A20 (Mongolië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A20
Begin Chinggis
Einde Bichigt (CN)
Lengte 517 km
Route

Mönkhkhaan

Baruun-Urt

Asgat

Erdenetsagaan

Bichigt

De A20 is een nationale hoofdweg in Mongolië. De weg vormt een oost-westroute in het zuidoosten van het land, vanaf nabij Chinggis via Baruun-Urt tot de grens met China bij Bichigt. De A20 is 517 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A20 slaat ruim ten zuidoosten van Chinggis (voorheen Undurkhaan) af van de A5. De weg vormt dan een verharde weg die grote afstanden over de eenzame steppe van de Gobiwoestijn aflegt. Het terrein bestaat hier vooral uit graslanden en minder uit echte woestijn. Het gebied is heuvelachtig. De voornaamste plaatsen op de route zijn Baruun-Urt en Erdenetsagaan. Er is een formeel grenscomplex aan de grens met China, met een kleine grensovergang aan Mongolische zijde en een groter complex aan Chinese zijde. In China gaat de G306 verder naar Chifeng.

Geschiedenis

De A20 werd in 1998 geclassificeerd tot het nationale wegennet, met potentie als doorgaande route naar China. De weg was lange tijd niet meer dan een piste. De grensovergang bij Bichigt is vermoedelijk in de jaren '90 in gebruik genomen.

Pas 2013-2015 werd het eerste deel van de A20 als een moderne verharde weg aangelegd, als aftakking van de A05 vanuit Chinggis tot aan Baruun-Urt. In 2023 werd gesproken over de bouw van een verharde weg en spoorweg tot aan de grensovergang Bichigt, omdat dit de kortste route van Ulaanbaatar naar de zee is.[1]

Administratieve nummering

  • A20: Undurkhaan - Gadabuqizhen (CN)
    • A2001: Undurkhaan - Baruun-urt
    • A2002: Baruun-urt - Gadabuqizhen (CN)

Referenties

Nationale wegen in Mongolië