A25 (Griekenland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A25
Begin Thessaloniki
Einde Kulata (GR/BG)
Lengte 96 km
Route

Promachonas

Rupel

Petritsio

Sidirokastro

Kamaroto

Vamvakofyto

Paleokastro

Melenikitsio

Kato Christos

Lefkona

Strymoniko

Evangelistria

Lachanas

Dorkada

Kilkis

→ Thessaloniki / Istanbul

De A25 is een autokinetodromos in Griekenland. De snelweg verbindt de noordelijke stad Thessaloniki met de grens met Bulgarije bij Promachonas. De snelweg loopt via Serres en is 96 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint op een knooppunt met de A2, de snelweg vanaf Ioannina naar Kavala en Istanbul. De weg loopt dan parallel aan de bestaande EO12, de E79. Het eerste gedeelte van de route loopt door vrij vlak gebied, maar gaan dan een wat bergachtiger gebied in met lage bergen. De weg stijgt hierbij tot zo'n 600 meter hoogte. Daarna komt de weg in het brede dal van de stad Serres en begint een snelweggedeelte naar het noorden. Dit deel telt 2x2 rijstroken maar heeft niet overal vluchtstroken. Wel zijn er ongelijkvloerse kruisingen. De snelweg eindigt dan op de Bulgaarse grens, waar de Bulgaarse A3, ook wel Struma, verder gaat naar Blagoevgrad en Sofia in het noorden.

Geschiedenis

De snelweg heeft enkele nummerwijzigingen gezien. Tot 2008 was het nummer alleen toegekend aan de route van Thessaloniki naar Promachonas, maar tussen 2008 en 2015 was de snelweg van Thessaloniki naar Nea Moudania ook als A25 genummerd, wat de route 236 kilometer lang maakte. Sinds 2015 is het zuidelijk deel als de A24 genummerd.

De aanleg van de A25 begon in 2007 tussen Thessaloniki en Serres. De weg is in 2009 en 2010 grotendeels opengesteld voor het verkeer. Tevens is het deel van Serres naar de Bulgaarse grens opgewaardeerd over het tracé van de oude hoofdweg. Op 21 oktober 2011 opende 4 kilometer tussen de A2 ten noorden van Thessaloniki en Lachanas voor het verkeer, waarmee de A25 ten noorden van Thessaloniki doorgaand te berijden is.[1] In november 2015 opende 10 kilometer rond Strymoniko voor het verkeer. Het 9 kilometer lange deel langs Sidirokastro opende eind december 2015 voor het verkeer. Op 2 juni 2017 opende de resterende 5 kilometer tussen Lefkonas en Kato Christos bij Serres voor het verkeer.[2] Hiermee was de A25 vanaf Thessaloniki naar de grens met Bulgarije voltooid, alhoewel delen van verschillende uitbouwstandaard zijn.

Referenties

Autosnelwegen in Griekenland