A28 (Nederland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A28
Begin Utrecht
Einde Groningen
Lengte 187,471[1] km
Lijst van Nederlandse autosnelwegen
Route

Waterlinieweg

Rijnsweerd → Almere / Breda

2 Utrecht-De Uithof

Vollenhoventunnel

3 Den Dolder

Ecoduct Sterrenberg

4 Soesterberg

Ecoduct Leusderheide

5 Maarn

6 Leusden-Zuid

7 Leusden

8 Amersfoort

Hoevelaken → Amsterdam / Hengelo

8a Amersfoort-Vathorst

9 Nijkerk

10 Strand Nulde

11 Harderwijk-Zuid

12 Ermelo

13 Harderwijk

Ecoduct Hulshorst

14 Elspeet

15 Nunspeet-Oost

16 't Harde

17 Wezep

Hattemerbroek → Emmeloord / Eindhoven

Brug Katerveer

18 Zwolle-Zuid

19 Zwolle-Centrum

20 Zwolle-Noord

21 Ommen

22 Nieuwleusen

23 Staphorst

Lankhorst → Meppel - Leeuwarden

24 De Wijk

25 Zuidwolde

Hoogeveen → Emmen; → Ommen

26 Hoogeveen

27 Fluitenberg

28 Ruinen

29 Dwingeloo

Ecoduct Marc Harders

30 Beilen

31 Westerbork

31a Assen-Zuid

Assen → Veendam, Eemshaven

33 Assen-West

34 Assen-Noord

35 Vries

De Punt

37 Eelde-Paterswolde

38 Haren

39 Groningen-Zuid

Julianaplein → Heerenveen;→ Oldenburg

De A28 of rijksweg 28 is een rijksweg en autosnelweg in Nederland. De snelweg verbindt Utrecht met Groningen, via Amersfoort, Zwolle en Assen. Over het algemeen een noord-zuidroute, de A28 is ook van belang voor oost-westverkeer, bijvoorbeeld vanaf Utrecht richting Apeldoorn, van Zwolle richting Amsterdam en van Meppel richting Emmen. De E232 verloopt over een groot deel van de A28. De snelweg is tussen 1961 en 1986 geopend. De A28 is ruim 187 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint net ten westen van knooppunt Rijnsweerd, waar een kruispunt met de Waterlinieweg is. De snelweg loopt vanaf hier naar het oosten, en kruist dan de A27, de snelweg van Almere naar Breda. Vlak daarna volgt een belangrijke aansluiting naar De Uithof, een bedrijventerrein van Utrecht. De snelweg loopt daarna door bebost gebied over de Utrechtse Heuvelrug. De A28 telt hier 2x3 rijstroken. Bekend is de luifel van Zeist. De snelweg loopt tussen Amersfoort en Leusden door en bereikt dan knooppunt Hoevelaken, waar men de A1 kruist, de snelweg vanaf Amsterdam richting Apeldoorn en Hengelo.

De A28 bij Harderwijk.

Noordelijker loopt de snelweg langs Nijkerk, waarna men min of meer de Randstad verlaat. De snelweg telt over de Veluwe ook 2x2 rijstroken en doet de kleine stad Harderwijk aan. De snelweg loopt eerst langs de stranden Horst en Nulde, maar vanaf Harderwijk is de omgeving dicht bebost en kent de snelweg vaak een brede middenberm met begroeiing. Nunspeet kent twee afslagen, en vanaf Wezep verlaat men de Veluwe weer. De snelweg bereikt dan knooppunt Hattemerbroek, waar de A50 vanuit Apeldoorn en Arnhem overgaat in de N50 naar Kampen en Emmeloord. De snelweg telt dan 2x4 rijstroken. De snelweg steekt de IJssel over via de weinig markante IJsselbrug Zwolle en loopt dan dwars door Zwolle, verhoogd op een dijk. Zwolle kent vier afslagen, en de snelweg loopt vrij dicht langs het centrum.

Door Zwolle zijn plusstroken gerealiseerd aan de linkerzijde van de rijbaan. Deze eindigen bij de afslagen Ommen. Noordelijker zijn 2x3 rijstroken beschikbaar en loopt de snelweg door de open polders tot aan Staphorst. Hier volgt knooppunt Lankhorst, waar de A32 naar Leeuwarden begint. De A28 buigt hier naar het oosten af, en loopt met 2x2 rijstroken naar Hoogeveen. Bij knooppunt Hoogeveen gaat de A28 via een TOTSO, en de A37 gaat rechtdoor richting Emmen en Meppen in Duitsland. Naar het zuiden gaat de N48 naar Ommen en Raalte. De A28 loopt dan weer pal naar het noorden, door een veengebied. Hier kent de A28 ook een brede middenberm, soms met dichte begroeiing. De snelweg loopt dan met een boogje ten westen van de Drentse hoofdstad Assen langs, en een eindje ten noorden van Assen voegt de N34 uit Emmen in. De snelweg loopt dan langs Groningen-Eelde Airport en eindigt dan op het kruispunt knooppunt Julianaplein op de N7, de oost-westsnelweg vanaf Heerenveen richting Oldenburg in Duitsland.

Geschiedenis

Utrecht - Amersfoort

De Vollenhoventunnel bij Zeist in 1971, de snelweg zou pas 15 jaar worden geopend.
Het ooit geplande knooppunt met de secundaire weg 8 bij Zeist.
De A28 bij Amersfoort in de jaren '60.

De verbinding tussen Utrecht en Amersfoort werd al in de vroegmoderne tijd gezien als belangrijk voor het land en er was al in de 19e eeuw sprake van een rijksstraatweg, de huidige N237. Het werd na de Tweede Wereldoorlog al snel duidelijk dat deze weg zijn rol niet zou kunnen vervullen en dat een autosnelweg nodig zou zijn, de uiteindelijke A28.

De planning voor de aanleg van de A28 begon in de tweede helft van de jaren '50. Als eerste begon de uitvoering van de snelweg rond Amersfoort. Dit stuk werd op 17 december 1962 opengesteld vanaf de Stichtse rotonde tot aan het knooppunt Hoevelaken (destijds ook een rotonde). Het tracé van de A28 tussen Utrecht en Amersfoort werd op 17 juni 1963 vastgesteld. De aanleg van de snelweg begon in 1969 bij Zeist.[2] De aanleg van de A28 was één van de eerste omstreden projecten vanwege het aspect natuur en geluidsoverlast. De A28 bij Zeist was in 1971 al bijna geheel gereed, zo was met name de Vollenhoventunnel al min of meer klaar voor gebruik. De openstelling zou nog 15 jaar op zich laten wachten.

De vergunningen voor de bouw van de flats in de wijk Vollenhove van Zeist werden tussen 1965 en 1973 verstrekt. De eengezinswoningen zijn in 1968 en 1969 gebouwd. Rijkswaterstaat liet in 1974 weten het te betreuren dat de gemeente Zeist is overgegaan tot het bouwen van flats zo dicht langs een reeds in 1963 vastgestelde nieuwe snelweg. Gedurende de jaren '70 werd de discussie over geluidshinder steeds scherper en in 1979 werd de Wet geluidhinder ingevoerd. Hierdoor moest de A28 worden aangepast op de nieuwe wetgeving. Uiteindelijk is besloten om langs de wijk Vollenhove een luifel te realiseren, de luifel van Zeist. Deze luifel kwam in 1985 gereed.

De A28 is uiteindelijk gefaseerd in 1985 en 1986 opengesteld tussen Utrecht en Amersfoort. Het was één van de meer omstreden snelwegprojecten in de regio. Deze emoties vonden hun hoogtepunt in de protesten tegen de aanleg van de A27 door de Bak van Amelisweerd iets verderop naar het westen. Bij de aanleg van de A28 is rekening gehouden met de aanleg van de S8, de westelijke rondweg van Zeist. Deze zou met een trompetknooppunt aan de westkant van Zeist op de A28 aansluiten. De A28 is hier met viaducten over de toekomstige randweg gerealiseerd. De randweg van Zeist was eveneens omstreden en verdween gedurende de jaren '90 van de politieke agenda. De contouren van het knooppunt zijn vanaf de weg nauwelijks zichtbaar, maar vanuit de lucht des te meer. De A28 was oorspronkelijk tussen Zeist en Maarn met betonplaten uitgevoerd. Het deel bij Zeist zelf was vanaf het begin al in asfalt uitgevoerd. In 2011-2012 is met het groot onderhoud en de verbreding naar 2x3 rijstroken het beton verdwenen. In augustus 2018 is het viaduct "Het Oude Spoor" bij Zeist gesloopt. Dit spoorviaduct is in 1968 gebouwd maar het treinverkeer werd in 1972 gestaakt en was daarna buiten gebruik.[3]

Amersfoort - Zwolle

De A28 bij Nunspeet kort na openstelling in de jaren '60.

Het deel van de A28 tussen Amersfoort en Zwolle is het oudste. Er had hier geen rijksstraatweg gelopen; verkeer van het westen van Nederland naar het noorden vermeed de woeste Veluwe en nam hetzij een boot over de Zuiderzee hetzij de landroute over Deventer en door het dal van de IJssel naar Zwolle. Wel was op particulier initiatief rond 1825-1830 de Zuiderzeestraatweg tot stand gekomen, als tolweg. Deze loopt over huidige wegen als de N798, N310 en N308.[4]

Reeds in 1952 werd een tak van de rijksweg 28 opengesteld tussen de rotonde Hoevelaken en de Nijkerkerstraat. In 1958 opende de eerste rijbaan tussen Wezep en de Geldersedijk bij Hattem. Het allereerste 2x2-deel van de A28 opende op 22 oktober 1962 tussen Harderwijk en Elspeet. Dit was het eerste snelwegtraject van de gehele rijksweg 28 tussen Utrecht en Groningen. De rest van de route over de Veluwe is gedurende de jaren 60 opengesteld. In 1967 was de snelweg min of meer gereed, met uitzondering van de nieuwe IJsselbrug bij Zwolle. Deze opende in 1970 voor het verkeer, waarmee Amersfoort definitief per autosnelweg met Zwolle verbonden was. Het knooppunt Hoevelaken was oorspronkelijk, zoals wel meer knooppunten, als een zogenaamde stuiver aangelegd, feitelijk een meerstrooks rotonde. In 1971 werd deze omgebouwd tot het huidige klaverblad. Sinds completering van de A28 in de jaren 60 is er weinig meer aan de snelweg veranderd. Het deel rond Nunspeet had oorspronkelijk een betonnen wegdek dat in slechte toestand was. Dit is in de jaren 90 gerenoveerd en vervangen door asfalt.

Parkway

De A28 over de Veluwe is volgens het parkway-ontwerp aangelegd en wordt gekenmerkt door een groot aantal kleine parkeerplaatsen, waarvan ondertussen een aantal alweer gesloten is. Ook wordt dit stuk snelweg gekenmerkt door een begroeide middenberm. Er zijn in totaal 13 verzorgingsplaatsen langs dit stuk A28, inclusief 7 tankstations. Vroeger waren er nog 4 parkeerplaatsen meer. Een totaal van 17 VZP's over slechts 57 kilometer is bijzonder hoog te noemen. Dit is een sterk contrast met de A28 verder richting Utrecht waar in beide richtingen helemaal geen verzorgingsplaatsen zijn. De meeste VZP's zijn erg eenvoudig en bestaan enkel uit parkeerstroken zonder voorzieningen.

Vanwege de verkeersveiligheid is tussen november 2019 en maart 2020 het traject tussen Harderwijk en Wezep voorzien van geleiderails in de middenberm, die ter plaatse veelal begroeid is.[5] Vanwege de ontbrekende geleiderails waren er veel ongevallen waarbij voertuigen tegen een boom reden. Ook is de obstakelvrije zone in de buitenberm heringericht.

Zwolle - Meppel

De A28 door Zwolle in 1989.

Voordat de A28 gebouwd werd ging het verkeer in Zwolle over diverse wegen door de stad. Tussen Zwolle en Meppel bestond voor de bouw van de snelweg reeds een vrij snelle enkelbaans weg, de oude rijksstraatweg, opgeleverd in 1829. Hierover is later de A28 aangelegd.

Op 15 november 1938 werd de eerste ongelijkvloerse kruising opengesteld, de brug over de Dedemsvaart bij de Lichtmis, waar sinds 1970/1971 de aansluiting Nieuwleusen ligt. In 1938 is ook begonnen met de bouw van de Rondweg Zwolle, destijds nog niet gepland als autosnelweg, maar wel met 2x2 rijstroken. De Rondweg Zwolle verliep vanaf een verkeersplein bij Spoolde tot een verkeersplein met de Ceintuurbaan, ter hoogte van de huidige aansluiting Zwolle-Noord. De grootste kunstwerken waren de Beatrixbrug over het Zwarte Water, die in de periode 1938-1940 is aangelegd,[6] en de brug over de spoorlijn naar Kampen, die in 1941 gereed kwam.[7] De Rondweg Zwolle is in 1941 opengesteld voor het verkeer. De huidige aansluitingen bestonden aanvankelijk nog niet, maar de A28 zou hier later overheen geleid worden. Er was destijds een tijdelijke aansluiting bij de Gasthuisdijk, die toegang gaf tot het centrum van Zwolle. De weg boog daarna in westelijke richting af naar de Oude IJsselbrug, en in oostelijke richting naar de Kranenburgweg richting Meppel.

De Rondweg Zwolle is later uitgebreid tot de A28. Hierbij werd de bestaande Beatrixbrug over het Zwarte Water verbreed. De rest van de rondweg is niet hergebruikt, de A28 is toen op een talud door Zwolle aangelegd in de tweede helft van de jaren '60. In 1968 opende het tracé door Zwolle, inclusief de Vechtbrug bij Berkum. In 1970 werd de parallelstructuur tussen Zwolle-Zuid en Zwolle-Centrum geopend, en later dat jaar ook de IJsselbrug, waarmee er een doorgaande route door Zwolle was. Op 29 september 1970 was de gehele passage van Zwolle gereed, inclusief de Brug Katerveer.[8]

De A28 is tussen de aansluiting Ommen en Nieuwleusen over een gedempt kanaal aangelegd. Hierdoor hoefden voor de aanleg van de snelweg geen extra gronden onteigend worden. Vanaf de aansluiting Nieuwleusen tot in Meppel liep reeds een autoweg over het huidige tracé van de A28, inclusief de passage door Staphorst. De oude rijksstraatweg had nog wel door de beide dorpen gekronkeld. In 1969 opende de snelweg tussen Staphorst en Meppel-Zuid, en in 1971 de laatste ontbrekende schakel tussen Nieuwleusen en Staphorst.

De snelweg bleef in zijn originele vorm gedurende ongeveer 40 jaar. Wel verzakte het deel dat over het gedempte kanaal is aangelegd aanzienlijk, met name tussen Ommen en Nieuwleusen. Dit deel is eind jaren 90 grondig gerenoveerd. In 1996 is verkeerssignalering door Zwolle geïnstalleerd. In 2001 en 2002 is de rijbaan tussen Nieuwleusen en Staphorst tijdens onderhoud op breedte gebracht waarbij tevens ZOAB is aangelegd.

Meppel - Hoogeveen

Oorspronkelijk was er geen sprake van een doorgaande weg tussen Meppel en Hoogeveen. Verkeer kon binnendoor via Zuidwolde, maar deze route is nooit hoogwaardig uitgebouwd. In 1966 werd de P14 geopend, later de N375, van Meppel naar Pesse, maar deze kwam voor verkeer naar Hoogeveen eigenlijk te noordelijk uit. De A28 was tussen Meppel en Hoogeveen oorspronkelijk gepland als de rijksweg 37, maar is later een onderdeel van de A28 geworden. De A28 is uiteindelijk in 1976 tussen De Wijk en Hoogeveen geopend, maar de laatste ontbrekende schakel tussen het knooppunt Lankhorst en De Wijk werd pas in 1979 opengesteld. Dit was tevens het laatste deel van de A28 dat binnen Noord-Nederland is opgeleverd.

Hoogeveen - Groningen

De oorspronkelijke verbinding vanuit Overijssel en verder zuidelijk naar Assen en Groningen verliep niet via Hoogeveen, maar langs de Drenthse Hoofdvaart, over de huidige N371. De huidige route over Hoogeveen bleek pas later praktisch. Bij Assen komen beide routes bij elkaar. De oude rijksstraatweg verloopt grotendeels parallel aan de A28 via De Punt en Haren naar Groningen.

Voordat de snelweg werd aangelegd, was er al sprake van een enkelbaans autoweg tussen Hoogeveen en Assen, die begin jaren '60 is aangelegd. Deze had gelijkvloerse kruispunten, behalve ter hoogte van de aansluiting Beilen, omdat er toen ook al een brug over de Beilervaart lag. Deze brug is later de westelijke rijbaan van de A28 geworden. De snelweg is daarna over deze autoweg aangelegd, met name tussen Pesse en het Oranjekanaal.

De A28 vindt in Drenthe en Groningen zijn oorsprong in de jaren '60. In 1968 opende het noordelijkste deel van de snelweg tussen De Punt en het Julianaplein. Het tweede deel wat opende was tussen Beilen en de brug over het Oranjekanaal in 1971. De A28 ging toen over in een enkelbaans autoweg, die het Oranjekanaal overstak en noordelijker op de huidige Oude Provincialeweg uit kwam. De brug over het kanaal is later gesloopt en de weg afgebroken, maar de oude route is nog zichtbaar in de verkaveling.

Gedurende begin jaren '70 is de A28 verder tussen Hoogeveen en De Punt opengesteld. De rondweg van Assen is in twee fases opengesteld, en heeft ruim een half jaar met één rijbaan gefunctioneerd. Het laatste deel van de snelweg dat in dit gebied werd geopend was in 1976 toen de schakel tussen Hoogeveen en Pesse werd geopend. Sinds de jaren '70 is er aan de snelweg relatief weinig veranderd. In 1993 opende de aansluiting Vries, tot die tijd zat er tussen knooppunt De Punt en Assen-Noord geen afrit. Ook werd in 1993 een volledige aansluiting Groningen-Zuid geopend bij de Van Ketwich Verschuurlaan. Deze nieuwe aansluiting verving de substandaard halve aansluiting naar de Brailleweg en Vondellaan, direct ten zuiden van het Julianaplein. Het deel tussen De Punt en Groningen is later gemoderniseerd, waarbij een betonnen barrier is toegepast. Tevens is het knooppunt Julianaplein eind 2009 voorzien van tunneltjes, zodat verkeer vanaf de A28 naar het Emmaviaduct en het centrum van Groningen onder het knooppunt door kan rijden.

De A28 is tussen Hoogeveen en Assen door de provinciale waterstaat aangelegd en is voorheen ook genummerd geweest als de rijksweg 36.

Wegnummergeschiedenis

In de 19e eeuwse nummering was de verbinding Utrecht-Amersfoort onderdeel van Weg 5, en waren de delen tussen Zwolle en Meppel, en tussen Assen en Groningen onderdeel van een Zijtak van Weg 1. Deze laatste delen waren ook onderdeel geweest van Route Impériale 19, van Parijs naar Groningen en de Waddenzee. Deze verliepen over straatwegen die goeddeels parallel lopen aan de huidige rijksweg. Op de A28-stukken over de Veluwe en Meppel-Hoogeveen-Assen liepen geen parallelle straatwegen. De toenmalige hoofdweg verliep respectievelijk via Deventer-Zwolle en langs de Drenthse Hoofdvaart.

De huidige rijksweg werd in het rijkswegenplan 1932 voor het eerst administratief genummerd. De rijksweg 28 (rw28) verliep toen vanaf Hoevelaken tot Zwolle. Het deel van Utrecht tot Zeist was de rijksweg 25 en verder tot Amersfoort de rijksweg 23. Noordelijk van Zwolle verliep de rijksweg 31 tot aan Meppel, evenals van Assen tot Groningen. Er was destijds geen rijksweg gepland over de route vanaf Meppel via Hoogeveen naar Assen, verkeer moest de rijksweg 31 volgen langs de Drentse Hoofdvaart (huidige N371).

Deze administratieve nummering werd in de daaropvolgende rijkswegenplan 1938, rijkswegenplan 1948 en rijkswegenplan 1958 niet gewijzigd. Een grote verandering volgde in het roemruchte rijkswegenplan 1968, het meest uitgebreide rijkswegenplan in de Nederlandse geschiedenis. De rijksweg 28 werd toen vastgesteld als van Utrecht tot Zwolle, vervolgens de rijksweg 32 tot Meppel, de rijksweg 37 tot Hoogeveen en de rijksweg 36 van Hoogeveen tot Groningen. De huidige nummering van de A28 kwam in het Structuurschema Verkeer en Vervoer van 1977 voor het eerst voor, wat vervolgens in het laatste rijkswegenplan 1984 tot stand kwam, toen de rijksweg 28 werd gevormd vanaf Utrecht tot Groningen. De A28 was toen bijna gereed, in 1986 werd het laatste deel opengesteld tussen Utrecht en Amersfoort.

Openstellingsgeschiedenis

Deeltraject Van Naar Lengte 1e rijbaan 2e rijbaan Opmerkingen
01 Waterlinieweg (Utrecht) Rijnsweerd 1 km 1974-10-20 1974-10-20
02 Rijnsweerd Den Dolder 7 km 1985-10-30 1986-10-29 1e rijbaan alleen in oostelijke richting
03 Den Dolder Amersfoort-Zuid 9 km 1986-10-29 1986-10-29
04 Amersfoort-Zuid Hoevelaken 6 km 1962-12-17 1962-12-17
05 Hoevelaken Nijkerkerstraat (tijdelijk) 1 km 1952-06-20 1966-05-04
06 Nijkerkerstraat (tijdelijk) Nijkerk 8 km 1966-05-04 1966-05-04
07 Nijkerk Harderwijk 16 km 1967-06-28 1967-06-28
08 Harderwijk Elspeet 10 km 1962-10-22 1962-10-22
09 Elspeet 't Harde 9 km 1961-00-00 1961-00-00
10 't Harde Wezep 9 km 1960-07-01 1964-12-15
11 Wezep Geldersedijk (tijdelijk) 5 km 1958-11-14 1970-09-29
12 Geldersedijk (tijdelijk) Zwolle-Centrum 3 km 1970-09-29 1970-09-29 inclusief IJsselbrug
13 Zwolle-Centrum Vechtbrug 5 km 1964-09-25 1964-09-25
14 Vechtbrug Ommen 0,5 km 1968-11-01 1968-11-01 inclusief Vechtbrug
15 Ommen Nieuwleusen 7 km 1970-09-29 1970-09-29
16 Nieuwleusen Staphorst 7 km 1971-05-27 1971-05-27
17 Staphorst Lankhorst 1 km 1969-05-23 1969-05-23
18 Lankhorst De Wijk 6 km 1979-01-25 1979-01-25
19 De Wijk Hoogeveen 14 km 1976-03-01 1976-03-01
20 Hoogeveen Fluitenberg 2 km 1965-09-15 1974-09-13 Overdracht Rijk 1976-12-17
21 Fluitenberg Pesse 4 km 1957-00-00 1976-12-01 Overdracht Rijk 1976-12-17
22 Pesse Spier 5 km 1959-05-15 1976-12-01 Overdracht Rijk 1975-10-01
23 Spier Beilen 5 km 1960-00-00 1972-02-29 Overdracht Rijk 1975-10-01
24 Beilen Oranjekanaal 4 km 1960-00-00 1971-08-04 Overdracht Rijk 1975-10-01
25 Oranjekanaal Assen-Zuid 9 km 1974-10-09 1974-10-09
26 Assen-Zuid Assen-Noord 8 km 1973-11-15 1974-06-01
27 Assen-Noord De Punt 10 km 1973-06-15 1973-06-15
28 De Punt Julianaplein 11 km 1968-12-02 1968-12-02

Latere veranderingen

Spitsstrook Den Dolder - Utrecht

De spitsstrook op de A28 bij Zeist, de eerste spitsstrook van Nederland.

In 1996 opende de spitsstrook tussen de afslagen Den Dolder en De Uithof richting Utrecht, als één van de eerste spitsstroken in Nederland. De files op dit stuk zijn hiermee sterk afgenomen, alhoewel de drukte op dit wegvak ervoor zorgt dat de spitsstrook gedurende grote delen van de dag opengesteld is. De spitsstrook is in 2012 vervangen door een reguliere permanente rijstrook bij de verbreding van de A28 tussen Utrecht en Amersfoort.

Plusstroken Zwolle

De aansluiting Zwolle-Zuid.

Zie ook Spitsstroken Zwolle.

Door de sterk toegenomen hoeveelheid verkeer op de A28 tussen Knooppunt Hattemerbroek en Knooppunt Lankhorst ontstonden problemen met de verkeersafwikkeling. Verschillende locaties stonden tussen 2000 en 2003 in de File Top 50. De weg telde in 2000 op de drukste stukken 76.000 tot 98.000 voertuigen op slechts 2x2 rijstroken. Het aantal filemeldingen steeg van 250 in 1998 naar 400 in 1999. Naast filegevoelig was de weg ook relatief onveilig. De kans op een ongeluk lag 30% hoger dan gemiddeld op vergelijkbare wegen.

In een voorverkenning zijn diverse alternatieven uitgewerkt. Verbredingsalternatieven en benuttingsalternatieven waren uitgewerkt. Niet verder uitgewerkt waren o.a. een dubbeldeks autosnelweg, aparte vrachtwagenstroken, een tunnel, wisselstroken en parallelbanen tot Ommen. Uiteindelijk werd besloten om smalle plusstroken te realiseren op de A28 tussen de afritten Zwolle-Zuid en Ommen. Op 8 maart 2004 begon de aanleg van plusstroken in beide richtingen door Zwolle, tussen de aansluiting Zwolle-Zuid en de aansluiting Ommen. Op 11 december 2004 zijn plusstroken door Zwolle door minister Peijs opengesteld,[9] wat de files korter maakte, zodat terugslag op andere wegen verminderd werd, maar met name in noordelijke richting bleef het een knelpunt tussen Zwolle-Noord en Ommen. Normaal geldt 100 km/uur, maar als de plusstroken geopend zijn, dan geldt 80 km/uur. Verdere toename van de verkeersdrukte zorgt ervoor dat deze plusstroken regelmatig buiten de spits opengesteld zijn. De files waren hier richting zuiden verplaatst naar de IJsselbrug, en richting noorden naar de afslag Ommen. Na de openstelling van 3 rijstroken tussen Ommen en het knooppunt Lankhorst waren de dagelijkse files verdwenen.

Knooppunt Lankhorst

In 2008 werd gestart met het volledig maken van het knooppunt Lankhorst, aangezien hier de verbinding Hoogeveen - Leeuwarden in beide richtingen ontbrak. Eind 2009 is dit project opgeleverd, waarbij knooppunt Lankhorst is omgebouwd tot een uitgerekt trompetknooppunt.

Nieuwe aansluitingen

Op 22 november 1990 opende de aansluiting Leusden.[10] Deze aansluiting is bij de aanleg gelijk voorbereid op een parallelstructuur langs Amersfoort.

Vanaf eind jaren 90 heeft de gemeente Amersfoort ten noorden van de A1 de vinexwijk Vathorst ontwikkeld. In Nijkerk vonden soortgelijke ontwikkelingen plaats met de wijk de Terrassen. Om deze wijken beter te ontsluiten naar het hoofdwegennet is er een aansluiting gebouwd tussen knooppunt Hoevelaken en afslag Nijkerk. Deze heet Amersfoort-Vathorst / Nijkerk-Zuid en is voor beide plaatsen van aanzienlijk belang. Deze aansluiting werd eind 2009 opgeleverd.

In november 2013 is aansluiting 32 veranderd in knooppunt Assen. Sinds mei 2015 wordt de naam Assen-Zuid toegepast voor een nieuwe aansluiting tussen de aansluitingen Westerbork en knooppunt Assen.

Verbreding Zwolle - Meppel

De 2x3 A28 tussen Zwolle en Meppel.

In april 1998 is het zogenaamde 'Langman-akkoord' gesloten, over de verbetering van de bereikbaarheid van Noord-Nederland. Eén van de trajecten was de verbreding van de A28 tussen Zwolle en Meppel. In de jaren '80 en '90 groeide het verkeer op dit traject met jaarlijks 5%. Als tijdelijke maatregel is in 2002-2003 de Vechtbrug Zwolle verbreed met weefstroken. In 2001 werden de kosten van de verbreding tussen het knooppunt Hattemerbroek en het knooppunt Lankhorst geschat op 1 miljard gulden.[11] Destijds was één van de oplossingen nog een tweede brug over de IJssel voor de A28, of een parallelsysteem met 4x2 rijstroken. Opgemerkt werd dat een parallelsysteem in 2020 nog maar nét zou voldoen. De aanpak van de corridor was opgedeeld in drie subprojecten, plusstroken door Zwolle, de verbreding tussen Hattemerbroek en Zwolle-Zuid plus de verbreding tussen Ommen en Lankhorst, en de completering van het knooppunt Lankhorst.

In 2005 is de startnotitie voor de verbreding tussen de knooppunten Hattemerbroek en Lankhorst gepubliceerd en eind 2007 werd bekend dat de verbreding vertraagd werd door luchtkwaliteitsproblematiek. Eind 2009 werd het definitieve tracébesluit gepubliceerd.

Tussen het knooppunt Hattemerbroek en Zwolle-Zuid is in beide richtingen een vierde rijstrook aan de linkerzijde erbij gekomen. De vluchtstrook is hier komen te vervallen en de rijstroken zijn opgeschoven. Drie doorgaande rijstroken zijn aangesloten op de bestaande plusstroken in Zwolle. Het tracé door Zwolle zelf is niet veranderd. Tussen aansluiting Ommen en knooppunt Lankhorst is de snelweg verbreed naar 2x3 rijstroken, veelal in de middenberm. Hiervoor hoefden geen kunstwerken aangepast te worden. Tussen de afslag Staphorst en knooppunt Lankhorst zijn in noordelijke richting 4 rijstroken, die overgaan in 2 voor de A28 en 2 voor de A32.

De werkzaamheden zijn op woensdag 28 april 2010 begonnen en zijn op 22 april 2011 voltooid, net op tijd voor de paasdrukte. Op 10 december 2010 werden tussen Ommen en knooppunt Lankhorst reeds 3 rijstroken opengesteld (enkel in noordelijke richting). Op 22 april 2011 werd de 3e rijstrook ook richting zuiden opengesteld, waarmee de verbreding voltooid was. De A28 was onderdeel van de spoedwet wegverbreding. De werkzaamheden zijn in bijna exact 1 jaar tijd uitgevoerd, van 28 april 2010 tot 22 april 2011. In de eerste 4 maanden van 2011 nam de filedruk met 73% af op dit traject, ondanks dat in die tijd alleen de extra rijstrook richting noorden is opengesteld.[12] Na de verbreding van de snelweg is de filedruk in de maanden mei tot en met oktober, volgens onderzoek van de provincie Overijssel, met circa 96% gedaald.

Verbreding Utrecht - Amersfoort

De A28 bij Amersfoort met spits- en weefstroken.

De A28 tussen Utrecht en Amersfoort was één van de meest overbelaste 2x2-snelwegen in Nederland, met tot 110.000 voertuigen per etmaal bij Amersfoort. In het verleden zijn er plannen geweest om spitsstroken aan te leggen, maar al snel werd duidelijk dat dit geen duurzame oplossing is daar deze stroken gedurende grote delen van de dag opengesteld moeten worden, waarvoor ze niet bedoeld zijn. Daardoor is een meer toekomstvaste oplossing nodig. Eind 2008 heeft een startnotitie ter inzage gelegen, waarna het deel van Utrecht naar Leusden-Zuid verbreed is naar 2x3 rijstroken.

Voor het deel van Leusden-Zuid tot knooppunt Hoevelaken was er geen ruimte in eigendom van Rijkswaterstaat om een derde rijstrook aan te leggen, waardoor hier is gekozen voor een tijdelijke oplossing met plusstroken. Tevens zijn tussen de aansluitingen weefstroken aangelegd.

Op 18 maart 2011 werd het ontwerp-wegaanpassingsbesluit (OWAB) ter inzage gelegd, gevolgd door het definitieve WAB op 14 november 2012. De beroepen tegen dit WAB werden op 5 juli 2013 ongegrond verklaard.[13] In de periode 2011-2012 zijn de extra rijstroken aangelegd tussen Utrecht en Maarn. Op 1 mei 2012 opende de eerste 3 kilometer met 3 rijstroken vanaf het knooppunt Rijnsweerd tot net voorbij de aansluiting De Uithof. Circa 22 juni 2012 opende ook de 3e rijstrook vanaf Den Dolder tot Rijnsweerd en op 18 december 2012 opende de 3e rijstrook vanaf Maarn tot Den Dolder. Op 12 januari 2013 werd de derde rijstrook van Utrecht tot Amersfoort opengesteld, behalve bij de luifel van Zeist, dit stuk is op 27 februari 2013 met 3 rijstroken geopend, sindsdien heeft de A28 tussen het knooppunt Rijnsweerd en de aansluiting Maarn 2x3 rijstroken. Op 15 juli 2013 openden de spits- en weefstroken rond Amersfoort, waarmee het project voltooid was.[14]

Toekomst

Utrecht - Zeist

Het is gepland om de A27 langs de oostkant van Utrecht te verbreden. Hieronder valt ook de reconstructie van het knooppunt Rijnsweerd. Tevens wordt het westelijkste deel van de A28 aangepast. Aan de westzijde van het knooppunt Rijnsweerd komen nieuwe verkeerslichten, terwijl ten oosten van het knooppunt extra rijbanen en rijstroken komen om het verkeer te ontweven. Dit loopt tot net ten oosten van de aansluiting Utrecht-De Uithof. De A28 krijgt hier 11 rijstroken voor doorgaand verkeer, onder het viaduct van de aansluiting De Uithof komen in totaal 14 rijstroken. Vlak voor de Vollenhoventunnel versmalt dit naar de huidige 2x3 rijstroken.

Op 14 maart 2016 is het ontwerp-tracébesluit ondertekend, dat vanaf 10 mei 2016 ter inzage lag.[15][16] Het project is echter jaren vertraagd vanwege de stikstofcrisis.

Knooppunt Hoevelaken

Hoewel Knooppunt Hoevelaken in het verleden omgebouwd is van stuiver naar klaverblad voldoet het huidige knooppunt niet meer. Dit vanwege de grote hoeveelheden afslaand verkeer, met name vanaf Apeldoorn naar Utrecht en vice versa, maar ook van Amsterdam naar Zwolle en vice versa. Door de groei van Amersfoort neemt ook het verkeer op de andere verbindingen toe. In 2008 is een startnotitie verschenen om het knooppunt aan te pakken. Hierin staat beschreven welke alternatieven onderzocht moeten worden in de trajectnota. Het knooppunt zou worden omgebouwd tot klaverturbine met flyover. Er zou dan een turbineboog voor verkeer vanaf Apeldoorn naar Utrecht en een flyover voor verkeer van Amsterdam naar Zwolle komen. Tevens worden de aansluitende wegvakken verbreed naar 2x4 rijstroken, namelijk de A1 van Bunschoten tot Barneveld en de A28 vanaf Maarn tot Nijkerk. Oorspronkelijk was het gepland dat in 2010 en 2011 de Milieu-effect rapportage (MER) zou worden opgesteld, evenals het Ontwerp-tracébesluit (OTB), wat in 2011 ter inzage zou komen te liggen. In 2011 of 2012 zou dan dan de publicatie van het tracébesluit volgen, waarna dit in 2012 onherroepelijk moest worden.

In 2011 is besloten het project anders aan te pakken, met een eerdere betrekking van de marktpartijen en een daaruit voortvloeiende voorkeursoplossing. De planprocedure is daardoor tijdelijk stilgelegd. Op 27 september 2018 is het ontwerp-tracébesluit vastgesteld.[17] De plannning van de werkzaamheden zijn voortdurend vertraagd, de aanpak van het knooppunt Hoevelaken is één van de meest vertraagde projecten van Nederland sinds 2010.[18]

In verband met de stikstofcrisis was er geen zicht op dat dit en andere wegenprojecten voortgang konden vinden op afzienbare termijn. Daardoor heeft de regering in 2023 besloten om het mobiliteitsfonds te herprioriteren, waarbij financiering van een aantal bouwprojecten is weggehaald en naar grote onderhoudsprojecten is verschoven.[19] Dat was ook het geval bij dit project, dat sinds de begroting van 2024 zonder financiële dekking in het MIRT is opgenomen.[20]

Maarn - Nijkerk

In samenhang met de ombouw van het knooppunt Hoevelaken is ook een algemene verbreding van de A28 voorzien tussen de aansluitingen Maarn en Nijkerk, een traject van 15,8 kilometer. Tussen Maarn en het knooppunt Hoevelaken wordt de snelweg verbreed naar 2x4 rijstroken over 7 kilometer, evenals 4,1 kilometer tussen het knooppunt en de aansluiting Amersfoort-Vathorst. Aansluitend wordt dan nog 4,7 kilometer van de A28 verder tot de aansluiting Nijkerk naar 2x3 rijstroken verbreed.

Amersfoort - Zwolle - Hoogeveen

Uit de Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse (NMCA) blijkt dat het traject tussen Amersfoort en Zwolle in het hoge groeiscenario een groot knelpunt wordt. In 2018 is een MIRT-onderzoek gestart waarin gekeken is wat de oorzaak is van de snelle groei van het NMCA-knelpunt van het lage naar het hoge groeiscenario.[21][22] Er is tevens een motie aangenomen waarbij het traject Zwolle - Hoogeveen wordt opgenomen in de MIRT-verkenning.[23] In 2019 is het project nieuw opgenomen in het MIRT.[24]

Groningen

In het kader van de reconstructie van de N7 in Groningen wordt ook het noordelijkste deel van de A28 gereconstrueerd. Het knooppunt Julianaplein wordt een ongelijkvloers knooppunt, waardoor ook de noordelijkste kilometer van de A28 aangepast wordt. Op 14 juni 2021 werd het nieuwe viaduct van de A28 over de Brailleweg in gebruik genomen, dit was de eerste verkeersopenstelling van het project.

Verkeersintensiteiten

De A28 bij Nijkerk.
De A28 op de Veluwe.
Het knooppunt Lankhorst.
De A28 in Hoogeveen.

Onderstaande intensiteiten zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten. Onderstaande intensiteiten zijn ten noorden van de genoemde aansluiting.

nummer Telpunt 2006[25] 2011[26] 2012 2013[27] 2014 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022
- Waterlinieweg 37.000 36.500 40.300 33.800 37.500 38.700 38.100 38.300 39.200 27.500 28.100 33.100
- knooppunt Rijnsweerd 119.000 95.900[28] 125.300 128.000 136.000 140.100 146.100 148.400 147.500 125.400 131.900 138.400
2 De Uithof 107.000 105.100 105.900 110.900 116.100 120.200 125.800 127.600 126.300 105.700 111.300 118.400
3 Den Dolder 102.000 96.000 95.300 103.800 113.200 118.500 123.400 125.500 123.900 103.000 108.100 115.200
4 Soesterberg 93.000 91.200 87.400 96.800 106.800 111.700 117.800 119.800 118.500 98.900 103.600 110.300
5 Maarn 87.000 85.200 79.200 86.000 116.200 123.700 130.000 132.400 131.900 110.900 116.700 124.200
6 Leusden-Zuid 101.000 105.200 102.600 101.100 118.500 124.400 133.600 135.900 135.900 115.200 121.500 129.000
7 Leusden 106.000 105.900 103.300 111.100 122.200 128.200 138.300 140.700 141.400 119.500 125.900 133.500
8 Amersfoort 99.000 110.300 98.700 108.500 120.900 127.600 134.700 138.000 138.700 119.000 124.900 131.000
- knooppunt Hoevelaken 77.000 77.000 75.800 77.100 81.900 85.800 87.700 89.400 90.300 77.900 82.600 86.100
9a Amersfoort-Vathorst 77.500 78.000 72.400 76.400 81.100 81.700 83.600 83.900 72.000 76.600 81.500
9 Nijkerk 67.000 65.500 69.000 71.400 74.000 74.600 78.900 77.400 77.000 66.900 69.000 70.200
10 Strand Nulde 68.000 77.100 67.000 66.900 71.200 73.200 73.500 75.100 76.200 65.200 68.300 70.200
11 Strand Horst 62.000 65.500 65.900 64.600 69.300 69.200 68.800 70.300 71.500 60.600 63.600 65.700
12 Ermelo 63.000 72.000 65.800 64.100 69.100 69.900 70.000 73.200 74.800 63.600 67.000 68.900
13 Lelystad 63.000 65.500 65.700 64.600 66.600 71.200 71.700 73.300 73.500 62.500 66.800 69.800
14 Elspeet 59.000 73.300 64.400 62.500 65.800 69.700 70.500 74.500 73.700 61.900 65.800 69.100
15 Epe 58.000 60.600 61.700 58.500 61.600 64.100 66.200 65.000 67.000 56.000 59.800 62.900
16 't Harde 58.000 58.500 59.700 58.800 60.100 61.900 64.100 65.500 64.800 53.700 57.000 60.700
17 Wezep 62.000 62.000 60.500 59.100 61.200 65.300 67.600 67.600 68.200 54.400 55.100 59.800
- knooppunt Hattemerbroek 116.000 124.300 119.700 115.700 120.200 127.600 131.500 133.500 134.400 105.100 114.800 122.900
18 Zwolle-Zuid 99.000 108.600 109.500 104.000 107.800 113.500 117.000 119.800 118.700 100.500 102.700 109.000
19 Zwolle-Centrum 91.000 99.500 101.400 101.500 104.300 111.000 116.800 118.800 119.800 100.200 102.100 112.100
20 Zwolle-Noord 84.000 98.800 102.200 99.700 102.700 108.200 115.300 119.200 120.000 95.100 108.300 114.500
21 Ommen 81.000 90.000 78.900 77.700 80.200 86.200 90.000 90.800 90.700 76.300 82.700 85.600
22 Nieuwleusen 78.000 80.500 74.500 74.200 75.900 81.000 83.900 86.200 86.100 71.700 76.500 78.400
23 Staphorst 80.000 80.700 81.800 80.600 82.900 89.000 91.900 88.400 88.600 73.900 77.100 80.800
- knooppunt Lankhorst 40.000 45.900 48.300 49.900 52.300 56.700 55.200 58.400 56.900 48.700 49.800 51.600
24 De Wijk 50.000 54.700 56.400 53.200 55.900 59.800 62.300 62.200 60.300 51.200 55.200 56.900
25 Zuidwolde 50.000 58.600 55.200 50.000 52.600 56.100 56.800 59.100 61.700 50.300 53.900 55.400
- knooppunt Hoogeveen 48.000 51.200 46.100 45.800 44.300 47.500 49.700 50.200 54.600 44.700 47.000 48.500
26 Hoogeveen 43.000 47.500 43.100 42.200 41.200 44.300 45.300 49.200 49.500 41.600 43.100 45.200
27 Fluitenberg 45.000 48.500 44.700 43.700 44.000 47.000 48.300 52.200 53.300 39.400 42.100 45.800
28 Ruinen 47.000 47.800 48.400 46.300 47.800 50.800 52.900 55.800 55.900 43.100 44.200 44.700
29 Dwingeloo 47.000 52.300 45.200 43.900 46.800 49.500 51.300 53.000 54.600 42.000 46.300 47.500
30 Beilen 47.000 51.400 44.400 43.000 44.500 47.800 49.600 51.800 52.100 42.800 46.100 47.300
31 Westerbork 43.000 45.600 46.800 44.200 44.700 48.900 50.800 52.000 52.700 42.100 45.600 47.900
31a Assen-Zuid 50.100 52.000 53.100 52.800 42.800 45.600 49.700
32 knooppunt Assen 38.000 39.800 37.900 35.000 36.900 40.100 41.700 42.800 42.100 34.000 34.900 36.200
33 Assen-West 34.000 36.400 37.100 35.600 36.300 39.000 40.300 41.600 41.900 32.600 33.500 34.500
34 Assen-Noord 38.000 50.700 44.900 43.500 45.000 46.900 46.900 48.100 49.800 40.000 40.200 41.300
35 Vries 42.000 43.100 42.900 39.900 41.100 42.400 42.500 42.900 44.300 35.600 35.400 36.300
- knooppunt De Punt 58.000 61.700 61.600 58.200 59.300 61.000 62.100 63.000 63.300 52.400 54.000 54.400
37 Eelde 53.000 58.000 58.600 54.400 57.300 57.600 57.500 56.600 62.000 50.000 50.400 50.100
38 Haren 57.000 72.200 62.200 61.400 61.700 63.300 63.600 64.200 66.000 55.600 54.700 51.900
39 Groningen-Zuid 57.000 70.600 60.700 59.500 59.700 62.200 62.900 63.100 63.000 54.500 52.900 45.200

Geschiedenis

Van Naar 1978 1979 1980 1981 1982[29]
Waterlinieweg KP Rijnsweerd 48.900 48.200
KP Rijnsweerd De Uithof 9.400
Leusden KP Hoevelaken 39.400 40.800 41.500 40.900
KP Hoevelaken Nijkerk 32.600 37.000
Nijkerk Ermelo 29.000 29.100 30.200 31.000
Harderwijk Elspeet 29.200
Elspeet Epe 27.800
Epe 't Harde 20.300 24.200
Wezep KP Hattemerbroek 27.900 28.500 29.000 29.200 29.100
KP Hattemerbroek Zwolle-Noord 37.300 41.200 44.500 43.300 43.200


Telpunten:

  • 1: Amersfoort - Hoevelaken
  • 2: Hoevelaken - Nijkerk/Amersfoort-Vathorst(vanaf 2009)
  • 3: Strand Nulde - Strand Horst
  • 4: Strand Horst - Ermelo
  • 5: Epe - 't Harde
  • 6: 't Harde - Wezep
  • 7: Hattemerbroek - Zwolle-Zuid
  • 8: Zwolle-Zuid - Zwolle-Centrum
  • 9: Zwolle-Centrum - Zwolle-Noord
  • 10: Zwolle-Noord - Ommen
  • 11: Ommen - Nieuwleusen
  • 12: Nieuwleusen - Staphorst
  • 13: Staphorst - Lankhorst
Jaar[30] 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
1986 41.900 33.300 28.100 48.900 48.000 36.400 34.100
1987 43.900 35.700 30.400 52.900 51.500 51.700 39.500 37.200 41.400
1988 47.700 38.000 32.800 57.200 54.200 42.800 40.000
1989 49.700 39.500 34.400 62.500 57.000 57.900 45.900 43.500
1990 51.800 40.800 35.500 36.500 65.200 63.800 47.700 45.400
1991 42.000 36.500 36.600 64.800 58.400 63.400 57.300 49.100 47.200 48.600
1992 85.100 44.500 37.700 38.200 67.300 63.800 66.100 58.400 51.700 50.900 49.600
1993 85.000 44.900 38.400 67.100 66.400 68.900 60.000 53.200 51.800 51.500
1994 89.000 58.800 50.800 46.200 40.500 40.900 83.200 70.200 70.200 64.100 55.700 52.900 52.400
1995 92.300 61.100 52.400 48.200 42.800 42.500 86.500 73.200 73.600 65.900 58.600 55.700 56.200
1996 93.900 62.300 54.000 49.500 43.700 42.800 83.000 74.600 76.300 70.500 60.700 58.200 59.000
1997 96.700 66.000 56.800 52.000 46.300 45.600 87.900 78.400 78.500 71.600 64.100 62.000 60.700
1998 100.500 68.900 60.200 55.400 49.300 49.300 92.400 82.600 81.800 74.800 67.100 64.400 63.700
1999 104.200 71.400 62.800 58.000 51.200 50.600 97.100 87.900 83.300 81.700 70.800 68.700 67.700
2000 104.700 72.200 64.200 59.600 51.900 52.000 98.100 88.200 84.300 82.400 76.400 70.000 69.000
2001 107.400 73.900 65.700 61.100 52.900 53.400 99.900 90.000 84.900 81.700 74.300 71.200 70.700
2002 108.200 76.000 67.300 62.500 54.100 54.100 103.600 93.800 88.300 84.700 74.500 71.200 70.700
2003 106.800 75.200 66.900 62.400 54.800 54.600 106.000 94.300 90.100 86.500 77.100 73.800 73.500
2004 73.900 66.800 62.200 55.100 54.000 104.000 79.700 73.800 73.500 72.000
2005 105.000 76.400 66.400 60.800 56.700 55.600 115.200 97.600 83.300 78.300 78.100 74.200
2006 73.900 67.800 62.400 58.300 57.600 115.500 99.200 84.100 80.500 78.400 79.500
2007 109.000 60.800 59.000 121.200 104.000 83.400
2008 109.500 57.900 58.800 103.400 83.300
2009 112.000 51.800 49.700 58.800 103.100 75.300
2010 78.200 63.800 59.100 57.300 101.800

Knelpunten

Voor de verbreding was de gehele A28 tussen Utrecht en Amersfoort in beide richtingen ernstig overbelast, met 90.000 tot 110.000 mvt/etmaal op 2x2 rijstroken. Tussen Amersfoort en Utrecht zijn de files na de verbreding sterk afgenomen. Helaas zorgt de beperkte capaciteit van knooppunt Hoevelaken ervoor dat files in de ochtendspits reiken, in de richting Utrecht, tot aan Nijkerk. Het sterk verouderde knooppunt zorgt ook regelmatig voor files buiten de spitsuren. Daarnaast slaan files op de A1 gemakkelijk terug op de A28 en andersom.

In het uiterste noorden, in Groningen, komt filevorming voor bij het als knooppunt Julianaplein bekende kruispunt. Dit kruispunt wordt gedeeltelijk aangepast om de files stadinwaarts te verminderen.

De intensiteiten zijn op grote delen van de A28 hoog te noemen, ook tussen Amersfoort en Zwolle, en tussen Zwolle en Hoogeveen komen ze niet beneden de 50.000 voertuigen per etmaal, wat internationaal gezien behoorlijk hoge intensiteiten zijn voor niet-stedelijke snelwegen. De verkeersdruk neemt na knooppunt Lankhorst al sterk af, maar de snelweg wordt rustiger na Hoogeveen, waar de intensiteiten beneden de 50.000 mvt/etmaal dalen. Het rustigste punt is de rondweg van Assen. Na de invoeging van de N34 nemen de intensiteiten weer toe, alhoewel ze geen problematische hoogten bereiken tot aan knooppunt Julianaplein.

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Opmerking lengte rijstrookkilometers
Utrecht Rijnsweerd 2x2 1 km 4
Rijnsweerd Maarn 2x3 14 km 84
Maarn Hoevelaken 2x2 + plusstroken en weefstroken 6 km 24 (36)
Hoevelaken Hattemerbroek 2x2 59 km 236
Hattemerbroek Zwolle-Zuid 2x4 4 km 32
Zwolle-Zuid Zwolle-Centrum 1+2+2+1 + plusstroken en weefstroken (prb) 1 km 4 (6)
Zwolle-Centrum Ommen 2x2 + plusstroken en weefstroken 6 km 24 (36)
Ommen Lankhorst 2x3 3+4 tussen Staphorst en Lankhorst 16 km 96
Lankhorst Julianaplein 2x2 weefstroken ten noorden van[31] de Punt, Assen-Zuid en Hoogeveen (alleen r.n.) 80 km 320

Rijstrookkilometers

rijstrookkilometers
Regulier 824 km
Spits 850 km

Wetenswaardigheden

Maximumsnelheid

Van Naar Vmax Opmerkingen
Rijnsweerd Den Dolder
Den Dolder Maarn
Maarn Vathorst
Vathorst Strand Nulde variabel
Strand Nulde Hattemerbroek
Hattemerbroek Ommen bij geopende plusstroken
Ommen Lankhorst
Lankhorst Hoogeveen
Hoogeveen Fluitenberg
Fluitenberg Groningen-Zuid
Groningen-Zuid Julianaplein

Wegdek

Eén van de opvallende zaken aan de A28 was het betonwegdek. In 1961 en 1962 werd het stuk tussen Harderwijk en Wezep in beton opgeleverd. De staat hiervan verslechterde na de jaren 80 sterk en eind jaren 90 is dit met asfalt overlaagd. In 1985 en 1986 opende het deel tussen Den Dolder en Amersfoort eveneens in beton, als één van de laatste snelwegen die in beton werd uitgevoerd, nieuwere snelwegen zijn vrijwel altijd in asfalt uitgevoerd. Dit betonwegdek is in 2012 bij de verbreding door asfalt vervangen.

Een ander probleem op de A28 was het sterk golvende wegdek tussen Staphorst en Zwolle. Doordat de ondergrond langzaam verzakte begon het asfalt lange golven te vertonen. Begin jaren 2000 is dit wegdek vervangen, de problemen kwamen daarna niet meer terug. Ook de IJsselbrug bij Zwolle had te maken met sterk golvend wegdek, dit is eind jaren '90 verholpen. De IJsselbrug bij Deventer (A1) heeft dit probleem nog steeds.

Signalering

Tussen Utrecht en Nijkerk en tussen knooppunt Hattemerbroek en knooppunt Lankhorst is signalering geplaatst. Tussen Ommen en knooppunt Lankhorst dateert de signalering van 2011, gelijktijdig met de verbreding naar 2x3 rijstroken.

Verlichting

De A28 tussen Utrecht en Amersfoort had oorspronkelijk lijnverlichting, maar verlichting is ten noorden van Nijkerk grotendeels afwezig, behalve door Zwolle. Bij de verbreding van de A28 tussen Zwolle en Meppel naar 2x3 rijstroken is hier geen verlichting toegepast. Dit is zeldzaam in Nederland: alleen op de A12 bij Arnhem is ook geen verlichting op een snelweg met 2x3 rijstroken. Het stuk tussen Hattemerbroek en Zwolle-Zuid heeft dimbare verlichting. Bij Knooppunt Lankhorst is in 2008 nog wel verlichting gekomen.

Afritnamen

De afritnamen van de A28 zijn in het verleden regelmatig verwarrend of ongelukkig gekozen. De afrit Den Dolder bedient vooral het veel grotere Zeist en de afrit Maarn bedient vooral Amersfoort-Zuid. Een ander probleem speelt wat noordelijker. De afritten rond Harderwijk waren oorspronkelijk Ermelo en Lelystad genoemd, terwijl ze vooral Harderwijk bedienen. De afritten rond Nunspeet waren respectievelijk Elspeet en Epe genoemd, waardoor het voor kon komen dat in de verkeersinformatie gerept wordt over "een file op de A28 tussen Epe en Lelystad". Rond 2020 is dit euvel met de uitrol van nieuwe bewegwijzering grotendeels verholpen.

Bij Zwolle bestaat de afrit Ommen, terwijl deze in de eerste plaats het industrieterrein Hessenpoort bedient en pas een stuk verder Ommen. Soms wordt deze afrit ook Dalfsen genoemd. Afrit Fluitenberg geeft niet de suggestie dat hier vooral Hoogeveen mee bediend wordt.

De aansluiting Assen-Zuid (32) is in november 2013 hernoemd naar het knooppunt Assen. Tegelijkertijd is de aansluiting Assen (33) hernoemd naar Assen-West. Vanaf 2015 is de aansluiting Assen-Zuid een nieuwe aansluiting ten zuiden van het knooppunt Assen.

Gedeeltelijke aansluitingen en knooppunten

De A28 kent een aantal gedeeltelijke aansluitingen. De afrit Maarn is feitelijk maar een halve afrit, van en naar Utrecht, en de rest van de aansluiting is eigenlijk een naamloos knooppunt voor een vroegere tak van de A28 naar de Stichtse Rotonde.

De afrit Zwolle-Centrum bestaat uit twee aparte op- en afritten, die gescheiden worden door het Zwarte Water. Hetzelfde geldt voor de aansluiting Zuidwolde, die uit twee delen bestaat, die ruim 3 kilometer uit elkaar liggen.

Het knooppunt De Punt is enkel van en naar Groningen te berijden. Verkeer vanaf het zuiden richting de N34 moet van de N33 gebruikmaken, of van de N386 door Tynaarlo.

Bestemmingen op de bewegwijzering

Utrecht en Groningen zijn einddoelen in de vroegere bewegwijzeringssystematiek. Daarnaast worden Amersfoort, Zwolle en Assen prominent bewegwijzerd en in mindere mate Meppel en Hoogeveen. Hoek-om-doelen die wat eerder worden aangegeven (behalve bij de laatste afslag voor het knooppunt) zijn Apeldoorn en Emmen. In de toekomst zullen in de plaats van de einddoelen de steden Utrecht, Zwolle en Groningen als netwerkdoelen gaan fungeren, dit is op sommige knooppunten al ingevoerd, maar nog niet op continue basis over de gehele route.

Overzichten

Verzorgingsplaatsen langs de A28

richting Groningen: HolkerveenVanenburgDasselaarLeuvenhorstWillemsbosNunspeet-ZuidDe KraaienbergBornheimDe MarkteDekkerslandLageveenSmalhorstPeelerveldGlimmermade

richting Utrecht: Witte MolenZeyerveenDe MusselsPanjerdHaerst't LooVosbergenDe HaereNunspeet-NoordHendriksbosDrielanderOldenallerHooglanderveen


Aansluitingen in de A28

234556788a91011121314151617181920212223242526272829303131a3233343537383940

Knooppunten: RijnsweerdHoevelakenHattemerbroekLankhorstHoogeveenAssenDe PuntJulianaplein


Externe links

Referenties

  1. actuele wegenlijst januari 2014 | rijkswaterstaat
  2. Rijksweg 28 (A28). Aanleg gedeelte in de wijk Vollenhove te Zeist - brief van de minister van verkeer en waterstaat | resourcessgd.kb.nl
  3. [https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/nieuws/nieuwsarchief/2018/08/weekendafsluiting-a28-tussen-knooppunt-rijnsweerd-en-den-dolder-in-beide-richtingen-10-13-augustus-2018.aspx Weekendafsluiting A28 tussen knooppunt Rijnsweerd en Den Dolder in beide richtingen; 10-13 augustus 2018 | rijkswaterstaat.nl]
  4. Zie nader: De Zuiderzeestraatweg: Het Verhaal | Het Gelders Genootschap, 2011.
  5. Onderhoud bermen A28 tussen Harderwijk en Wezep woensdag 20 november 2019 van start | rijkswaterstaat.nl
  6. Een wal van zand en beton | Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant (14-10-1939) | delpher.nl
  7. De rondweg om Zwolle gesloten | Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant (20-02-1941) | delpher.nl
  8. Brug Katerveer leidt verkeer om Zwolle | De Volkskrant (22-09-1970) | delpher.nl
  9. Wegverkeer zoeft over plusstroken | destentor.nl
  10. snel weg naar de snelweg | archief Eemland Courant
  11. Verbreden A28 bij Zwolle kost 1 miljard | digibron.nl
  12. Bijlage 2 tabel - bekendmaking resultaten spoedaanpak | ministerie IenM
  13. Rijkswaterstaat kan door met aanpassing A28 Utrecht-Amersfoort | raadvanstate.nl
  14. A28 tussen Utrecht en Amersfoort in gebruik genomen | rijkswaterstaat.nl
  15. A27/A12 Ring Utrecht - ontwerp-tracébesluit | platformparticipatie.nl
  16. A27/A12 Ring Utrecht - Ontwerp Tracébesluit (visualisatie) | xkp.nl
  17. Van Nieuwenhuizen pakt files knooppunt Hoevelaken aan | rijksoverheid.nl
  18. A28/A1 Hoevelaken, knooppunt | mirtoverzicht.nl
  19. Kamerbrief over herprioritering Mobiliteitsfonds/MIRT | rijksoverheid.nl
  20. MIRT Overzicht 2024 | rijksoverheid.nl
  21. Uitkomst bestuurlijke overleggen MIRT | rijksoverheid.nl
  22. Afsprakenlijst Bestuurlijk Overleggen MIRT, 21 en 22 november 2018 | rijksoverheid.nl
  23. 34 775 A Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2018 | officielebekendmakingen.nl
  24. A28 Amersfoort - Hoogeveen | mirtoverzicht.nl
  25. INWEVA 2006
  26. MTR+, noot: deze intensiteiten wijken relatief veel af van INWEVA
  27. INWEVA 2013
  28. waarschijnlijk afwijking telpunt
  29. jaaroverzicht verkeersgegevens Rijkswaterstaat 1978 - 1982
  30. Jaarraporten verkeersintensiteiten van RWS-Oost NL per traject
  31. betreft weefstroken tussen het knooppunt en de daaropvolgende aansluiting
  • Deur Drenthe: dossier A28
  • Rapport van de commissie verkeersverbindingen Groningen - Drenthe - Twente, uitgeverij Van Gorcum, Assen 1953
  • Structuurschema van belangrijke verkeersverbindingen in de provincie Drenthe 1967
  • ing. G.A.M. v.d. Muyzenberg, Van karrespoor tot autoweg (in: Drenthe in de kaart gekeken - Grepen uit de geschiedenis van veen, water en wegen), uitgeverij Boom, Meppel 1976
Autosnelwegen van Nederland