A2 (Griekenland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A2-GR.png
A2 Greece map.png
A2
Begin Igoumenitsa
Einde Kipi (GR/TR)
Lengte 657 km
Route

Afslagsymbool.svg Igoumenitsa-haven

Afslagsymbool.svg Igoumenitsa

Afslagsymbool.svg Vasilikos

Afslagsymbool.svg Neochori

Afslagsymbool.svg Selles

Afslagsymbool.svg Dodoni

Knooppuntsymbool.svg A5-GR.png → Patra

Afslagsymbool.svg Ioannina

Afslagsymbool.svg Pamvitoda

Afslagsymbool.svg Arachtos

Afslagsymbool.svg Peristeri

Afslagsymbool.svg Metsovo

Afslagsymbool.svg Anilio

Afslagsymbool.svg Panagia

Knooppuntsymbool.svg A3-GR.png → Lamia

Afslagsymbool.svg Agia Paraskevi

Afslagsymbool.svg Venetikos

Afslagsymbool.svg Grevena-West

Afslagsymbool.svg Grevena-Oost

Knooppuntsymbool.svg A29-GR.png → Korçë

Afslagsymbool.svg Siatista-West

Afslagsymbool.svg Kalamia

Knooppuntsymbool.svg A27-GR.png → Bitola

Afslagsymbool.svg Polymylos

Afslagsymbool.svg Veria

Afslagsymbool.svg Kouloura

Afslagsymbool.svg Alexandria

Knooppuntsymbool.svg A1-GR.png → Athene

Afslagsymbool.svg Nea Malgara

Knooppuntsymbool.svg A1-GR.png → Skopje

Afslagsymbool.svg Chalastra

Afslagsymbool.svg Sindos

Knooppuntsymbool.svg Thessaloniki-haven

Knooppuntsymbool.svg Thessaloniki-centrum

Knooppuntsymbool.svg Thessaloniki-luchthaven

Afslagsymbool.svg Girokomi

Knooppuntsymbool.svg A25-GR.png → Sofia

Afslagsymbool.svg Profitis

Afslagsymbool.svg Vaiochori

Afslagsymbool.svg Rendina

Afslagsymbool.svg Asprovalta

Afslagsymbool.svg Strymonas

Afslagsymbool.svg Touzla

Afslagsymbool.svg Galipsos-Orfani

Afslagsymbool.svg Moustheni

Afslagsymbool.svg Eleftheroupoli

Afslagsymbool.svg Kavala-West

Afslagsymbool.svg Kavala-Noord

Afslagsymbool.svg Kavala-Oost

Afslagsymbool.svg Aspri Ammos

Afslagsymbool.svg Perni

Afslagsymbool.svg Chrysoupoli

Afslagsymbool.svg Xanthi-west

Afslagsymbool.svg Xanthi-oost

Afslagsymbool.svg Iasmos

Afslagsymbool.svg Komotini-west

Afslagsymbool.svg Komotini-oost

Afslagsymbool.svg Mesti

Afslagsymbool.svg Makri

Afslagsymbool.svg Alexandroupolis

Afslagsymbool.svg Alexandroupolis-industrie

Knooppuntsymbool.svg Ardanio

Flag of Turkey.svg D110 TR.svg → Istanbul

De A2, ook wel de Egnatia Odos (Grieks: Εγνατία Οδός) is een autokinetodromos in Griekenland. De autosnelweg vormt een lange oost-westroute door het noorden van het land. De autosnelweg begint in de havenstad Igoumenitsa en verloopt via Ioannina en Thessaloniki naar de grens met Turkije bij Kipi. De autosnelweg was het grootste infrastructuurproject van het moderne Griekenland. De A2 is 657 kilometer lang.

Routebeschrijving

Westelijk Griekenland

De A2 door het Pindosgebergte.
De A2 bij Kozani.

De snelweg begint letterlijk in de haven van Igoumenitsa op de kade waar de veerdiensten uit Italië aanmeren. De snelweg stijgt dan stevig, en richting het westen heeft men een goed uitzicht over de Ionische Zee. De snelweg telt 2x2 rijstroken en loopt meteen door een bergachtig gebied. De snelweg stijgt al na een paar kilometer naar zo'n 350 meter hoogte. Het landschap bestaat uit bergen met vooral struiken en kleine bossen. De snelweg telt bijzonder veel tunnels. De kale bergen zijn hier zo'n 1600 meter hoog. Sommige tunnels zijn behoorlijk lang, tot meer dan 4 kilometer. Men bereikt na zo'n 60 kilometer een breder dal waar de stad Ioannina is gelegen. Hier heeft men aansluiting op wegen naar Arta en Patra in het zuiden, en Gjirokastër en Fier in Albanië. De snelweg loopt ten zuiden van Ioannina en een meer langs. De weg steekt via een hoog viaduct het dal van de rivier de Arahthos over, waarna de weg naar het noordoosten gaat lopen, door een bergachtig gebied. De weg stijgt hier naar zo'n 1000 meter hoogte terwijl hij door het Kataragebergte loopt. De bergtoppen zijn hier meer dan 2000 meter hoog. Bij Metsovo volgt een aansluiting met het onderliggend wegennet naar Trikala en Larisa in het oosten, terwijl de snelweg hier bijna richting het noorden loopt. De oude E90 ging hier via de 1690 meter hoge Kataraspas, de snelweg gaat er met tunnels onderdoor. Hier ontbreekt het laatste stuk tot aan Grevena, een klein stadje in de bergen. Even voorbij Grevena, bij Siatista volgt het knooppunt met de A29, de snelweg naar Kastoria en Korcë in Albanië en de grote meren op het drielandenpunt met Albanië, en Noord-Macedonië.

De snelweg buigt wat af naar het oosten, maar houdt nog steeds een noordoostelijke richting aan. Dit gebied bestaat uit kale woeste bergen. Bij Kozani volgt de aansluiting met de A27 naar Ptolemaida en Bitola in Noord-Macedonië. Men komt hier door een breder dal waar grootschalige dagbouw plaatsvindt. Daarna is het een komen en gaan van hoge viaducten en tunnels, het gebied is hier sterk bergachtig. De weg loopt parallel aan de rivier de Aliakmonas, één van de grotere rivieren van Griekenland. Langzaam daalt men weer wat. Men komt dan langs de stad Veria, in de regio Macedonië. Men komt dan vrij plotseling in de grote kustvlaktes van noordelijk Griekenland. De snelweg loopt naar Thessaloniki door volledig vlak gebied. Bij Klidi voegt de weg in op de A1 uit Athene. Beide wegen zijn dan over 13 kilometer dubbelgenummerd met 2x3 rijstroken, tot aan Halastra, waar de A1 naar het noorden afslaat, richting Skopje.

Oostelijk Griekenland

De snelweg loopt dan naar Thessaloniki, met 364.000 inwoners de tweede stad van Griekenland. De metropool telt meer dan een miljoen inwoners. De A2 vormt hier de noordwestelijke bypass van de stad. De weg telt hier 2x3 rijstroken en loopt ten noorden van de stad langs. Ook volgt de aansluiting met een expressweg naar Giannitsa in het westen. In dit gebied liggen vooral versnipperde bedrijventerreinen. Aan de noordkant van Thessaloniki slaat de weg weer naar het noorden af, waarna een 2x3 snelweg verdergaat als ringweg om Thessaloniki. De A2 vormt een wat noordelijker route naar het oosten. Bij Liti slaat de expressweg naar Serres en Sofia af naar het noorden, waarna de A2 versmalt naar 2x2 rijstroken. De weg loopt dan door een breed dal langs twee grotere meren. Naar het noorden liggen de bergen van de Vertiskos, die tot zo'n 1100 meter reiken, en naar het zuiden het bergachtige schiereiland Halkidiki. Daarna bereikt de A2 de kust van de Egeïsche Zee. De snelweg loopt hier ingeklemd tussen de bergen, en de kleine kuststadjes, en vanaf de snelweg is de zee zichtbaar. Bij Amfipoli steekt de snelweg de monding van de rivier de Struma over, die uit Bulgarije komt.

De snelweg loopt daarna wat verder landinwaarts, naar Kavala. Men bereikt dan de kuststad, die 63.000 inwoners telt. Hier volgt de afslag naar de landinwaarts gelegen stad Drama. Een eindje na Kavala loopt de weg significant landinwaarts, tot meer dan 20 kilometer van de kust. Men kruist hier de Nestos, een belangrijke rivier uit het Rodopigebergte op de grens met Bulgarije. Men komt hier langs het stadje Xanthi. De snelweg loopt hier door een smal deel van Griekenland, tussen de Egeïsche Zee en de Bulgaarse grens zit slechts een kilometer of 25. Naar het noorden toe liggen bergen tot zo'n 2000 meter die naar het oosten toe lager worden. Men komt dan in de regio Thracië, dat ook gedeeltelijk in Turkije en Bulgarije ligt. Na Komotini loopt de weg weer wat naar het uzidoosten, richting de kust rondom Alexandroupoli. Deze havenstad is de laatste grotere plaats voor de grens met Turkije. Bij Itea volgt de laatste belangrijke aansluiting, de weg naar Edirne in het noorden, de E85. Bij Kipi eindigt de snelweg op de grenspost naar Ipsala in Turkije. Vanaf hier gaat de Turkse D110 verder naar Istanbul, wat nog 220 kilometer oostelijker ligt.

Geschiedenis

De aanleg van de snelweg begon in de jaren 90. Op 7 juli 2009 was de snelweg met de openstelling van twee tunnels voltooid. De bouwkosten bedroegen € 5,9 miljard. De snelweg is voor de helft gefinancierd door de Europese Unie. De snelweg bracht de reistijd terug van 11 uur en 30 minuten naar 6 uur en 10 minuten.

De oudste delen liggen rond Thessaloniki. Het dubbelgenummerde deel met de A1 is het oudste en opende in 1988 voor het verkeer. De andere oude delen die voor 2003 openden waren tussen Veroia en de A1, tussen de A1 en Thessaloniki, tussen Thessaloniki en de A25 en het deel in het oosten tot aan de Turkse grens, dat voor 2003 is geopend.

De bypass van Thessaloniki opende circa 2003-2004 voor het verkeer, evenals het eerste deel bij Igoumenitsa in het westen van Griekenland. Ook opende toen een deel bij Ioannina voor het verkeer. De rest van de route is gefragmenteerd tussen 2003 en 2009 opengesteld.

Openstellingsgeschiedenis

Igoumenitsa - Thessaloniki

Van Naar Lengte Datum
Veroia A1 35 km pre 2003
Igoumenitsa Paramythia 21 km 00-00-2003
Dodoni Ioannina 9 km 00-00-2003
Paramythia-East (tijdelijk) Tyria 17 km 15-12-2004
Ioannina Metsovo 40 km 00-00-2006
Polymylos Veroia 26 km 00-00-2006
Metsovo Panagia 14 km 00-00-2008
Mpaltouma Chrisovitsa 9 km 13-01-2009
Panagia Grevena 43 km 30-05-2009
Paramythia Paramythia-East (tijdelijk) 10 km 00-00-2009
Tyria Dodoni 11 km 00-00-2009

Thessaloniki - Turkse grens

Van Naar Lengte Datum
A1 Kalochori (Thessaloniki) 11 km pre 2002
Analipsi Nimfopetra 13 km pre 2003
Petrochori Turkse grens 142 km pre 2003
Anthoupoli (Thessaloniki) Lagina (A25) 5 km pre 2003
Lagina (A25) Analipsi 16 km circa 2003
Diavata Anthoupoli (Thessaloniki) 11 km circa 2003
Agios Andreas Chrisoupoli 41 km circa 2003
Kalochori (Thessaloniki) Diavata 5 km circa 2004
Asprovalta Strymonas 19 km circa 2004
Nimfopetra Asprovalta 32 km circa 2007
Chrisoupoli Petrochori 19 km circa 2008
Strymonas Agios Andreas 41 km 13-01-2009
Paradisos Vaniano 7 km 13-01-2009

Bijzonderheden

De snelweg telt 1650 viaducten, 74 tunnels, 50 aansluitingen en knooppunten, 43 rivierbruggen en 11 spoorbruggen. De tunnels zijn samen goed voor 99 kilometer. De maximumsnelheid is 130 km/uur.

Tol

De A2 is een tolweg. Er zijn in totaal 13 tolstations op de route. Er kan contant of met creditcard betaald worden, een elektronisch tolsysteem zal later toegevoegd worden. Al jaren zijn er plannen om de A2 te privatiseren.[1] Op 11 december 2020 werd duidelijk dat er maar één gekwalificeerde bieding op de privatisering van de tolweg was.[2][3]

Referenties

Autosnelwegen in Griekenland

A1-GR.pngA2-GR.pngA3-GR.pngA5-GR.pngA6-GR.pngA7-GR.pngA8-GR.pngA9-GR.pngA11-GR.pngA12-GR.pngA13-GR.pngA24-GR.pngA25-GR.pngA27-GR.pngA29-GR.pngA52-GR.pngA62-GR.pngA64-GR.pngA65-GR.pngA71-GR.pngA90-GR.pngA642-GR.png