A22 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A22
Begin Pratteln
Einde Sissach
Lengte 13 km
Route

Pratteln-Ost

Frenkendorf

Liestal-Nord

Liestal-Süd

Lausen

Itingen

De A22 is een Autostrasse en gedeeltelijke Autobahn in Zwitserland, gelegen bij Basel. De A22 verloopt van Pratteln naar Sissach en is 13 kilometer lang.

Routebeschrijving

Tussen Liestal en Sissach heeft de weg Autobahn-status.

De A22 begint op de aansluiting Pratteln van de A2 en loopt zuidwaarts met 2x1 rijstroken. De weg heeft geen volwaardige vluchtstroken en telt 1 rijstrook per richting. Door Frenkendorf loopt de A22 in een tunnel met twee buizen. In de tunnels is deels een tweede rijstrook die feitelijk een lange uitvoegstrook is naar twee ondergrondse aansluitingen. De doorgaande capaciteit is 1 rijstrook per richting. Zuidelijk van de tunnel komt men door Liestal. Hier telt de weg 1x2 rijstroken zonder middengeleider. De weg wordt omgeven door hoge geluidsschermen. Tussen Liestal en Sissach telt de weg 2x2 rijstroken. Bij Sissach is een semi-ongelijkvloerse aansluiting op de A2. Rond Sissach ligt een grotendeels ondergrondse rondweg.

Geschiedenis

De A22 was oorspronkelijk de Hauptstrasse 2. Het deel tussen Liestal en Sissach is het oudste deel dat als Autostrasse is uitgevoerd. In 1967 opende de 2x2 Autostrasse tussen Liestal en Sissach, die later de status van Autobahn kreeg. In 1970 opende de bypass van Liestal. Op 20 december 2006 opende de ondergrondse rondweg van Sissach. Op 11 december 2013 opende de Autostrasse tussen Pratteln en Liestal. Op dat moment werd de Hauptstrasse 2 hernummerd als A22.[1][2][3]

Rijstrookconfiguratie

Het nummer A22 staat alleen op de kilometerpalen aangegeven.
Van Naar Rijstroken Lengte Opmerkingen
Pratteln (A2) Liestal-Nord 2x1 4 km
Liestal-Nord Liestal-Süd 1x2 2 km
Liestal-Süd Sissach (A2) 2x2 5 km
Sissach (A2) Hauptstrasse 2 1x2 2 km

Referenties

Autosnelwegen in Zwitserland