A289 (Rusland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
автодорога
Avtodoroga
Begin Belyy
Einde Krasnodar
Lengte 165 km
Route

Belyy

Temryuk

Slavyansk-na-Kubani

Krasnodar

De A289 is een federale autoweg in Rusland, gelegen in het Krasnodar Krai. De weg vormt een oost-westroute vanaf Belyy tot Krasnodar en is 165 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A289 begint in Belyy op de A290, niet ver van de Zwarte Zee. De weg voert vervolgens oostwaarts door de kale velden van het Krasnodar Krai. Het landschap is vlak, maar de uitlopers van de Kaukasus liggen niet ver naar het zuiden. De weg is betrekkelijk goed uitgebouwd en de meeste plaatsen op de route hebben rondwegen. Behalve eindpunt Krasnodar is de grootste stad op de rotue Slavyansk-na-Kubani. De weg verloopt parallel aan de rivier de Kuban. In de stad Krasnodar eindigt de weg op de A146.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk als de R251 genummerd, die dezelfde route aflegde. De weg kreeg meer belang na de annexatie van de Krim, waardoor het de primaire toegangsweg werd naar de Krim vanaf de rest van Rusland. De A289 is een feeder naar de A290, die naar de Krimbrug voert. Het nummer A289 is vermoedelijk in 2019 aan het systeem toegevoegd,[1] het nummer was geen onderdeel van de hernummering van wegen in Rusland per 2018.

Toekomst

Het is gepland om de gehele route te vervangen door een 119 kilometer lange autosnelweg met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen. In medio 2024 moet de eerste 68 kilometer tussen Belyy en Slavyansk-na-Kubani opengesteld worden.[2] Eind 2024 moet het 51 kilometer lange deel verder tot Krasnodar worden geopend.[3] De nieuwe autosnelweg wordt voornamelijk ten zuiden van de bestaande weg aangelegd.

Referenties

Federale autowegen in Rusland