijbaan
Moe (west) Moe (east) 5 km 00-00-1967 Princes Freeway
Moe Gunns Gully 4 km 00-00-1971 verdubbeling
Gunns Gully Morwell 5 km 00-00-1979 verdubbeling
Drouin (west) Drouin (east) 7 km 00-00-1981 Princes Freeway
Drouin Yarragon 18 km 00-00-198x? vermoedelijk begin jaren '80
Nar Nar Goon Garfield 9 km 10-04-1987 gelijkvloers
Garfield Bunyip 7 km 00-06-1989 gelijkvloers
Morwell (west) Morwell (east) 10 km 00-00-1992 Princes Freeway
Bunyip Drouin 8 km 00-00-1994 gelijkvloers
Trafalgar (east) Moe 6 km 00-00-1995 Princes Freeway, maar gedeeltelijk gelijkvloers
Yarragon Trafalgar 9 km 02-05-1997 gelijkvloers
Rosedale Nambrok Road 3 km 00-00-2015 gelijkvloers
Flynn Rosedale 8 km 00-00-2016 gelijkvloers
Sale-Cowwarr Road Sale 5 km 00-00-2017 gelijkvloer
Traralgon Sheepwash Creek 6 km 00-00-2018 gelijkvloers
Nambrok Road Maffra-Rosedale Road 4 km 00-00-2019 gelijkvloers
Sheepwash Creek Flynn 5 km 00-00-2024 gelijkvloers
Maffra-Rosedale Road Sale-Cowwarr Road 7 km 00-00-2024 gelijkvloers

Geelong - Colac

Op 2 mei 2016 opende een 23 kilometer lang deel van de verdubbelde Princes Highway tussen Geelong en Winchelsea.[15][16] Tussen 2015 en 2019 is de Princes Highway verder westwaarts verbreed naar 2x2 rijstroken tussen Winchelsea en Warncoort.

Verkeersintensiteiten

In New South Wales rijden dagelijks rijden 11.000 voertuigen na het begin van de Southern Freeway, stijgend naar 30.000 voertuigen in Wollongong. Bij Kiama rijden eveneens 30.000 voertuigen, en 44.000 voertuigen bij Nowra. Bij Batemans Bay rijden 8.000 voertuigen en 2.000 voertuigen zuidelijker. In Bega rijden 8.800 voertuigen, dalend naar 1.300 voertuigen op de grens met Victoria.[17]

In Victoria rijden dagelijks 3.000 voertuigen oostelijk en westelijk van Bairnsdale, vanaf Sale stijgen de intensiteiten richting Melbourne, met 5.500 voertuigen tussen Sale en Traralgon, 26.000 voertuigen op de 2x2 rijstroken westelijk van Traralgon, 28.000 voertuigen tussen Morwell en Moe, 22.000 voertuigen tussen Trafalgar en Yarragon, 20.000 voertuigen westelijk van Warragul en 48.000 voertuigen tussen Drouin en Pakenham, waar de Princes Highway overgaat in de Princes Freeway.

In Melbourne is de Princes Highway een urban arterial met verkeerslichten, hier rijden veelal 40.000 tot 50.000 voertuigen per dag. In het westen van Melbourne telt Princes Highway ook zo'n 40.000 voertuigen per dag. Direct ten westen van Geelong telt de Princes Highway 6.000 voertuigen, tussen Colac en Camperdown rijden 2.000 voertuigen en 6.000 voertuigen rijden bij Warrnambool. Daarna rijden 1.100 voertuigen tot Portland en 800 voertuigen op de grens met South Autralia.[18]

In South Australia rijden dagelijks 1.500 voertuigen tot Mount Gambier, en 2.600 tot 3.900 voertuigen rijden dagelijks tussen Mount Gambier en Millicent. Daarna rijden 500 tot 900 voertuigen tot Kingston en 1.000 tot 1.400 voertuigen tot Tailem Bend.

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBarton HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayIllawarra HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOlympic HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway

Hoofdwegen en autosnelwegen in Victoria

Autosnelwegen: Calder FreewayCityLinkEastern FreewayEastLinkFrankston FreewayGoulburn Valley FreewayHume HighwayMetropolitan Ring RoadMonash FreewayMornington Peninsula FreewayPrinces FreewaySouth Gippsland FreewayTullamarine FreewayWest Gate FreewayWestern DistributorWestern Ring RoadWestern Freeway

Hoofdwegen: Borung HighwayCalder HighwayGlenelg HighwayGoulburn Valley HighwayGreat Alpine RoadGreat Ocean RoadHamilton HighwayHenty HighwayHume HighwayKiewa Valley HighwayLoddon Valley HighwayMallee HighwayMaroondah HighwayMelba HighwayMidland HighwayMonaro HighwayMurray Valley HighwayNorthern HighwayOmeo HighwayPrinces HighwayPyrenees HighwaySouth Gippsland HighwaySturt HighwaySunraysia HighwayWestern HighwayWimmera Highway

Hoofdwegen en autosnelwegen in South Australia

Autosnelwegen: Adelaide-Crafers HighwayGawler BypassNorthern ConnectorNorthern ExpresswayNorth-South CorridorNorth-South MotorwayPort River ExpresswaySouth Eastern FreewaySouthern Expressway

Hoofdwegen: Augusta HighwayBarrier HighwayDukes HighwayEyre HighwayFlinders HighwayLincoln HighwayMain North RoadMallee HighwayPort Wakefield HighwayPrinces HighwayRiddoch HighwayStuart HighwaySturt Highway