A28 (New South Wales)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A28
Begin Edmondson Park
Einde Wahroonga
Lengte 41 km
Route

Edmondson Park

Casula

Liverpool

Wentworthville

Parramatta

Carlingford

West Pennant Hills

Pennant Hills

Wahroonga

De A28 is een A-road in New South Wales, Australië. De weg vormt een verbinding door de westelijke en noordelijke suburbs van Sydney, vanaf Edmondson Park via Parramatta naar Wahroonga. De A28 is 41 kilometer lang.

Routebeschrijving

De gehele A28 is een serie drukke stadswegen. Het zuidelijk beginpunt ligt op de Hume Motorway (M31) in Edmondson Park en het noordelijk eindpunt op de A1 in Wahroonga. De route voert door de westelijke suburbs, waarvan Parramatta een belangrijk subcentrum is, en door de noordelijke suburbs van Sydney. De route telt 2x3 rijstroken tussen Edmondson Park en Parramatta, 2x2 rijstroken tussen Parramatta en de M2 bij West Pennant Hills en 2x3 rijstroken verder tot Wahroonga.

De A28 wordt gevormd door de volgende wegen;

  • Camden Valley Way
  • Hume Highway
  • Cumberland Highway

Geschiedenis

De A28 werd in 2013 geïntroduceerd toen een alfanumerieke wegnummering in New South Wales werd ingevoerd. De route volgt grotendeels de historische Cumberland Highway, behalve het zuidelijkste deel dat samenvalt met de oude route van de Hume Highway ten zuiden van Liverpool.

De weg is grotendeels in de jaren '70 aangelegd met 2x3 rijstroken, ook is toen een rondweg van Parramatta aangelegd, die echter niet heel hoogwaardig is. Het noordelijkste deel stond van oudsher bekend als Pennant Hills Road, dit was de belangrijkste invalsweg van Sydney vanaf het noorden, omdat er lange tijd geen autosnelweg aan de noordkant van Sydney was. Dit is met de opening van de NorthConnex in 2020 echter ondertunneld.

Referenties