A21 (Litouwen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A21-LT.svg
A21 LT map.png
Keliai A21
Begin Šakininkai
Einde Sovetsk (RUS)
Lengte 4 km
Route

Junction.svg A12-LT.svg

Flag of Russia.svg

De A21 is een hoofdweg in Litouwen. De weg vormt een onderdeel van de bypass van de Russische stad Sovetsk en is 4 kilometer lang.

Routebeschrijving

Rond de Russische stad Sovetsk in het oblast Kaliningrad ligt een oostelijke rondweg, waarbij het Litouwse deel als de A21 genummerd is. De weg is een enkelbaans weg die begint op een kruispunt met de A12 bij het gehucht Šakininkai. Hierna volgt direct de Litouwse grenspost, waarna de weg nog ruim 3 kilometer verder loopt tot de grensbrug over de rivier de Nemunas. Aan Russische zijde gaat dan de bypass van Sovetsk verder naar de A216.

Geschiedenis

De oorspronkelijke grensovergang met Rusland lag bij Panemunė, de kleinste stad van Litouwen. Om de congestie in Panemunė te verminderen is oostelijker een nieuwe grensovergang gebouwd die onderdeel is van de rondweg van Sovetsk, een wat grotere plaats aan de Russische kant van de grens. De bouw van de nieuwe weg begon in 2014, waarbij twee bruggen zijn gebouwd, een brug over een kanaaltje en een grotere brug over de grensrivier de Nemunas. Na de ingebruikname van de nieuwe grensovergang is de oude alleen nog voor voetgangers beschikbaar. De rondweg kwam aan Litouwse zijde in 2016 gereed, maar het aansluitende deel in Rusland liet langer op zich wachten en was zeker in juli 2019 nog niet gereed.

Referenties


Autowegen en autosnelwegen in Litouwen

Magistraliniai keliai: A1-LT.svg A2-LT.svg A3-LT.svg A4-LT.svg A5-LT.svg A6-LT.svg A7-LT.svg A8-LT.svg A9-LT.svg A10-LT.svg A11-LT.svg A12-LT.svg A13-LT.svg A14-LT.svg A15-LT.svg A16-LT.svg A17-LT.svg A18-LT.svg A19-LT.svg A20-LT.svg A21-LT.svg