A27 (Mongolië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A27
Begin Lun
Einde Tsenkher
Lengte ? km
Route

Lun

Bayannuur

Dashinchilen

Battsengel

Tsenkher

De A27 is een nationale hoofdweg in Mongolië. De weg vormt een oost-westroute door het midden van het land, vanaf Lun tot Tsenkher, maar is deels nog incompleet. De weg is bij benadering 300 kilometer lang.

Routebeschrijving

Ter hoogte van het dorp Lun buigt de A03 vanuit Ulaanbaatar naar het zuidwesten af en gaat de A27 verder westwaarts. De A27 is een moderne verharde weg die door desolaat gebied voert. De weg is vrij vlak en passeert een aantal afgelegen dorpen zoals Bayannuur en Dashinchilen. Een behoorlijk eind ten noorden van Ögii nuur loopt deze weg dood nabij de rivier de Orkhon. De route begint westelijker bij Battsengel weer en buigt daarna naar het zuidwesten af door wat heuvelachtiger gebied, om bij Tsenkher op de A06 te eindigen.

Geschiedenis

De weg was niet één van de oorspronkelijke genummerde wegen uit 1998, maar is later aan het netwerk toegevoegd. Het is in het kader van het Millennium Road Project als verharde weg aangelegd, die een oost-westroute door het midden van Mongolië moest vormen. Later is mogelijk besloten om dit project niet voort te zetten, maar een zuidelijker gelegen route via Kharkhorin te ontwikkelen.

De weg is al begin jaren 2000 verhard tussen Lun en Dashinchilen en omstreeks 2008 verder tot de vallei van de rivier Orkhon ten noorden van Ögii nuur. De rivierkruising is daarna niet gerealiseerd en zuidelijker werd een route via Kharkhorin wel als verharde weg aangelegd, wat mogelijk de oorzaak is dat deze route van de A27 niet verder gebouwd is. Het westelijk deel van Ögii nuur via Battsengel tot Tsenkher was opgenomen in het wegenbouwprogramma om in 2015 gerealiseerd te worden, maar deze weg is niet aangelegd.

Referenties


Nationale wegen in Mongolië