A2 (Duitsland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A2
Begin Oberhausen
Einde Kloster Lehnin
Lengte 471 km
Lijst van Duitse Autobahnen
Route

1 Kreuz Oberhausen

2 Oberhausen-Königshardt

3 Bottrop

3 Dreieck Bottrop

4 Gladbeck-Ellinghorst

5 Essen/Gladbeck

6 Gelsenkirchen-Buer

7 Herten

8 Kreuz Recklinghausen

9 Recklinghausen-Süd

10 Recklinghausen-Ost

Rhein-Herne-Kanal

11 Henrichenburg

12 Kreuz Dortmund-Nordwest

12 Dortmund-Mengede

Dortmund-Ems-Kanal

13 Dortmund-Nordost

14 Dortmund-Lanstrop

15 Kamen/Bergkamen

16 Kamener Kreuz

17 Bönen

18 Hamm

Datteln-Hamm-Kanal

Lippe

19 Hamm-Uentrop

20 Beckum

21 Oelde

22 Herzebrock-Clarholz

Ems

23 Rheda-Wiedenbrück

24 Gütersloh

25 Kreuz Bielefeld

26 Bielefeld-Sennestadt

27 Bielefeld-Zentrum

28 Ostwestfalen/Lippe

29 Herford/Bad Salzuflen

Werre

30 Herford-Ost

31 Exter

32 Kreuz Bad Oeynhausen

Weser

33 Porta Westfalica

34 Veltheim

35 Bad Eilsen

36 Rehren

37 Lauenau

38 Bad Nenndorf

39 Wunstorf-Kolenfeld

Mittellandkanal

40 Wunstorf-Luthe

Leine

41 Garbsen

42 Hannover-Herrenhausen

43 Dreieck Hannover-West

44 Hannover/Langenhagen

45 Hannover-Bothfeld

46 Hannover-Lahe

47 Kreuz Hannover-Buchholz

48 Kreuz Hannover-Ost

49 Lehrte

59 Lehrte-Ost

51 Hämelerwald

Fuhse

52 Peine

53 Braunschweig-Watenbüttel

Oker

54 Braunschweig-Hafen

Mittellandkanal

55 Kreuz Braunschweig-Nord

56 Braunschweig-Flughafen

57 Braunschweig-Ost

58 Kreuz Wolfsburg/Königslutter

Schunter

59 Königslutter

60 Rennau

61 Helmstedt-West

62 Helmstedt-Zentrum

63 Helmstedt-Ost

63 Marienborn

64 Alleringersleben

65 Eilsleben

66 Bornstedt

67 Irxleben

68 Kreuz Magdeburg

69 Magdeburg-Kannenstieg

70 Magdeburg-Zentrum

71 Magdeburg-Rothensee

Elbeabstieg

Elbe

72 Lostau

73 Burg-Zentrum

74 Burg-Ost

75 Theeßen

76 Ziesar

77 Wollin

78 Brandenburg

79 Netzen

80 Lehnin

81 Dreieck Werder

De Bundesautobahn A2, BAB 2 of kortweg A2 is een Autobahn in Duitsland. De autosnelweg vormt een oost-westverbinding in het midden en noorden van het land en loopt van het Kreuz Oberhausen aan de A3 tot het Dreieck Werder aan de A10. De A2 is een van de belangrijkste oost-westassen van het land voor het vrachtverkeer, daar deze het Ruhrgebied en de havens van Antwerpen en Rotterdam met Berlijn en Polen verbindt. De snelweg is 471 kilometer lang. De snelweg telt over de gehele lengte 2x3 rijstroken.

Routebeschrijving

Ruhrgebied

De snelweg begint aan de noordwestkant van Oberhausen op het Kreuz Oberhausen, een knooppunt met de A3 en de A516. De A3 komt uit Arnhem en loopt richting Duisburg en Köln. De A516 vormt een korte inprikker naar Oberhausen. De A2 loopt richting het oosten en telt 2x3 rijstroken. De snelweg vormt de meest noordelijke oost-westsnelweg van het Ruhrgebied. Na ongeveer 8 km volgt het Dreieck Bottrop, waar de A31 uit Emden eindigt. De snelweg loopt door het noorden van Bottrop en het zuiden van Gladbeck. In Gladbeck kruist men de B224, die vlak daarna overgaat in de A52 richting Marl en Münster. Men komt daarna door het noorden van de stad Gelsenkirchen, die 267.000 inwoners telt.

Bij de stad Recklinghausen kruist men de A43 bij het Kreuz Recklinghausen. De A43 is een noord-zuidverbinding van Münster naar Wuppertal en voert door grote steden als Herne en Bochum. Na Recklinghausen komt men vooral langs wat kleinere stadjes en bereikt men het Kreuz Dortmund-Nordwest, waar de A45 begint die naar het zuiden loopt, langs de westkant van Dortmund, naar Hagen en verder richting Frankfurt am Main en Würzburg. Men komt langs de noordkant van de stad Dortmund, die 588.000 inwoners telt. Bij de afslag Dortmund-Nordost slaat de B236 af naar het zuiden, die als gelbe Autobahn is uitgevoerd tussen Dortmund en Lünen. Aan de oostkant van Dortmund, bij de stad Kamen, komt men bij het Kamener Kreuz, waar men de A1 kruist, die van Osnabrück en Münster richting Hagen, Wuppertal en Köln loopt. Dit is een van de belangrijkste knooppunten in het Ruhrgebied. Na Dortmund bereikt men de stad Hamm, de laatste grote stad van het Ruhrgebied.

Ostwestfalen

De A2 bij Herford.

Na Hamm begint een wat rustiger stuk naar het noordoosten. Men passeert diverse kleine tot middelgrote stadjes met aanzienlijk minder aansluitingen dan in het Ruhrgebied. Men komt langs plaatsen als Rheda-Wiedenbrück en Gütersloh, en een stuk verderop volgt Bielefeld, een stad met 326.000 inwoners. De A2 loopt hier ten zuiden en oosten van de stad langs en men kruist de A33, de snelweg naar Paderborn en Kassel in het zuiden en richting Osnabrück in het noordwesten. Bij Bielefeld komt men door de eerste hogere heuvels waar de A2 een soort pashoogte vormt. De weg stijgt hier over korte afstand zo'n 150 meter. Bij het stadje Herford kruist men de B239, die om Herford als gelbe Autobahn is uitgebouwd. Het gebied is hier bebost en licht heuvelachtig, het Teutoburger Wald.

Bij het kuuroord Bad Oeynhausen volgt een belangrijk knooppunt, aangezien hier de A30 uit Amsterdam en Osnabrück eindigt. Vanaf hier wordt het qua vrachtverkeer weer drukker. Men steekt via twee parallelle bruggen de Weser over. Even ten noorden van de A2 ligt de stad Minden. Op de grens van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen komt men over een heuvelrug waarna men een goed uitzicht heeft over het vlakke land van Niedersachsen.

Niedersachsen & Hannover

Tussen Bad Nenndorf en Hannover is de omgeving vlak, maar de heuvels zijn niet ver weg. Hier zijn minder aansluitingen en de A2 vervult vooral een doorgaande functie. De weg draait iets naar het noorden en buigt even voor Hannover af naar het oosten. De eerste voorstad van Hannover is Garbsen, waar men via een tankstation moet om de afslag te bereiken. Hier staat een grote energiecentrale langs de snelweg, bij de aansluiting met de B6, een belangrijke doorgaande route naar Nienburg. De B6 is ten noordwesten van de A2 een gelbe Autobahn. Tussen de B6 en het Dreieck Hannover-West liggen 2x3 rijstroken plus een weefvak, omdat hier de A352 afslaat naar het noorden. Die weg verbindt de A2 met de luchthaven van Hannover en biedt een kortere route naar de A7 richting Hamburg. Langs de snelweg loopt het Mittellandkanal, waaraan een grote fabriek van Volkswagen staat.

De A2 door Hannover.

Hannover is een grote stad met 523.000 inwoners en heeft een agglomeratie van 1.129.000 inwoners. De A2 voert door het noorden van de stad, waar Hannover vooral een voorstedelijk karakter heeft met ruime woonwijken. De aansluiting Hannover-Langenhagen is een klaverblad, vanwaar de B522 als gelbe Autobahn naar de luchthaven van de stad loopt. Bij de aansluiting Hannover-Lahe staat een grote fabriek van Opel langs de snelweg. Direct daarna kruist men de A37 bij het Kreuz Hannover-Buchholz. De A37 vormt een korte noordoostelijke uitvalsweg naar Burgdorf en Celle. Daarna volgt het Kreuz Hannover-Ost met de A7, de snelweg van Kassel en Göttingen naar Hamburg. Dit is het belangrijkste knooppunt in de regio Hannover. Men verlaat daarna het stedelijk gebied van Hannover.

Na Hannover volgen stadjes als Lehrte en Peine en het duurt niet lang voordat men de stad Braunschweig bereikt. De stad telt 246.000 inwoners en ligt ten zuiden van de Autobahn. Aan de noordkant van de stad kruist men de A391, de westelijke randweg van de stad. Via de A391 kan men naar Gifhorn in het noorden en, belangrijker, Salzgitter, Kassel en het natuurgebied van de Harz in het zuiden. Men komt langs de luchthaven van Braunschweig en even ten oosten van de stad kruist men de A39, de snelweg naar Wolfsburg in het noorden en Salzgitter in het zuiden.

Bij Helmstedt steekt men de grens tussen Niedersachsen en Sachsen-Anhalt over, de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland. De uitkijktorens van de grenspolitie, op de verzorgingsplaats, maken het vroegere IJzeren Gordijn tastbaar. Deze grensovergang was de belangrijkste tussen de beide Duitslanden.

Sachsen Anhalt, Brandenburg & Magdeburg

De A2 bij Lehnin in Brandenburg.

Ten oosten van Helmstedt wordt het landschap monotoon. De route voert over vlakten met windmolens en weilanden, de zogenaamde Magdeburger Börde. Men komt bij het Kreuz Magdeburg, een klaverblad met een directe verbindingsboog naar de A14 richting Halle, Leipzig en Dresden. De A2 loopt ten noorden van Magdeburg langs, een stad met 230.000 inwoners aan de rivier de Elbe. Voordat men deze rivier oversteekt kruist men de B71, een gelbe Autobahn langs het centrum van Magdeburg. Net ten noorden van de brug over de Elbe kruisen de Elbe en het Mittellandkanaal elkaar ongelijkvloers. De weg voert ten zuiden van het stadje Burg langs. Dit gebied kent veel naaldbossen.

De afstanden zijn hier groot; de afslagen liggen ver uit elkaar en de meeste zijn tamelijk onbeduidend. De belangrijkste afrit is die van Brandenburg an der Havel, een klein stadje ten westen van Berlijn. Even ten westen van Potsdam eindigt de A2 bij Dreieck Werder op de Berliner Ring, de A10. Men kan hier richting het noorden naar Hamburg of Rostock, of de A10 volgen ten zuiden van Berlijn langs richting Dresden en Warszawa.

Geschiedenis

Reichsautobahn

De A2 werd in de jaren 1930 gepland als snelweg tussen het Ruhrgebied en Berlijn. De exacte planning veranderde nogal eens, zoals een route ten zuiden van Hannover langs, of een aansluiting aan de noordkant van de Berliner Ring, om een eventuele verlenging naar Szczecin en het toenmalige Königsberg (Kaliningrad) mogelijk te maken. De zuidelijke variant zou een verlenging naar Wrocław of Warszawa mogelijk maken. Uiteindelijk werd voor de variant gekozen die aan de zuidwestkant van de Berliner Ring zou aansluiten. Het was voorzien om twee 3,75 meter brede rijstroken per richting aan te leggen met een 4,2 meter brede middenstrook. De betonplaten hadden destijds een breedte van 24 meter. De ontwerpsnelheid was 160 km/u, met uitzondering van het traject door het Teutoburger Wald.

De aanleg werd tegelijk op 12 trajecten begonnen. Het eerste gedeelte opende op 5 april 1936 tussen Braunschweig-West en Lehrte over 32 kilometer. Op 17 augustus 1936 volgden drie trajecten van in totaal 138 kilometer, respectievelijk tussen Hannover-Ost en Lehrte, van Braunschweig-Ost naar Helmstedt en van Werder naar Burg. Op 10 januari 1937 werd het gedeelte tussen Helmstedt en Burg opengesteld, zodat de A2 gereed was tussen Hannover en de Berliner Ring. Op 17 december 1937 werd ook het eerste gedeelte tussen Düsseldorf en Recklinghausen geopend voor het verkeer. In 1938 werd op 12 november het gedeelte van Recklinghausen tot Gütersloh vrijgegeven inclusief het Kamener Kreuz. Het was na het Schkeuditzer Kreuz bij Leipzig het tweede klaverblad van Duitsland. Een aardverschuiving in het Teutoburger Wald vertraagde de openstelling van het traject tussen Gütersloh en Bielefeld. Op 15 december werd ook het gedeelte tussen Bad Salzuflen en Herford vrijgegeven. De dag daarvoor was het traject tussen Bad Nenndorf en Hannover opengesteld. Op 23 september 1939 werd het laatste traject tussen Bad Salzuflen en Bad Nenndorf opengesteld, waardoor de A2 gereed was tussen Düsseldorf en Berlijn. Dit laatste gedeelte werd door de Tweede Wereldoorlog slechts met één rijstrook per richting opengesteld. Op 14 november 1940 werd de door Poolse dwangarbeiders gebouwde brug over de Weser bij Bad Oeynhausen geopend.

Ten tijde van de DDR

Na de Tweede Wereldoorlog viel Duitsland uiteen in West- en Oost-Duitsland en werd de A2 een transitroute voor verkeer tussen beide landen. Tussen 1949 en 1990 was deze weg ten oosten van Marienborn gelegen in de toenmalige DDR en had deze het administratieve nummer A11.[1] Het was de belangrijkste transitroute van Oost-Duitsland. Bij Helmstedt-Marienborn werd een grote grensovergang gebouwd.

Toen de Berlijnse muur in 1961 werd gebouwd, werden als reactie Amerikaanse troepen over de A2 van Marienborn naar Berlijn gestuurd. Op 20 augustus 1961 ging een militair konvooi met 491 voertuigen en 1.500 militairen in volledige oorlogsuitrusting over de A2; dit konvooi had een lengte van 160 kilometer. De Oost-Duitse politie aanschouwde het konvooi vanuit de berm. Tot begin 1965 ging er elke drie maanden een dergelijk konvooi over de Autobahn naar Berlijn.

De A2 werd de transitroute voor westers verkeer naar West-Berlijn, via Checkpoint Alpha (Helmstedt-Marienborn) en Checkpoint Bravo (Drewitz-Dreilinden). Tussen 1972 en 1974 werd Checkpoint Alpha fors uitgebreid op een perceel van 35 hectare. Er werkten 1.000 man personeel en er waren ondergrondse tunnels om snel naar de controlepunten te kunnen. De wachttijden bij de controlepunten liepen fors op. Na de Wende in 1989 waren de grenscontroles slechts licht en de grensovergang werd op 30 juni 1990 geheel opgeheven, exact 45 jaar nadat Checkpoint Alpha opgericht werd.

Op de transitroute kon men zonder onderbrekingen van Checkpoint Alpha naar Checkpoint Bravo reizen. Het was niet toegestaan de Autobahn te verlaten, behalve op parkeerplaatsen en bij tankstations, en men mocht geen contact leggen met burgers van de DDR. Op de transitroute werd intensief gepatrouilleerd door opvallende en onopvallende voertuigen van het ministerie van staatsveiligheid. De overheid van de DDR investeerde in die tijd 259,5 miljoen DM in de renovatie van de Autobahn tussen Berlijn en Marienborn. In 1988 maakten dagelijks gemiddeld 22.200 voertuigen van de transitroute gebruik. In 1989 betrof het 23.800 voertuigen per dag.

Wegnummergeschiedenis

Oorspronkelijk begon de A2 al bij de Nederlandse grens bij de grensovergang Venlo/Straelen en bestond er tussen Kreuz Kaiserberg en Kreuz Oberhausen een dubbelnummering met de A3. In 1992 begon de nummering van de aansluitingen en werd het gedeelte ten westen van Oberhausen in A40 hernummerd. Als gevolg hiervan kwam de dubbelnummering met de A3 te vervallen.

Verbreding

Tussen 1976 en 1978 is het deel in de DDR met financiële ondersteuning van de BRD grootschalig gerenoveerd, van Helmstedt tot aan de Berliner Ring. De A2 had destijds nog geen middenafscheiding. Die is direct na de hereniging van Duitsland in 1990-1991 aangebracht.

In 1977 is begonnen met de verbreding van de A2 tussen Hannover-Bothfeld en Hannover-Ost. De verbreding langs Hannover is in de jaren daarna uitgevoerd. Het laatste deel hiervan was de verbreding van de A2 bij Hannover-Herrenhausen in 1993. In de jaren '80 zijn reeds enkele kunstwerken op het traject Bielefeld - Bad Eilsen vervangen door nieuwe kunstwerken (bruggen en viaducten) die voorbereid waren op een latere uitbouw naar 2x3 rijstroken. Ook in de jaren '80 is de A2 langs de noordzijde van Dortmund naar 2x3 rijstroken verbreed.

De A2 is vanaf 1992 geleidelijk integraal naar 2x3 rijstroken verbreed in het kader van de verkeersprojecten van de Duitse eenheid (VDE). Het oorspronkelijke VDE-project was in 2000 voltooid, op tijd voor de wereldexpo in Hannover van dat jaar.[2] Delen van de A2 zijn in Nordrhein-Westfalen pas na 2000 verbreed naar 2x3 rijstroken. In 2006 was het laatste deel in het Ruhrgebied, bij Gelsenkirchen, naar 2x3 rijstroken verbreed en in 2007 volgde het laatste deel bij Dortmund. Op 16 januari 2012 opende tot besluit van de verbreding het deel tussen het Kamener Kreuz en Hamm met 2x3 rijstroken. Feitelijk was de capaciteit van 2x3 hier al vanaf 10 december 2011 in gebruik. De 20 jaar durende verbreding van de A2 heeft in totaal € 3 miljard gekost.[3]

Tussen december 2013 en zomer 2014 is de A2 tussen het Kreuz Hannover-Ost en de aansluiting Lehrte gerenoveerd en zijn weefstroken op de plek van de vluchtstrook aangelegd op dit wegvak over een lengte van ruim 3 kilometer.[4]

Openstellingsgeschiedenis

Het eindpunt van de A2 bij het Dreieck Werder met de Berliner Ring.
Van Naar Lengte Opening[5]
Lehrte Braunschweig-West 32 km 05-04-1936
Kreuz Hannover-Buchholz Lehrte 10 km 17-08-1936
Braunschweig-Ost Helmstedt 43 km 17-08-1936
Burg Dreieck Werder 85 km 17-08-1936
Helmstedt Burg 55 km 10-01-1937
Kreuz Oberhausen Recklinghausen-Süd 28 km 17-12-1937
Recklinghausen-Süd Gütersloh 98 km 12-11-1938
Bad Nenndorf Kreuz Hannover-Buchholz 35 km 14-12-1938
Gütersloh Bad Salzuflen 27 km 15-12-1938
Bad Salzuflen Herford 4 km 15-12-1938
Herford Bad Nenndorf (provisorisch) 56 km 23-09-1939

Toekomst

Bad Oeynhausen - Hannover

In het Bundesverkehrswegeplan 2030 is een verbreding van de A2 naar 2x4 rijstroken rond Hannover opgenomen. Hiervan heeft alleen het 2,5 kilometer lange deel tussen Hannover-Herrenhausen en het Dreieck Hannover-West een hoge prioriteit. Het deel tussen Bad Nenndorf en Hannover-Herrenhausen heeft een lagere prioriteit, evenals het gedeelte tussen het Dreieck Hannover-West en het Kreuz Hannover-Ost. De staat Niedersachsen had oorspronkelijk de wens om de A2 vanaf Bad Oeynhausen naar 2x4 rijstroken te verbreden.[6]

Het is ook gepland om de brug over de Weser bij Bad Oeynhausen te vervangen. Dit bestaat uit een complex van zes bruggen. De brug dateert deels nog van 1940 en heeft ook ongunstige ontwerpstandaarden vanwege de korte afstand tot het Kreuz Bad Oeynhausen. Met name de hoofdbruggen over de Weser die in 1976 en 1979 zijn gebouwd met de verbreding van de A2 in die tijd verkeren in slechte staat.[7]

Hannover - Braunschweig

In het Bundesverkehrswegeplan van 2004 was een verbreding van de A2 tussen het Kreuz Hannover-Ost en Lehrte naar 2x4 rijstroken opgenomen als "weiterer Bedarf". Nieuw in het BVWP voor 2030 was gewenst een verbreding verder tot aan de grens met Sachsen-Anhalt tot 2x4 rijstroken.[8] Beide plannen komen echter niet voor in het definitieve Bundesverkehrswegeplan 2030.

Verkeersintensiteiten

Het Kreuz Hannover-Ost.
De A2 bij Magdeburg.

Intensiteiten ten oosten van de aansluiting.

Telpunt 2010[9] 2015[10] 2021[11]
Kreuz Oberhausen (A3) 113.700 123.700 110.200
Oberhausen-Königshardt 86.800 124.100 109.500
Bottrop 86.800 116.800
Dreieck Bottrop (A31) 94.100 105.900 99.800
Gladbeck-Ellinghorst 85.400 115.000 104.400
Essen/Gladbeck 76.300 85.900 76.200
Gelsenkirchen-Buer 81.500 91.900 75.200
Herten 81.500 92.000
Kreuz Recklinghausen (A43) 73.800 82.500 75.600
Recklinghausen-Süd 77.300 86.700 75.700
Recklinghausen-Ost 74.900 73.900 72.300
Henrichenburg 65.600 73.900 67.700
Dortund-Mengede 69.800 90.400 89.600
Dortmund-Nordost 59.300 72.100 74.900
Dortmund-Lanstrop 63.300 70.800 73.800
Kamen/Bergkamen 51.600 71.600 70.000
Kamener Kreuz (A1) 66.100 92.300 84.100
Bönen 62.800 83.500 80.500
Hamm 54.200 70.900 69.600
Hamm-Uentrop 57.700 72.500
Beckum 57.700 65.100 67.200
Oelde 64.500 69.500
Herzebrock-Clarholz 62.500 71.500 63.300
Rheda-Wiedenbrück 59.000 75.700 74.200
Gütersloh 64.200 84.300 78.800
Kreuz Bielefeld (A33) 90.600 89.800 86.500
Bielefeld-Sennestadt 78.700 90.100 78.900
Bielefeld-Zentrum 71.600 89.000 85.200
Ostwestfalen/Lippe 77.100 83.700 76.400
Herford/Bad Salzuflen 71.400 69.700 76.200
Herford-Ost 64.800 71.400 72.000
Exter 62.700 69.400 66.400
Kreuz Bad Oeynhausen (A30) 87.400 94.600
Porta Westfalica 68.900 77.400
Veltheim 70.500 73.100 67.600
Bad Eilsen 74.600 76.900 71.900
Rehren 80.900 81.900
Lauenau 81.500 85.300 77.900
Bad Nenndorf 89.300 91.200 85.000
Wunstorf-Kolenfeld 89.900 93.400
Wunstorf-Luthe 91.200 107.900
Garbsen 100.600 115.300 103.400
Hannover-Herrenhausen 129.800 107.600 118.400
Dreieck Hannover-West (A352) 96.500 90.700 87.100
Hannover/Langenhagen 97.000 107.500 98.600
Hannover-Bothfeld 97.400 106.500 102.300
Hannover-Lahe 113.700 88.600 105.100
Kreuz Hannover-Buchholz (A37) 83.400 87.000 81.500
Kreuz Hannover-Ost (A7) 89.800 92.600 93.000
Lehrte 85.400 90.000 90.100
Lehrte-Ost 82.100 93.700 89.200
Hämelerwald 81.800 87.600 83.000
Peine 83.100 88.800 82.100
Braunschweig-Watenbüttel 80.000 87.800 85.300
Braunschweig-Hafen 82.500 87.900 85.700
Kreuz Braunschweig-Nord (A391) 81.700 81.800 77.300
Braunschweig-Flughafen 80.000 75.000
Braunschweig-Ost 74.900 85.700 72.700
Kreuz Wolfsburg/Königslutter (A39) 76.400 74.200
Königslutter 74.600 73.300
Rennau 74.800 71.600
Helmstedt-West 70.600 70.700 70.300
Helmstedt-Zentrum 66.900 66.900 66.400
Helmstedt-Ost 67.100
Marienborn/Helmstedt 69.900 72.400 67.200
Alleringersleben 71.700 74.200 69.000
Eilsleben 71.000 74.300 65.100
Bornstedt 72.200 74.000 67.200
Irxleben 74.100 73.200 72.600
Kreuz Magdeburg (A14) 69.100 75.900 63.500
Magdeburg-Zentrum 69.000 70.900 65.700
Magdeburg-Rothensee 64.600 67.200
Burg-Zentrum 54.000 58.100 57.200
Burg-Ost 47.600 54.100 46.500
Theeßen 46.800 49.400 44.900
Ziesar 39.800 49.300 45.000
Wollin 38.200 48.600 46.700
Brandenburg 50.100 51.800 54.100
Netzen 53.600 57.800 53.300
Lehnin 53.600 60.000 57.000

Congestie

Veel congestie wordt in Duitsland veroorzaakt door ongevallen en met name wegwerkzaamheden. Het aantal punten met een structureel capaciteitstekort is relatief klein vergeleken met Nederland. Op de A2 zijn weinig punten met een structureel capaciteitstekort. De gehele snelweg beschikt over 2x3 rijstroken zodat er weinig files ten gevolge van capaciteitstekort zijn. Vanwege het hoge aandeel vrachtverkeer zorgen wegwerkzaamheden bij afgesloten rijstroken vaak de hele dag voor congestie. De grootste kans op files bestaat in het Ruhrgebied en rond Hannover. De A2 is echter de minst belaste west-oostroute binnen het Ruhrgebied.

Verkeersveiligheid

De A2 is berucht vanwege de vele zware ongevallen. De snelweg wordt zeer intensief bereden door vrachtverkeer, met veelal 15.000 tot 20.000 vrachtwagens per dag, waardoor op de rechterrijstrook vaak een eindeloze colonne vrachtwagens rijdt. Bij wegwerkzaamheden wordt vaak een rijstrook afgesloten, wat de hele dag voor filevorming zorgt. Hoewel de A2 is uitgerust met een Verkehrsbeeinflussungsanlage (VBA) functioneert dit in de praktijk meer als dynamische verkeersborden dan als daadwerkelijke filestaartbeveiliging. De portalen staan 2 kilometer uit elkaar en zijn daarom niet geschikt als verkeerssignalering met automatische incidentdetectie zoals in Nederland.

Met grote regelmaat zijn er zware ongevallen waarbij vrachtwagens met volle snelheid op files inrijden en frequent doden vallen. Met name het traject door Niedersachsen, in de ruime regio Hannover, is hierom berucht. Dit soort ongevallen komt vaak wekelijks of meerdere malen per week voor, bij wegwerkzaamheden soms bijna dagelijks. De oorzaak zijn de korte volgafstand en het monotone rijden. Omdat de hele A2 een hoog aandeel vrachtverkeer heeft, rijden chauffeurs vaak uren met uitsluitend zicht op de achterkant van de voorligger, waardoor vermoeidheid en afleiding op de loer liggen. Men hoopt het grote aantal aanrijdingen in de filestaart te verminderen met de invoering van automatische remsystemen in vrachtwagens.

Tussen januari en september 2016 vonden op de A2 in Niedersachsen 2.484 ongevallen plaats, gemiddeld 9 ongevallen per dag. Bij de helft van de ongevallen is een vrachtwagen betrokken, en bij tweederde van de ongevallen met letsel is de vrachtwagenchauffeur de veroorzaker van het ongeval.[12] In 2018 vielen 24 doden op het 150 kilometer lange deel van de A2 in Niedersachsen,[13] bijna de helft van alle verkeersdoden op Autobahnen in Niedersachsen, terwijl de A2 maar 10% van de Autobahn-lengte in Niedersachsen uitmaakt.[14]

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte Opmerkingen
Kreuz Oberhausen (A3) Dreieck Werder (A10) 2x3 471 km

Kunstwerken

Grote kunstwerken in de A2:

Externe links

Videofilms:

Foto's:

Referenties

Autobahnen in Duitsland

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14A15A17A19A20A21A23A24A25A26A27A28A29A30A31A33A36A37A38A39A40A42A43A44A45A46A48A49A52A57A59A60A61A62A63A64A65A66A67A70A71A72A73A81A92A93A94A95A96A98A99

A100A103A111A113A114A115A117A143A210A215A226A255A261A270A280A281A293A352A369A391A392A445A448A480A485A516A524A535A540A542A544A553A555A559A560A562A565A571A573A602A620A623A643A648A650A656A659A661A671A672A831A861A864A952A980A995