A2 (Bosnië-Herzegovina)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A2-BIH.svg
Autoput A2
Begin Sarajevo
Einde Bihać
Lengte ~250 km
Route

De Autoput A2 is een geplande autosnelweg in Bosnië-Herzegovina. De snelweg moet een oost-westroute vormen tussen Sarajevo en het westen van het land, alhoewel een exact tracé nog niet vast staat. De geplande lengte is om en nabij de 250 kilometer.

Route

Het tracé staat nog niet vast, er zijn diverse mogelijkheden. De intentie is om met de snelweg Sarajevo en het westen van het land te verbinden, met name de regio Bihać. Een zuidelijkere route via Travnik naar Bihać is het meest interessant vanuit binnenlands opzicht, omdat men hier een groot gebied ontsluit waar reizen over de weg een tijdrovende zaak is vanwege het bergachtige karakter van Bosnië. Internationaal gezien komt een route bij Bihać niet zo handig uit, aangezien er geen aansluitende logische snelweg is in Kroatië. De snelweg zou dan bij het nationale park van de Plitvička-meren uitkomen. De Kroatische A1 is hier weliswaar slechts 35 kilometer vandaan, maar geeft geen logisch vervolg, daar de A1 voornamelijk een noord-zuidroute is.

Een ander alternatief is een noordelijker route, die via Banja Luka loopt en mogelijk aansluit op de Kroatische A11 vanaf Zagreb en Sisak. Voor doorgaand internationaal verkeer is deze route handiger, alhoewel er een redelijk alternatief is in de vorm van de Kroatische A3 die ook noordelijk Bosnië ontsluit. Banja Luka is een grotere stad, en ligt 50 kilometer ten zuiden van de Kroatische A3. Een compromis kan misschien gevonden worden in een snelweg van Sarajevo naar Bihać via Banja Luka, of via de Autoput Banja Luka - Doboj.

Toekomst

Wanneer de A2 aangelegd zal worden is niet zeker, aangezien het terrein bijzonder bergachtig is en Bosnië-Herzegovina over beperkte financiële middelen beschikt, mede doordat de aanleg van de A1 al veel geld kost. Er is geen tijdspad opgesteld wanneer de A2 moet worden aangelegd.

Referenties


Autosnelwegen in de Federatie Bosnië-Herzegovina

A1-BIH.svg BC1

Autosnelwegen in de Republika Srpska

A1-BIH.svg A2-BIH.svg Autoput Vukosavjle - Rača