A27 (Griekenland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A27-GR.png
A27 Greece map.png
A27
Begin Kozani
Einde Niki
Lengte 85 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A2-GR.png → Igoumenitsa / Thessaloniki

Afslagsymbool.svg Kozani-industrial area

Afslagsymbool.svg Mavrodendri R.R. Station

Afslagsymbool.svg Pontokomi power station

Afslagsymbool.svg Ptolemaida-South


Ptolemaida - Florina (gepland)

Afslagsymbool.svg Florina

Afslagsymbool.svg Niki

Flag of Macedonia.svg → Bitola

De A27 is een autokinetodromos in Griekenland. De weg vormt een noord-zuidverbinding in het noorden van het land, en is een aftakking van de A2 bij Kozani, in eerste instantie naar Ptolemaida, maar in de toekomst ook naar de grens met Noord-Macedonië naar de stad Bitola. Er zijn twee delen geopend, 22 kilometer tussen Kozani en Ptolemaida en 15 kilometer van Florina tot Niki. De geplande route is 85 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A27 begint bij Kozani op een kruispunt met de EO3, waarna vrijwel direct het klaverblad met de A2 volgt. De snelweg voert noordwaarts met 2x2 rijstroken door een vallei. De snelweg heeft niet overal vluchtstroken, maar is wel volledig ongelijkvloers met gescheiden rijbanen. Bij Pontokomi staat een grote kolencentrale langs de snelweg, met een bijbehorende open mijn. De snelweg loopt hier over de hellingen van lage bergen en kent enkele uitgravingen. De snelweg eindigt aan de zuidkant van Ptolemaida, daarna is de weg een enkelbaans ongelijkvloerse autoweg tot Florina. Alleen bij Vevi zijn twee kruispunten. Vanaf Florina tot de grensovergang met Noord-Macedonië bij Nika ligt weer een autosnelweg met 2x2 rijstroken. Aan Macedonische zijde sluit de A3 naar Bitola aan.

Wegnummering

Het deel tussen Kozani en Ptolemaida is in het verleden als A3 genummerd geweest. In 2014 stonden er tal van wegwijzers met het nummer A3 langs de snelweg. Dit is een overblijfsel van de oude weg, de EO3.

Geschiedenis

Er is niet veel bekend over de geschiedenis van het zuidelijk deel tussen Kozani en Ptolemaida. In 2003 was dit traject in aanbouw, maar onduidelijk is wanneer dit deel is opengesteld.

Op 20 mei 2016 opende een 14,5 kilometer lang traject van Florina tot de grens met Noord-Macedonië bij Niki. Dit deel is met 2x2 rijstroken aangelegd en is breder dan het traject van Ptolemaida tot Florina, dat een enkelbaans autoweg is.[1]

Toekomst

Op termijn moet ook het deel tussen Ptolemaida en Florina als autosnelweg worden aangelegd.

Referenties

Autosnelwegen in Griekenland

A1-GR.pngA2-GR.pngA3-GR.pngA5-GR.pngA6-GR.pngA7-GR.pngA8-GR.pngA9-GR.pngA11-GR.pngA12-GR.pngA13-GR.pngA24-GR.pngA25-GR.pngA27-GR.pngA29-GR.pngA52-GR.pngA62-GR.pngA64-GR.pngA65-GR.pngA71-GR.pngA90-GR.pngA642-GR.png