A22 (New South Wales)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A22
Begin Liverpool
Einde Ultimo
Lengte 31 km
Route

Liverpool

Bankstown

Strathfield

Ashfield

Petersham

Ultimo

De A22 is een A-road in New South Wales, Australië. De weg vormt een stadsweg die oost-west door Sydney verloopt, vanaf Liverpool naar Ultimo nabij het centrum van Sydney. De A22 is 31 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A22 verloopt vanaf de A28 in Liverpool tot de A1 in Ultimo, nabij het centrum van Sydney. De weg vormt een stadsweg met 2x3 rijstroken tussen Liverpool en Strathfield en 2x2 rijstroken op het deel van Strathfield tot Summer Hill. Het oostelijkste deel telt variabel 2x2 of 2x3 rijstroken.

De A22 voert over de oude Hume Highway en het oostelijke deel van Parramatta Road, beiden historisch belangrijke invalswegen van Sydney.

Geschiedenis

Het nummer A22 werd in 2013 geïntroduceerd met de creatie van alfanumerieke nummering in New South Wales.

De weg werd in 1924 een main road verklaard, als aftakking van de Great Western Highway. De naam was initieel de Great South Road, al in 1928 werd dit hernoemd naar de Hume Highway. Met de snelle suburbanisatie van Sydney werd de weg omgevormd tot drukke stadsweg met 2x2 tot 2x3 rijstroken. Het oostelijkste deel van de Great Western Highway staat tegenwoordig bekend als Parramatta Road, traditioneel de belangrijkste westelijke invalsweg van Sydney.

Referenties